fbpx

Централна Гърция: О-в Евия, Лихадонисия, Едипсос, Делфи (Видео)

Централна Гърция

Централна Гърция – гористи планински вериги, реки, езера, богата фауна и флора, красиви плажове, както и забележителни археологически обекти. Елате с мен, за да я разгледаме заедно!

ВИДЕО за скритите диаманти на Централна Гърция:

Остров Евия, Централна Гърция

В Централна Гърция се намира и Евия – вторият по големина остров след Крит и третият в източното Средиземноморие. Островът е известен с лековитите си термални извори, които някога са били любимо място на Аристотел и Плутарх. Едипсос известният спа курорт, приема около 40 000 туристи през лятото.  

Едипсос минерални бани остров Евия

В района са разположени повече от 80 термални извора с температура от 28° C до цели 86° градуса. Лечебните свойства на горещата вода помагат при заболявания като артрит, докато със спа-терапия жените могат да лекуват гинекологични заболявания, а мъжете – сексуална дисфункция.

Лихадонисия

Лихадонисия, остров Евия

Магическият архипелаг се е образувал след огромното земетресение през 426 година пр.н.е., когато земята между тях потъва. Според гръцката митология името му идва от Лихас, слугата на Херкулес, който донесъл отровната риза от Деянира на Херкулес. Херкулес го хвърлил в морето и от частите му се образували тези малки острови. Лихадонисия се състои от седем острова, като Най-големият от тях е Манолия – единственият, който е имал жители в миналото. На него се намира и красивият плаж, който туристите обожават.

Галаксиди Гърция

Галаксиди, Централна Гърция

Живописните крайморски градове Галаксиди и Итеа също не са за пропускане. Галаксиди, пропит с традиции и морска история. Един от най-живописните и цветни градове по южното крайбрежие на Централна Гърция. Двете естествени пристанища на Галаксиди, Агора и Чиролакас, някога са предоставяли убежище за смелите мореплаватели от местните бурни води.

планина Парнас в Централна Гърция

Планината Парнас и „Зимният Миконос“ – Арахова

През зимата планината Парнас се превръща в идеалното място за ски или сноуборд. А Арахова в зимната столица на Гърция. Поради близостта си до Атина, градчето посреща всяка година (от началото на ноември до края на април) много посетители на своите заснежени склонове. Каменните къщи, традиционните малки улички, луксозните вили, ресторантите и оживените барове правят Арахова една от най-популярните дестинации за атиняните и знаменитостите на гръцкия шоубизнес за техните зимни ваканции. Наричан още „зимният Миконос“!

Арахова Централна Гърция

Арахова – планинско живописно градче с традиционна архитектура, сгушено в подножието на планината Парнас. Това е най-космополитната зимна дестинация в Гърция с три модерни туристически съоръжения за зимните спортове и наситен нощен живот. Близостта на известния ски курорт до Атина и спиращите дъха планински гледки, са причината мястото да бъде изключително посещавано. И оказва се не само през зимата, но и през лятото, когато гърците и туристите бягат от адската жега, за да търсят прохладата на планината.

Делфи Гърция

Делфи

Древните гърци вярвали, че Делфи е пъпът на Земята, място, разглеждано като духовна фокусна точка за всички гърци. Делфи включва много светилища и най-престижния оракул в цяла древна Гърция. Това е мястото, където Пития, върховната жрица, изрича божествени съвети на бог Аполон към смъртните, които пътуват от целия свят, за да търсят пророчество. Освен гърци, Оракулът е посещаван и от чуждестранни лидери и високопоставени лица, които искали да узнаят волята на Аполон по важни държавни дела.

Сподели:
Централна Гърция - гористи планински вериги, реки, езера, богата фауна и флора, красиви плажове, както и забележителни археологически обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language