fbpx

Ступа на просветлението в Плана планина. Диамантеният път

Мощната Будистка мантра „Ом мани падме хум“

Още на входа на ступата ни посреща известната мантра, чието изричане носи закодираните послания на учението. „Мантра“ означава „инструмент на съзнанието“. Те освобождават ума от илюзията и материалната обвързаност. Мантрата е нешо, което защитава съзнанието ни. За да се пренесем в сакралния свят и почувстваме енергията, може би е добре да изречем мантрата по време на посещението си около ступата. Мононотнното пеене на всяка от нейните срички „разтваря“ по едно смущаващо чувство:

  • ОМ – трансформира гордостта и егоизма
  • МА – ревността и завистта
  • НИ – привързаността и егоистичните желания
  • ПЕ – невежеството и объркването
  • МЕ – алчността и скъперничеството
  • ХУНГ – омразата и гнева

Произнасянето на мантраната на глас постига шестте съвършенства.

Когато произнасяме първата сричка Ом тя е благословена да ни помогне да постигнем съвършенство в практикуването на щедрост. Ма помага да усъвършенстваме практиката на чиста етика. Ни помага да се постигнем съвършенство в практиката толерантност и търпение. Пе помага да се постигнем съвършено постоянство. Ме помага да се постигне съвършенство в практиката на концентрацията и накрая последната шеста сричка – Хунг помага да се постигне съвършенство в практиката на мъдростта. Пътят на шестте съвършенства е път, извървян от всички буди на трите времена.

  • Рецитирането на ом мани падме хум сто или хиляда пъти е равно на ползата от рицитирането на Канджур „Преведените слова“ – текстове, за които се предполага, че са произнесени от самия Буда.
  • Рецитирането на ом мани падме хум десет хиляди пъти затваря вратата към прераждането в по-низшите сфери на прераждане.
  • Рецитирането на ом мани падме хум един милион пъти човек достига необратимо ниво на бодхисатва.
  • Рецитирането на ом мани падме хум десет милиона пъти човек става съвършен Буда.

Ступата на просветлението

Будизмът – четвъртата по влияние религия в света

Легендата за просветлението:

35-годишният Сидхарта Гаутама седнал под индийско смокиново дърво, познато като Дървото Бодхи, в Бодх Гая, Индия. Дал обет никога да не стане, докато не намери истината, водеща до просветление. След 49 дни медитация победил изкушенията и атаките, чрез които демонът Мара се опитвал да го отклони от целта му.

Буда, седящ в медитация (дхяна), незасегнат от демоните на Мара

От този момент Гаутама станал известен на последователите си като Буда или „Пробуденият“ („Просветленият“). Формата на тази ступа символизира премахването и на последните най-фини воали на ума. Именно на това просветление е посветена ступата, наричната още „Ступа на победата над Мара“.

Тя се счита за най-важната от 8-те ступи, които отбелязват осем важни момента от живота на историческия Буда Шакямуни. При тях основата и върха са еднакви, като единствено средната им част се различава.

Да построиш ступа

Построяването на ступа се счита за изключително благоприятно и създаващо голямо количество положителни кармични отпечатъци в ума. Будистките ступи символизират съвършената хармония на вселената. Те не са просто постройки от бетон и камък, а са проявление на радостта, че могат да носят полза на всички същества, чрез развиване на съчувствие и мъдрост. Ступа София е изградена в Ретрит център Плана през лятото на 2015 година от практикуващите на Диамантения път на будизма.

Ступата е специален будистки монумент, напомнящ на съществата за съвършената природа на ума, която е присъща на всички. Тя символизира тялото на Буда в медитация и това е отразено в нейната вътрешна и външна структура.

Според учението жива енергия на ступата прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата. Според традицията ступите носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти. Крайната цел на Будизма е постигането на просветление – разкриването на пълния потенциал на ума за благото на всички същества.

Всяка от осемте различни видове ступи се изгражда според много прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция. Ступите се активират от квалифицирани лами чрез мощни церемонии. Будистките ступи сочат към безвременните и неунищожими качества на просветлението: безстрашие, радост и активно съчувствие. Водят към просперитет и защитават хората.

Снимка: Диамантен път на Будизма – България.

В прегръдката на четири планини – Плана, Витоша, Верила и Рила.

Архитект на ступата е Войтек Косовски от Германия. Височината е 6.80 метра. Церемонията по откриването на Ступа София е на 14 август 2015 година. Ритуалът по освещаването е извършен от Шераб Гялцен Ринпоче (Непал) и Лама Оле Нидал (Дания). В ступата има частица от кремирания Буда. Тя е от четвъртия Буда Шакямуни, в чиято епоха живеем според Източното учение.

Ступата е една от 700-те будистки центрове на Диамантения път под ръководството на Лама Оле Нидал. Монументът е първата традиционна ступа у нас, която символизира момента, когато Буда е постигнал просветление – напълно пробуденият ум.

По стъпките на Диамантения път

Една от най-силно развитите мрежи, които разпространяват будисткото знание на Запад, е тази на Диамантения път. Той принадлежи към линията Карма Кагю на Тибетския Будизъм. Възниква в Дания през 1972 година, когато съпрузите Оле и Хана Нидал основават в Копенхаген първия будистки център. Лама Оле е главна двигателна сила за създаването на повече от 650 центъра на Диамантения път в 44 страни по целия свят.

Терминът “Диамантен път” идва от “Ваджраяна” на санскрит – Диамантена колесница. Сложна и многообразна система от будистки учения и практики. Ваджраяна е една от трите колесници или пътища, водещи до просветление.

Знамената, които разпръскват послания чрез вятъра

Символиката на цветовете

Синият цвят превръща гнева в така нареченото огледало, подобна мъдрост, която позволява да се виждат нещата такива, каквито са.

Белият цвят символизира превръщането на невежеството в интуитивна мъдрост.

Червеният – превръщането на желанията. Желанията могат да бъдат смущаващи, ако са неконтролируеми. Превръщането на желанията в различаваща мъдрост, да бъдат наясно съществата кое какво е в дадена ситуация.

Зеленият цвят е символ на превръщането на мъдростта в така наречената мъдрост на преживяването – да се осъзнават нещата по отделно и като част от историческа последователност.

Жълтият цвят представлява трансформация на гордостта в така наречената всепостигаща мъдрост. Познаването, че всички имат съвършени качества, всички могат много неща и можем да постигаме, каквото е необходимо.

Обикаляне по часовниковата стрелка

Поклонниците, които следват Будисткото учение, обикалят ступата по посока на часовниковата стрелка. Според вярванията ступите сбъдват желанията и молитвите за нещо, ако наистина вярваме силно в тях.

Къде се намира?

Ступата на просветлението се намира в село Плана. На около 35 километра от София. Ако идвате от столицата, трябва да подминете Бистрица и Железница. След тях има табела за село Плана. Щом стигнете селото ще видите разклон с табели.

Поемете по пътя надясно и карайте около километър към Турмачката махала. На една от първите къщи има поставена табела, завийте надясно и карайте още около 300-400 метра по черния път. Имайте предвид, че при дъжд пътят става доста кален. Ще стигнете до поляна с места за паркиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language