fbpx

Бургаски солници – Солта на живота

Спа процедури в лечебната луга

Бургаски солници
Бургаски солници

Пътеката на солта ме отведе до лагуната на Атанасовското езеро, буквално на една ръка разстояние от красивия Бургас. По пътя за Варна има отбивка за солниците. Тесен асфалтов път отвежда до Бургаските солници.

Посетих басейните с лугата няколко пъти. Първият беше по обяд, когато водата е нагрята и все едно влизаш в горещ минерален басейн. Тогава има най-много хора. Привечер е по-спокойно, а водата не е толкова загрята.

лечебна луга в Бургаските солници
Това е най-използваният „басейн“ с луга, в която влизат хората

Плитко е, около 30-40 см. Когато влезеш в лугата под краката си усещаш едрата морска сол. / внимавайте да не се нарежете на по-едрите парчета /. Усещането от лугата по кожата е невероятно. След това все едно докосваш бебешко дупе. Омекотява и подмладява! В басейните не се потъва, така че няма страшно 🙂 Просто се отпускаш и се носиш на повърхността.

Морска сол и луга
Не потъваш в солената вода и се носиш като перце

За да не ви заболи вратът, можете да си носите надуваеми възглавнички / тези, които се използват за дълъг път в самолетите и автобусите /. Ако не си носите, пред централния вход ги продават и то надути по 6-7 лева.

Спа процедури в Бургаски солници
Дървени скари водят до басейните с морска сол

Черноморската луга е с доказан медицински ефект. Прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния апарат, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас.

В лугата е добре да се стои не повече от 20-30 минути! На входа има подробно описание за какво помага, както и за кои хора със здравословни проблеми, е противопоказно да влизат.

На парапетите на дървените скари има закачалки, където можете да поставите раниците, торбичките или кърпите си.

Важни съвети:

*В никакъв случай не трябва да попада луга в очите ви!!! Усещенето е болезнено и ако нямате прясна вода, с която да измиете обилно очите си, може да имате неблагоприятни последици за зрението.

*Не се притеснявайте от мазното усещене по кожата ви. Това е нормално! На излизане можете да отмиете лугата в морето или душовете, които се намират до заведенията за хранене.

*Имайте предвид, че лугата натоварва сърцето, така че не прекалявайте с престоя! Между 15 и 30 минути макс.

*Внимавайте, докато ходите по дървените скари, защото се плъзга много и можете да паднете. На излизане от басейните е по-добре да бъдете боси, защото с джапанките ще се плъзгате много!

*Имайте предвид, че ако имате открити рани ще ви щипе доста!

*Сложете си стари бански или шорти. Калта и солта ще ги захабят. Трудно се перат.

*Носете си монети / два по един лев или цяла монета от 2 лева / за автомата на входа, тъй като се влиза през турникети за контрол на достъпа.

*Най-добре е да не носите нищо със себе си, освен кърпа и бутилка с вода. / ако ожаднеете или искате да измиете ръцете си, за да си вземете раницата например /.

*Ако ще се снимате е най-добре да го направите преди да влезете в лугата или някой от вас да се жертва и да снима останалите. Имайте предвид, че лугата разяжда и може да повреди телефона ви! Оставя и неприятни отпечатъци по екрана.

*На парапетите на дървените скари има закачалки, където можете да поставите раниците, торбичките или кърпите си.

Не забравяйте:

*Забранено е влизането в басейните с луга, докато сте намазани с лечебната кал!

*Не е хубаво да поставяте слънцезащитни продукти преди влизане в басейните с лугата и преди/след мазането с кал, защото запушвате порите на кожата и ефект от спа процедурите няма да има!

*Ако искате да не ви се изкреви вратът, носете си надуваеми възглавнички. Така ще се отпуснете и ще си починете, докато се носите над водата.

*От по-възрастните бургазлии знам, че е по-добре е първо да направите намазването с лечебната кал, след изсъхване да я отмиете в морето, а чак след това да се потопите в лугата. Това е така, защото тя прави плътен слой по кожата и ако се намажете след нея с кал, тя не може да проникне надълбоко.

*Лечебният ефект е най-силен, ако посещавате лугата поне 2 седмици!

В един от басейните с луга

*Не изпозлвайте лугата и лечебната кал на гладно, веднага след хранене или след употреба на алкохол!

*Понякога, макар и рядко, се проявява непоносимост към лугата и калта след първата процедура. Тя се изразява с големи червени петна и сърбеж. Обикновено тази алергична реакция отшумява бързо, но ако се повтори и на следващия път, по-добре се откажете.

*Има съблекални и душове точно до входа на солниците. Входът за тях е 0,50 лв. Душовете са 1 лев за 2 минути. Добре е да си носите монети предварително. Автоматът за входа приема единствено монети от 0,50 лева!

До лугата се намират местата за калолечение. Прави чудеса за всякакви болежки.

Туристи, намазани с лечебна кал, отиват към морето, за да я отмият от себе си.

Лечебни свойства на калта

Лечебната кал е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят и мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми. Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се е образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчни организми, водорасли, риби, раци, миди.“

„Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година. Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри.

Така намалява отокът и болката, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси.“

Калта разкрасява и подмладява, защото през кожата преминават калций, йод, фосфор и други вещества. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми, плексити.“

Вторият път, когато посетих солниците, беше привечер. Истинско приключение, защото идваше гръмотевична буря. Бяхме буквално дузина смелчаци, които се потопихме. Когато затрещя силно, решихме да не се превръщаме в мишени и да не предизвикваме съдбата и Зевс, затова излязохме от лугата.

В Бургаските солници не се потъва

Искам да благодаря на Байрям Мемиш за споделените подробности защо цветът на лугата е червен:

„Той се наблюдава в басейни със соленост над 100-120 промила. Там цветът се дължи на два фактора. От една страна при такава висока концентрация започва кристализацията на магнезиевите соли, които са червени на цвят. Но все пак има организми, които могат да живеят и при такива титанични условия. Такова е например едноклетъчното водорасло Dunaliella salina.

Водораслото съдържа голямо количество бета-каротини, които му служат да се справи с осмотичното налягане, силната слънчева светлина и други вредни въздействия при високите солеви концентрации.

Уникалният червен цвят на Бургаските солници

Именно бетакаротините на този организъм, както и високата концентрация на магнезиеви соли, придават червения (розов) цвят на водите в кристализаторите на солниците.

Бургаските солници с червен цвят на водата

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Как се стига до солниците

Най-лесно можете да стигнете, като въведете координатите на Бургаските солници или да не пропуснете отбивката по пътя Бургас-Варна. Отбийте на разклонението за Каблешково вдясно. После отново вдясно. Следвайте табелите за Солници-Юг. Ще стигнете до бившия бункер, който се намира на самия бряг. Вдясно ще видите малък мост и бариерата към платения паркинг на солниците. Таксата за 1 час е 2 лева. Друг вариант да стигнете до солниците е с атракционното влакче. На снимката можете да видите неговия маршрут и часове:

Атракционно влакче до Солниците

Цената на влакчето в посока е 3 лева. (колкото цената на билета в градския транспорт)

Влакчетата са няколко. Малки, като това, но има и по-големи.

Можете да стигнете до солниците и с колело от Морската градина на Бургас. Има чудесна велоалея покрай морето.

велоалея към бургаските солници

Има две заведения с напитки и храна, където можете да починете след спа процедурите. Там продават и лечебна козметика, произведена от БАН. Има съблекални и душове точно до входа на солниците. Входът за тях е 0,50 лв. Душовете са 1 лев за 2 минути. Добре е да си носите монети предварително.

заведения до бургаските солници
„Кални момичета“ – заведение за хапване, пийване и продажба на козметика от БАН

Работно време:

Басейните с луга

Работното време е всеки ден от 08:00 до 20:30 часа. Посетителите трябва да напуснат обекта до 21 часа. През Септември работното време е от 08.00 до 19.30 часа. Лугата не се препоръчва за деца под 12 години. Таксата за вход е до миналата година беше 2 лева, но от тази 2022 година е увеличена на 5 лева. Автоматът на входа приема монети от 0,50, 1 и 2 лева.

вход за бургаските солници
Вход към Бургаските солници

Назад в историята

Вековна е историята на добив на морска сол от езерата на нашето черноморско крайбрежие. От XVІІІ век от Атанасовското езеро се добива сол по промишлен начин. „ЧЕРНОМОРСКИ СОЛНИЦИ” / в линка може да видите снимки / е едно от най – старите предприятия в страната. Създадено е през 1906 година от А.Илиев в съдружие с И.Туршу от Румъния, когато започва строежът на съоръженията близо до с. Атанасово (сега к/с “Изгрев” на Бургас). През 1908 г. са получени първите 6000 t сол. В продължение на 100 години предприятието се развива, модернизира непрекъснато. Добивната промишленост е била слабо застъпена в икономиката преди Девети септември. От 1944 г. до 1947 г. предприятието е притежание на Съветския съюз, който го предава на НР България. Добивът се покачва бързо, понеже се доставя нова техника – миячни машини, дизелови локомотивчета, транспортни ленти и други.

Котаракът, който посреща и изпраща

Ще се радвам да споделите статията в социалните мрежи, за да достигне до повече хора! А вие били ли сте там и какви са вашите впечатления? Споделете в коментар под поста.

08.08.2021 г.

13 Comments

 1. За хората,които нямат транспорт и от Бургас и от Сарафово има влакче през половин час!!!

 2. Таня
  / 13:43

  Радвам се, че има подобрения от преди две години до сега. /напр. душове/
  Чудесно е, че всичко е организирано и подредено., защото преди доста години всеки изнасяше луга с 10 литрови туби. Нямаше вход, нямаше такси.
  Много пъти сме посещавали и ползвали Бургаските солници със съпруга ми и ще продължаваме.
  Наистина се чувстваме много добре здравословно.
  Хора, ползвайте това огромно богатство на нашата природа! Великолепно и здравословно е!
  Благодаря на автора добрата реклама!

 3. Нели Христова
  / 15:18

  Това е най-добрата информация, която съм срещала за това място. Безкрайно благодаря за всички важни подробности за това как се използва, къде се намира… толкова добре описано.
  Живко, бъди здрав – пътувай и споделяй със същият хъс и професионализъм, с които го правиш и сега.
  Безкрайно интересно ми беше и пътуването ти до Антрактида.

  • Благодаря Ви за милите думи и положителния отзив! Ще се радвам да следите публикациите ми! Правя ги с желание и любов! 🙂

 4. Edeltraut Polifka
  / 12:46

  Toller Beitrag, würde gern sofort dort hinfahren. Danke herzlichst.

 5. Peter
  / 19:33

  Vielen herzlichen Dank für den Beitrag. Wir haben diesen Eingang zum See leider letztes Mal nicht gefunden, aber wir werden in ca. drei bis vier Wochen wieder da sein, und dann hoffe ich, dass wir nicht wieder vorbei fahren.

 6. от солниците
  / 19:28

  Точно тази черна кал вече няма нищо полезно в нея. Тя е утаечна и не е лечебната кал от едно време.

 7. EDNA BYLGARKA
  / 18:25

  БЛАГОДАРЯ ЗА ОБСТОЙНАТА СТАТИЯ,,,,ВСЕ ЕДНО ВЯХ ОТНОВО ТАМ,В КАЛТА ,В ЛУГАТА,И МИ СТАНА ДОБРЕ ПАК,,,,,,,МИНАЛИЯТ СЕПТЕМВРИ БЯХ ЗА 10 ДНИ,,,,И СЕГА МИСЛЯ ДА БЪДА ОТНОВО СЕТЕМВРИ,,,,,ОЧАКВАХ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВХОДНИЯ БИЛЕТ ОТ 2 НА 3 ЛВ,НО ЧАК ПЪК НА 5 ЛВ НЕ ОЧАКВАХ,,,,,ПОРЕДНОТО УНИЩОЖАВАНЕ НА ПРЕЛЕСТИТТЕ НА ПРИРОДАТА НИ ,,,,

 8. Алекс
  / 11:10

  Благодаря за подробната информация! От години ми се иска да посетя солниците, но така и не събирах кураж. Сега определено ще го направя.
  А има ли къде да се преоблече бански там?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *