fbpx

Рила фън парк / Rila Fun Park (ВИДЕО-РЕВЮ)

Rila fun park Белица

Първият в България планински увеселителен парк

Винаги съм искал да се спусна по швейцарските тобогани / toboggan – нещо като бобслей в улеи, само че без да са заледени /.

Снимка: www.pilatus.ch

Там са едни от най-дългите и живописни писти, които предлагат удоволствието да „хвърчиш“ по улеите, докато се наслаждаваш на великолепната природа.

Снимка: https://www.sbb.ch/

Отдавна исках да посетя „Рила Фън Парк„, за да се насладя на емоцията да се спускам сред природата. Съоръжението наподобява тези в Швейцария.

И за тази атракция настъпи времето. Избрах да я посетя с приятели през делничен ден с идеята да няма много хора. Така и стана. Бяхме единствено моята компания, както и две семейства с малки деца, мераклии да се спуснат по скоростната писта.

Къде се намира?

RILA Fun Park е разположен на 12 км. от град Белица, в местността „Дедово”. За ориентир на главния път в Белица ще видите табела за Фън парка, както и към Парка за танцуващи мечки. Те са в една посока, като разстоянието между двата парка е 1,5 км. Пътят е асфалтов, а в един момент става черен, но проходим. Стига да не вали, обаче! Има достатъчно място за паркиране. Разстояние от София до Рила Фън Парк – 180 км. От Пловдив – 152 км. От Благоевград – 84 км.

Работно време, цени и контакти

Паркът работи през цялата година от 10:00 до 18:00 часа.

Цената за едно спускане на възрастни и деца над 12 години е 15 лева. За деца от 3 до 12 години – 10 лева. За съжаление собствениците не са помислили за отстъпка за повече спускания. Например цената да намалява в зависимост от желаните спускания.

Съоръжението в RILA Fun Park е подходящо за деца над 3-годишна възраст, като деца на възраст между 3 и 8 години могат да го използват само с възрастен придружител. Деца над 8 години (с ръст над 135см) могат да ползват съоръжението самостоятелно.

Телефони за връзка: +359 878 104 410; +359 887 478 845; +359 878 901 365

Съоръжението в действие

Количката е двуместна, подобна на шейна и се движи по тръбните релси в трасе с дължина около километър. Скоростта е регулирана, като пречи на водача да премине над 40 км/ч. Водачът има способността да контролира скоростта и със спирачна система, чрез лостове от двете страни. Избрахме да се возим двама, защото с повече тежест количката развива по-голяма скорост. Не използвахме спирачките. Ако някой се притеснява от развиването на висока скорост може да ги натиска, за да я намали. След спускането, което трае около 2-3 минути, количката спира автоматично. След спиране лифт система издърпва количката до първоначалната станция, тоест не слизаме от нея, а се возим и се наслаждаваме на чудната природа наоколо! Служителите следят за спазването на всички мерки за сигурност и безопасност на посетителите! След използване всяка количка се пръска с дезинфектант.

В МИНАЛОТО

Атракцията ме провокира да ви разкажа спомените си за подобна във Варна. Едно време през почините дни татко ме водеше на единствения у нас бобслей, този в Морската градина.

Пощенска картичка – Варна. Бобслей и трансмобил на плажа. Спускане с шейна и пътуване с трансмобил. 1988 г. Източник: Варненска дигитална библиотека

Представете си за онези години каква модерна атракция за забавление на малки и големи е имала Морската ни столица. Емблематичният атракцион се намираше до Офицерския плаж, близо до водопада. Развлекателното съоръжение имаше две успоредни каменни писти.

Източник: Изгубената Варна

Началото на улеите е в най-високата точка на Морската градина, а краят – долу, в най-ниската част до Офицерския плаж. Спускането ставаше с колички, които се управляваха от метален лост, който играеше ролята на спирачка. При натискане регулираше скоростта.

Бобслеят във Варна – символ на няколко поколения палави дечурлиги

След спиране, нямах търпение да се спуснем отново. За да стигнем до панорамната площадка най-горе, се качвахме на влакче на релси.

С него се изкачвахме по стръмния път, за да се спуснем отново по бобслея.

Пенсионираният атракцион – скелетът на едно отминало детство

Малко след демократичните промени идва краят на символа за няколко поколения хлапета. Скъсани шорти, анцузи и безброй белези от рани, заради стръмните бетонни улеи. Днес пързалката, радвала хиляди българчета и гости на града е потънала в забрава. Един работещ и уникален атракцион е унищожен завинаги. Доказателство какво е нивото на управниците ни. За Варненския бобслей ще ни напомнят единствено старите снимки и безброй спомени от щастливото и безгрижно детство!

Източник: Изгубената Варна

Благодаря на Ивайло Георгиев за монтажа на видеото за Rila fun park

2 Comments

  1. Красимир Иванов
    03.06.2021 /

    А този на цветната снимка съм аз 😭😂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language