fbpx

Най-красивите плажове на остров Кефалония, Гърция (видео)

Под водата на метри от брега на плаж Антисамос, остров Кефалония, Гърция

Йонийските острови край западното крайбрежие на Гърция са дом на някои от най-красивите плажове в Европа! А Кефалония е пълен с места, които не са за изпускане! Ще ви покажа моя топ 8 на най-красивите плажове на остров Кефалония.

Видео от подводния свят само на метри от брега:

Може да се абонирате за YouTube канала ми за още интересни видеа 🙂

Плаж Миртос / Myrtos beach

плажове Кефалония - плаж Миртос
Уникалната вода на плаж Миртос

Миртос, остров Кефалония – без съмнение един от най-красивите плажове! Намира се на около 29 км северно от столицата Аргостоли ( 50 мин. с кола ), в красива местност около почти вертикални варовикови скали, заобиколени от борова гора. Миртос е спечелил световна репутация и е награждаван много пъти за своята чистота и естествената красота.

Миртос, сниман от пътя към плажа

Разположен в северозападната част на Кефалония, Миртос е драматично разположен между две планини – Агия Динати и Калон Орос (901м). Полукръглият плаж от бели камъчета и на места пясък, е дълъг 800 метра. Синьото море като пелена обгражда плажа. До него може да стигнете от Закинтос, Лефкада или Итака. Има еднодневни екскурзии от тях до Кефалония.

Под водата на плаж Миртос

Плаж Миртос е мястото, което винаги влиза в топ 10 на най-красивите плажове в Гърция. Считан също, от много туристически списания, за един от 30-те най-добри плажове в света. Заливът Миртос, заедно с пещерата на нимфите Мелисани, е един от символите на остров Кефалония! Как да стигнете до него вижте ТУК.

Плаж Миртос - Кефалония
Плаж Миртос

Плаж Петани / Petani Beach (Lixouri)

Плажове Кефалония - плаж Петани
Плаж Петани отвисоко

Петани е великолепен плаж и определено е сред най-любимите ми на остров Кефалония! Намира се на 35 км западно от Аргостоли, столицата на Кефалония, в красивия полуостров Палики и на 13 км от Ликсури. Сините кристални води и прекрасният пейзаж от скали, покрити със зеленина, която на места буквално докосва морето, определено превръщат мястото в райско кътче. Плажът е разположен в основата на много стръмен път, заобиколен от планини, в извит залив с ивица от камъчета и пясък, която на места е широка до 50 метра.

Плаж Петани - Кефалония

Повечето турсити сравняват Петани по красота с плажа Миртос. Не случайно Петани притежава син флаг и се нарежда сред най-красивите плажове в Кефалония. Мястото привлича стотици влюбени двойки, които се наслаждават на приказните залези. Петани е покрит с много ситни бели камъчета, на места толкова ситни, че все едно стъпваш по пясък. Няма да са ви нужни обувки за камъни.

На няколко метра от брега става доста дълбоко, което привлича тези, които се гмуркат. В самия край на Петани има скали, но тези, които могат да плуват добре, могат да ги заобиколят и така да стигнат до самотен залив с уникален плаж, който буквално може да бъде само за тях!

плаж Петани под водата - Кефалония
Под водата на плаж Петани, остров Кефалония, Гърция

В началото на Петани, съвсем близо до паркинга, е подходящо за семейства с деца, защото морето е по-плитко. Плажът се намира в малък залив, ветровете са тихи, а вълни почти няма.

В края на плажа почти няма хора, а тези, които обичат да се къпят голи, няма да бъдат обезпокоявани. Имайте предвид обаче, че от скалите има много падащи камъни, така че трябва да поставите плажните си кърпи на безопасно място. Ние избрахме да плажуваме именно там и на няколко момента от високите скали паднаха доста големи парчета.

Организация на плажа ( чадъри, хапване, пийване, паркинг )

На плажа има няколко бара и таверни, където можете да си вземете нещо за хапване и разхладителни и освежителни напитки. На част от Петани има чадъри и шезлонги, а по-голямата е напълно свободна за любителите на дивото. В началото на плажната ивица има тоалетни, душове и места за преобличане. Паркоместата са ограничени, така че съветът ми е да отидете възможно най-рано сутринта, за да си гарантирате място. За предпочитане е да посетите мястото през седмицата, защото уикендите са натоварени от плажуващите.

Как да стигнем до плаж Петани

До плажа води асфалтиран и доста стръмен път с много завои. Въпреки стръмното спускане няма да имате проблем, защото пътят е добър. Има няколко места с отбивки, където можете да спрете и да се насладите на зашеметяващия пейзаж към плажа. Няма обществен транспорт до плажа. Предимство на плажа е, че има хотели, които липсват на много други плажове в Кефалония. Може да намемете стаи в хотелите Petani Bay, Petani Beachside Accommodation, Niforos Apartments и Paradiso Verde.

Петани

Плаж Песада / Pessada Beach – един от най-красвите плажове на остров Кефалония

плажове Кефалония - плаж Песада Pessada Beach
Плаж Песада, остров Кефалония, Гърция

Въпреки скромните си размери очарователният плаж Песада по нищо не отстъпва на останалите перли в короната от плажове на остров Кефалония! Кристално чиста вода, фин пясък, плитка вода, малко сгушено в скалите заливче със зеленина и агаве стърчащо от отвесните стени.

Песада, остров Кефалония

Диво място без никакви удобства. Обещавам това място да се превърне в любимото Ви! Мястото е идеално за тези, които обичат гмуркането! Пълно е с риба! Тук се срещнах отблизо с октопод. Видеото с този симпатяга ще видите след няколко снимки време 🙂

плаж Песада - Кефалония

След като паркирате ще видите чешма с прясна вода. До нея се намира стълбата, по която да слезете до малкия скалист плаж с фин пясък с различни оттенъци и бистра вода. От плажа с просто око можете да видите остров Закинтос.

Ако продължите вдясно от плажа по пътеката ще намерите няколко мини лагуни, в които можете да се гмуркате, а на сушата ще откриете много скали с фосили от миди от праисторически времена. За децата ще бъде изключително интересно да ги разгледат и докоснат, а защо не и да се превърнат в научни изследователи.

След тази прелест е скрита мъничка ивица пясък врязана в полукръг в скалите. Очаква ви наистина уникална гледка, а морето прелива в няколко нюанса на синьото. Това е скритото съкровище на остров Кефалония. Скалите с агаве са надвиснали над малкия плаж и пазят от слънцето тези, които са забравили да вземат чадъра си.

Табела посреща всички с молбата да оставят обувките и джапанките си, преди да стъпят на пясъка. Обещанието е пясъкът да се погрижи за краката ни 🙂 Хубавото е, че всички се усмихват на написаното и спазват правилото, като оставят чехлите си под надписа.

Ако обичате да се гмуркате, задължително носете маска, шнорхел и плавници, защото подводният свят около това мини заливче е уникален. Именно тук за първи път през живота ми се срещнах отблизо с октопод! Един от най-интелигентните и поведенческо гъвкави от всички безгръбначни. Повече интересни факти за октоподите можете да прочетете в Youtube канала ми и видеото.

Видео – близка среща с октопод:

Организация на плажа ( чадъри, хапване, пийване, паркинг )

На плажа Песада няма чадъри и шезлонги, няма заведения. Няма и магазина наблизо, от които да си вземете нещо за хапване и пийване, така че си носете, ако решите да останете цял ден. До емблематичното заливче с микро плаж се стига по пътека, която на места е стръмна и с много скали. Повечето хора остават в началото на плажа, защото може би не знаят за съществуването на по-малкия залив или не желаят да минат по пътеката.

Как да стигнем до плаж Песада

Песада се намира на 12 км от Аргостоли. Плажът е на малко „забутано място“, но GPS-ът ще ви отведе до него без проблем. Ако намяте, следвайте табелите за Песада. В града се придвижете към пристанището. Последният десен завой преди да стигнете до кея ще ви отведе до малкия паркинг. Тесен път стига до задъдена улица с няколко вили. Местата за паркиране до пътеката, която стига до плажа са ограничени ( има място за около 4 коли ) Вариантът да паркирате е по пътя преди самата пътека. До самия плаж няма градски транспорт!

Плаж Амос / Platia Ammos Beach /

плажове Кефалония - плаж Амос платия Амос
Изглед към уникалния плаж Амос, остров Кефалония

Платия Амос също е сред най-красивите плажове на остров Кефалония. Заобиколен е от огромни стръмни бели скали. Контрастът между белият варовик и синьото море ще завладее погледа ви! Абсолютно зашеметяваща гледка! Наподобява плажовете Петани и Миртос, но определено е в пъти по-спокоен и нетатоварен от хора.

При едно от земетресенията през 2014 година са разрушени голяма част от близо 300-та стъпала, които са водили до плажа. Към момента е изключително опасно да стигнеш долу, защото има срутвания на скалите.

По стълбите, които водят към плажа Амос, остров Кефалония

Има предупредителини табели, че слизането предствлява опасност за живота. Това е и причината плажът да бъде пуст и да няма стотици туристи. Има момент, в който стълбите свършват в нищото, а надолу е пропаст. И въпреки това има много хора, които предприемат опасното спускане по стръмните скали. Не ви препоръчвам да го правите, защото има много инциденти, заради честите струтвания и хвърчащи камъни от скалите.

Важни съвети за безопасност:

На това място няма обхват нито интернет връзка! Затова не рискувайте да слизате, ако не сте сигурни в способностите си, защото при евентуален инцидент няма как да извикате помощ! По стълбите слизайте само, ако сте с маратонки, сандали или платненки. Не слизайте с чехли, защото можете да се подхлъзнете! Носете си повече вода, защото по пътя няма откъде да си налеете. Задължително носете шапки и се намажете добре със слънцезащитни кремове! Не подценявайте слънцето! Ако все пак предприемете опасното спускане до плажа, бъдете внимателни и си оставете повече време за изкачването на стръмната скала, което ще ви отнеме доста време.

Най-лесният, безопасен и бърз начин да се насладите на плажа, е да стигнете по вода с моторна лодка. Имайте предвид обаче, че цените на това удоволствие никак не са ниски! И въпреки трудната достъпност от скалите на върха се разкрива великолепна гледка към тази дълга ивица. И дори да не слезете, ще имате възможността да се порадвате на природната красота!

Най-лесният начин да стигнете до Платия Амос е да си наемете лодка

Организация на плажа ( чадъри, хапване, пийване, паркинг )

На плажа няма заведения и таверни, няма шезлонги и чадъри. Така че, ако решите да прекарате няколко часа на него ще трябва да се покрижете да занесете всичко необходимо.

В края на стълбите се разкрива тази гледка

Как да стигнем до Платия Амос

Платия Амос се намира на 30 км западно от Аргостоли и 12 км от Ликсури. Малка табела на главното асфалтирано шосе ще ви отведе до черен път, който в един момент става от едър чакъл. Ако сте с много ниска кола определено не препоръчвам да тръгнете надолу. Пътят е стръмен и на моменти колелата могат да поднесат. Това, което направихме ние е да оставим колата на половината път, след което продължихме пеша. И не съжаляваме, защото имаше няколко огромни ями, които трудно могат да се преминат с малък автомобил. Смелчаците ще стигнат до импровизирано място, където можете да оставите колата.

Плаж Како Лагади / Kako Lagadi Beach

плажове Кефалония - плаж Како Лагади
Гледка към плажа Како Лагади

Скритият залив Като Лагади наричан още Како Лагади, е малък залив с бели обли камъчета, врязан между две стръмни скали. Мястото е идеално за всички, които търсят по-спокойни плажове, без много народ и красива природа наоколо.

Морето става дълбоко постепенно. Водата е кристална и пълна с риби. Следобед скалите осигуряват естествена сянка, а в една от пещерите също може да се скриете от жаркото обедно слънце! Мястото е повече известно на хората, които карат яхти и моторни лодки, защото често посещават заливчето.

Този „таен“ плаж е пълен с малки пещери, интересни скали и мини заливчета, които почитателите на гмуркането могат да обиколят. Пълно е с разноцветни камъчета, които правят пейзажа още по-вълнуващ!

плаж Како Лагади - Кефалония

Една от скалите прилича на глава на костенурка или на динозавър, който спуска главата си, за да пие от морето.

Организация на плажа ( чадъри, хапване, пийване, паркинг )

Плажът е див, няма чадъри, шезлонги, душове, нито заведения наоколо. Ако искате да останете повече часове е добре да си носите храна и вода. Паркирането става на самия път, като местата са ограничени, защото отбивката е много тясна.

Как да стигнем до плажа Како Лагади

Плажът Като/Како Лагади се намира близо до курорта Лимения и на 45 км от Аргостоли. Без GPS трудно ще откриете плажа, тъй като не се вижда от пътя. За да стигнете до него трябва да оставите колата на пътя, да прескочите мантинелата, да се спуснете по стръмни кози пътеки с трънки и да преодолеете кратко спускане по остри скали. Не препоръчвам на семейства с малки деца, заради трудната достъпност!

Плаж Како Лагади

Плаж Антисамос / Antisamos Beach – в класацията на най-красивите плажове на остров Кефалония

плажове Кефалония - плаж Антисамос
Плаж Антисамос, отстров Кефалония, Гърция

Антисамос пленява всички със своята красота. Плажът е заобиколен от високи и изцяло потънали в зеленина планини, което превръща мястото в приказно. Тюркоазените му води привличат най-много туристи, които избират остров Кефалония за почивка. Антисамос придобива световна известност заради филма „Мандолина на капитан Корели“, в който част от сцените са заснети именно на плажа. В лентата участват Пенелопе Крус и Никълъс Кейдж. От плажа се разкрива красива гледка към остров Итака. Плажът е отличен със Син флаг и един от най-добрите в Европа!

Организация на плажа ( чадъри, хапване, пийване, паркинг )

Изключително добре организиран плаж. Има паркинг със сянка, като условие да го ползвате, е да използвате шезлонгите с чадъри към заведенията. Те са безплатни, но трябва да консумирате от бара. Има и напълно безплатен паркинг, както и огромна свободна зона, където можете да поставиите чадъри, кърпи и надуваеми дюшеци. Има зона за деца, както и водни атракции, джетове и всичко, необходимо за веселото изкарване на плажа! Дълбочината нараства рязко едва след 2-3 метра от брега, така че винаги обръщайте внимание на децата си! Антисамос се смята за един от най-шумните и претъпкани плажове на острова. Предпочитан е повече от младите хора, които обичат купона и силната музика. Има места за преобличане, хубави тоалетни и душове за къпане. Осигурен е и безплатен Wi-Fi.

Как да стигнем до плажа Антисамос

Антисамос се намира в подножието на планината Авго, на 30 км източно от Аргостоли и изключително близо до пристанището на Сами. Имайте предвид, че пътят до там на места е изключително тесен и понякога разминаването на два автомобила е много трудно.

Плаж Вути / Vouti Beach

плажове Кефалония - плаж Вути
Плаж Вути, остров Кефалония, Гърция

Вути представлява малка брегова ивица на няколко малки залива. Водата е кристална с тюркоазени оттенъци и бели обли камъчета. При вълнение цветът на морската вода става млечен с различни сини оттенъци. Изключително красиво място и определно е сред най-красивите плажове на остров Кефалония!

Организация на плажа ( чадъри, хапване, пийване, паркинг )

Добре е да си носите джапанки или обувки за плуване, заради камъните по ивицата. Стълба до заведението води до плажа, където можете да намерите чадъри и шезлонги. До самата таверна има душ, тоалетна, както и безплатен паркинг. Плажът е напълно безплатен!

Как да стигнем до плаж Вути на остров Кефалония

На разстояние приблизително два километра от главния път, който свързва столицата на Кефалония, Аргостоли с Ликсури се намира отбивка за село Зола. По малък криволичещ черен път, след около 700 метра след Зола, ще стигнете до паркинга на плажа Вути.

Красивият плаж Вути, остров Кефалония, Гърция

Червеният плаж Кси / Xi Beach

плажове Кефалония - плаж Кси
Червеният плаж Кси, остров Кефалония

Пясъчнатa ивица на плажа Кси е дълга 4 километра, като на места достига 50 метра широчина. Кси е известен със своя мек червен пясък. Плажът е удостовен със син флаг заради своята чистота и също се нарежда сред най-красивите плажове на остров Кефалония. Лесно достъпен и изключително впечатляващ! Плажът Кси определено е един от най-известните плажове в на остров Кефалония, Гърция. Сивобелите скалисти хълмове заобикалят плажа с фин червеникавокафяв пясък.

Спа процедури с лечебна глина от плажа Кси на остров Кефалония

Разположеният на полуостров Палики плаж, е получил името си заради залива, който има формата на буквата X. Червеният плаж Xi се намира на около 40 минути от столицата Аргостоли и 10 минути от Ликсури. Плажуването на Кси може да съчетаете с разходка в Ликсури, а след това с разходка до Платиа Амос и плаж Петани. Повече за плажа Кси може да прочетете ТУК.

плаж Кси - Кефалония

Не пропускайте да посетите и пещерата Мелисани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language