fbpx

ЧЕРВЕНИЯТ ПЛАЖ КСИ, ОСТРОВ КЕФАЛОНИЯ, ГЪРЦИЯ. СПА ПРОЦЕДУРИ С ГЛИНА

Пясъчнатa ивица на плажа Кси е дълга 4 километра, като на места достига 50 метра широчина. Кси е известен със своя мек червен пясък. Плажът е удостовен със син флаг заради своята чистота. Лесно достъпен и изключително впечатляващ!

Xi beach, Kefalonia, Greece – Червеният плаж Кси на остров Кефалония, Гърция

Сивобели скали на фона на ален пясък и синьо море

Червеният плаж Кси определено е един от най-известните плажове на остров Кефалония, Гърция. Сивобелите скалисти хълмове заобикалят плажа с фин червеникавокафяв пясък. Разположеният на полуостров Палики плаж, е получил името си заради залива, който има формата на буквата X. Червеният плаж Xi се намира на около 40 минути от столицата Аргостоли и 10 минути от Ликсури. Плажуването на Кси може да съчетаете с разходка в Ликсури, а след това с разходка до Платиа Амос и плаж Петани.

В централната част на дългата плажна ивица има зона с чадъри и шезлонги. Останалата част е дива и красива.

Червеният плаж Кси е идеален за семейства с деца

На плажа има сламени чадъри, шезлонги и душове, на които да отмиете солената вода и червения пясък. На бара може да си поръчате студени напитки, кафета и леки закусни. Около него има и таверни, които предлагат по-сериозно хапване, морски деликатеси, пица и други вкусотии. На плажа има център за водни спортове. Плитките води и ниските вълни създават идеалната среда за най-малките. За да стане дълбоко трябва да влезеш доста навътре. Камъни по дъното няма.

Плаж Кси е идеален за семейства с малки деца!

В района има няколко хотела и магазина. До самия плаж се стига лесно. Има безплатен паркинг и достатъчно място за колите. До него има и обществен транспорт от Аргостоли и Ликсури. За графика трябва да проверите в интернет. Няколко пътища се разклоняват в района и отвеждат до различни места по дължината на плажната ивица с червеникав пясък.

СПА процедури с лечебната глина

Още Древните гърци открили лечебните свойства на сивата глина. Това потвърждават и съвременните учени. Глината се изпозлва за детоксикация на тялото, лекува кожни заболявания, наранявания и кожни нарушения.

Спа процедурата с глина и червен пясък е сред атракциите на плажа Кси

По голяма част от сивите скали ще забележите човешките отпечатъци. Това е така, защото хората вземат от ронливата глина, разтварят я в различни съдове с морската вода или просто мокрят обилно парчетата глина.

След това хората обилно мажат тялото си от петите до главата, като някои намазват и зонана на челото, носа и около очите.

ДВЕ ХОЛАНДКИ СЕ НАМАЗАХА С ГЛИНА ОТ ГЛАВА ДО ПЕТИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ЖИВОТА СИ

Две нидерландки от Ротердам, учудено се доближиха до нас с въпроса защо се мажем с „кал“? Обяснихме им, че това е лечебна глина, а ако се намажат ще си направят чудесна спа процедура за цялото тяло, след която ще имат мека, като бебешка дупе кожа! Двете жени се спогледаха и без да кажат и дума се намазаха целите, даже и косите! Усмихнати ни благодариха с възклицанието, че за първи път през живота си виждат подобно нещо, а даже и го пробват! След няколко крачки се върнаха с любопитния въпрос, „а как ще го махнем това“, ние се засмяхме и посочихме морето. Те се засмяха и щастливо отминаха. Не успяхме да се снимаме, защото бяхме целите в глина! 🙂

Туристка грижливо маже с глина възлюбения си

Спа център на открито

Почистващите свойства на глината от плажа Кси дават гарантиран резултат! Глината съдържа много абразивни частици / най-вероятно миди и черупки /, които ексфолират кожата, почистват я, отпушват порите, като я правят копринено мека и гладка! Чувстваш се щастлив, подмладен и зареден! Следва отмиване, осоляване и плуване – процедури, на които бига завидели и Древногръцките богове!

Мумии на плажа

Много хора намазват глината и сядат на брега в очакване на чудотворното въздействие. Не се плашете, а изпробвайте и Вие! Намажете се! Изчакайте да побелее, ексфолирайте с червения пясък и се измийте в солената вода. Честита баня!

Скалите на Кси ( Xi )

Околните утайки и скали на плажа Кси / на места се среща като Си / са изградени от бяла глина, която заради дъжда, е ерозирала в остри профили, които на места достигат до 20-30 метра височина.

Ронливият им характер е честата причина да има срутвания, така че внимавайте, когато се разхождате.

На едно място имаше скорошно срутване на огромни канари от скалите. Бъдете бдителни, докато се разхождате, а за предпочитане е да не слагате плажните кърпи и чадърите в непосредствена близост до високите скали.

Срутване на плажа Кси, остров Кефалония, Гърция

Най-доброто време за посещение на червения плаж Кси

Най-доброто време за посещение на червения плаж Кси е през месеците май-юни и септември-октомври. Тогава броят на туристите е значително по-малък, а хубавото време и топлата вода налице! Ние посетихме плажа в края на юни и беше много спокойно. Имаше много свободни чадъри и шезлонги, заведенията бяха почти празни.

Още красиви места на остров Кефалония може да намерите тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language