fbpx

Водопад Докузак – в сърцето на Странджа планина близо до Малко Търново

На път за Малко Търново се отбихме до живописния водопад Докузак. Красиво място, на което можете да отдъхнете от пътя сред прохладата на гората и ледените води на реката.

Магнетичният водопад Докузак в Странджа планина

Водопад Докузак е най-големият и водоносен водопад в Природен парк “Странджа” на река Докузак. Събира водите на карстовите извори от Малкотърновската котловина – Големият врис, Малкият врис, Сушица, Бигорът, Бялата вода и Деветте извора.

Името на водопада Докузак произхожда от турски език и означава 9 извора (dokuz – девет). Едноименната река, която го образува, води началото си от 9 непресъхващи карстови извора. Висок е едва 5 метра, но това не означава, че е по-малко впечатляващ.

Територията на водопада е обявена от 1991 година за защитена местност. В околностите расте едно от чудесата на Странджа – кримският чай (Sideritis syriaca), който е застрашен от изчезване вид растение, ето защо е вписан в Червената книга на застрашените видове в България.

Къде се намира водопадът Докузак

Водопадът Докузак се намира в Природния парк Странджа, само на няколко километра от Малко Търново. В линка можете да видите как да стигнете до водопада Докузак. Ако пътувате от Бургас в посока Малко Търново трябва да завиете вляво по пътя за село Стоилово. Табелата на пътя е изключително малка и се забелязва трудно. След около 2-3 км. ще стигнете до водопада, който се намира буквално на метри от шосето. Има място за паркиране. Ще видите изградения заслон, където можете да отпочините от пътя. Оттук започва и екопътеката Странджанска горска пътека, която води до село Стоилово. Дълга е около 2-3 км.

GPS координати: 42.022787, 27.502358

До заслона е изградена площадка с дървени парапети за наблюдение на водопада отвисоко. Вдясно ще видите пътека, която стига до подножието на водопада и малкия вир, който образува водата.

Там можете да си налеете от малкия чучур с ледената изворна вода. Табелата „Здравец“ ще ви ориентира! Водопадът можете да видите и от другата страна, откъдето се спуска водата.

Полезна информация:

За разглеждане на водопада Докузак ще ви трябва около половин час. До него се стига изключително лесно, така че е подходящо за семейства с малки деца. Можете да си направите пикник или да обядвате в изградения заслон. Има пейки, маса, както и камина, ня която можете да си направите барбекю.

Вековното дърво с голямата хралупа

На метри от водопад Докузак се намира величествено вековно дърво с огромна хралупа. Децета често се катерят по него и влизат в нея. В подножието му има дупка, в която е поставена малка икона, пред която вярващите палят свещи и се молят за здраве и дълголетие.

Множеството меандри на изключително чистата река Айдере, се редуват с вирове, скални прагове и водопади, а бреговете са обрасли с разнообразни видове дървета и храсти. В района се срещат редки видове билки и гъби. Можете да намерите изключително красиви места за отдих, пикник и разходка.

Споделете статията в социалните мрежи, за да стигне до повече пътешественици! Благодаря Ви!

Красивият водопад Докузак в сърцето на Странджа планина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language