fbpx

Ксамил – перлата на Албания и феноменът Синьото око (видео)

Ксамил – перлата на Албания и феноменът Синьото око (видео)

Ксамил – един от скъпоценните камъни на Албанската ривиера. Красиви пясъчни плажове и няколко малки острова, до които можете да стигнете с плуване. В много световни класации определят плажовете на курорта сред най-добрите в Европа. В днешно време туризмът е най-важният двигател на икономиката, но районът станал известен с отглеждането на маслини, лимони и мандарини по време на комунизма, а също и с фермите за миди, които се отглеждат в близката лагуна на Националния парк Бутринт.

Ксамил в Албания плажове и море

Карстов извор Синьо око

Съвсем близо до Ксамил и Саранда, на около 22 километра, се намира природният феномен „Синьото око“. Чуден извор, разположен близо до село Музине. Синьото око е известно със зашеметяващата си красота и чистата си тюркоазена вода. Тя е толкова чиста, че можете да видите целия път до дъното и да наблюдавате светлосините мехурчета, издигащи се на повърхността. Над извора е изградена платформа, от която можете да наблюдавате природния феномен отвисоко. Синьото око е една от най-популярните туристически атракции в цяла Албания. Чистата синя вода на реката може да се види от дълбочина повече от няколко метра. Остава мистерия колко дълбоко всъщност е Синьото око, но най-дълбоката точка, до която водолазите са достигнали, е 50 метра. За Ксамил и Синьото око ще Ви разкажа в следващите редове. Елате с мен!

ВИДЕО за Ксамил и феномена Синьото око:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Албанската ривиера и Ксамил

Първият ни досега с перлата на Албанската ривиера – курортът Ксамил беше по залез слънце. Залезите в Йонийско море са вълшебни и превръщат водата в златна приказка.

залез море Албания

С тюркоазените води и пясъчните плажове, обърнати на изток, Ксамил е прекрасно място за гледане на залезите. Много от туристите идват до тук специално, за да се насладят на прелестния морски залез.

плажовете в Албанския курорт Ксамил

Плажовете на Ксамил

Ксамил е една от най-популярните дестинации в Албания. Намира се на 12 километра от известния град Саранда и на около 300 километра от столицата Тирана. Буквално на една ръка разстояние от него в гръцкият остров Корфу. Много често туристи от него идват на разходка в Ксамил.

албански курорти на морето

Ксамил предлага добре организиране плажове с шезлонги и чадъри, паркинги, заведения за хапване и пийване. Водни спортове, разходка с малки корабчета или лодки. Можете да посетите броеницата от малки симпатични островчета, на които също може да плажувате.

Албанска ривиера

На плажовете има няколко малки кея, от които можете да скочите. Някои от тях имат пейки, на които да поседнете и да се насладите на пейзажа. Спотовете за снимки в социалните мрежи са няколко, а снимките, които ще си направите, със сигурност ще ви харесат.

Лодки на плажовете в Ксамил

Ако искате да посетите повече места или някои от тихите и пусти плажове и острови, можете да наемете разходка с лодка. Около плажовете на Ксамил ще намерите малки кейове с лодкари, които могат да ви разведат в района. Съвсем наблизо се намира и Древният град Бутринт, който може да разгледате за няколко часа. Природата наоколо е изумително красива, така че със сигурност ще ви хареса.

плаж Ксамил

Ксамил предлага вкусна храна, красиви хотели с изглед към морето и невероятни плажове. Все повече българи избират дестинацията за лятната си почивка. Плажовете в Ксамил са малко по-скъпи от другите места в Албания, но пък са определено по-евтини от тези в Италия и Гърция например. Храната също е сравнително на ниски цени, а морските дарове са уникални и винаги пресни. Минус на плажната ивица е, че не е толкова обширна, като през високия летен сезон са доста пренаселени. Като цяло в Ксамил няма много неща за правене освен плуването и слънчевите бани. Въпреки това можете да си направите еднодневни екскурзии, които можете да предприемете. Наблизо се намират Бутринт, каменният град Гирокастра и природния феномен Синьото око. В този епизод ще ви заведа до Блу ай, а в следващите и до красивите древни градове Бутринт и Гирокастра.

феномен Синьото око в Албания

Природният феномен без дъно Синьото око

Съвсем близо до Ксамил и Саранда, на около 22 километра, се намира природният феномен „Синьото око“. Чуден извор, разположен близо до село Музине. От главния път до него се стига за около 30 минути, като се въври по асфалтирана алея. Тези близо 2 километра са забранени за автомобили, така че се пригответе да походите повече и задължително носете вода със себе си. Разходката между дъбовите и яворовите гори ще ви се отрази добре. Въздухът е чист, а гледките към бистрата река – невероятни!

Синьото око до Ксамил

Синьото око е известно със зашеметяващата си красота и чистата си тюркоазена вода. Тя е толкова чиста, че можете да видите целия път до дъното и да наблюдавате светлосините мехурчета, издигащи се на повърхността. Над извора е изградена платформа, от която можете да наблюдавате Блу ай отвисоко.

Blue eye Ksamil Albania

По времето на комунизма изворът бил блокиран

Водата във вътрешната част на извора е много тъмно синя, като зеницата на окото, а отстрани е с по-светъл син цвят като външен пръстен – ириса, който създава впечатлението за око. Говори се, че Синьото око е било блокирано за населението по време на комунизма, за да се ползва само от членовете на управляващата партия. Това е свидетелство за високото ниво на опазване на мястото. Друга мълва е, че италиански бизнесмен е давал луди пари на правителството, за да построи фабрика за бутилирането на вода, но властта отказала сделката.

природна забележителност Синьото око

Синьото око е една от най-популярните туристически атракции в цяла Албания. Чистата синя вода на реката може да се види от дълбочина повече от няколко метра. Остава мистерия колко дълбоко всъщност е Синьото око, но най-дълбоката точка, до която водолазите са достигнали, е 50 метра.

Синьо око Ксамил

Хвърленият камък, който се връща

Според народните вярвания хвърлиш ли камък, изворът го връща на повърхността! Досега не се е намерил смелчага, който да измери каква е неговата дълбочина! Връщането на тежки предмети може да се обясни с изключително силното течение и дебит на водата. Може би това затруднява хората, опитали се да стигнат до дъното. Все още такова не е открито. Само си представете за каква дълбочина може да става дума.

„изворите на Бистрица“

„Изворите на Бистрица“

Този природен феномен е известен още като „изворите на Бистрица“, тъй като е началният водоизточник на река Бистрица, дълга 25 километра, която се влива в Йонийско море на юг от Саранда. Източникът е на надморска височина 152 метра и има дебит от 18 400 литра в секунда.

Ледената вода на Синьото око

Табели оказват, че, плуването е забранено, но все пак може да видите хора, които скачат във водата. Някой го правят дори от високата платформа над окото. Това всъщност е много смело, тъй като температурата на водата е само около 10 градуса през цялата година. Дори през лятото водата е ледена. Районът около Синьото око е защитена територия, считана за природна забележителност, където можете да се насладите на красотата на гората. Има пешеходни и туристически пътеки, по които всеки приключенец може да се разходи.

карстов извор Албания

Преданието за окото на змията

За зашеметяващото синьо око, както и за много други природни феномени в Албания, съществува легенда. Според преданието внезапен изблик на вятър ударил брега на Саранда и от морето излязла гигантска змия. Тази змия започнала да пълзи към малък водоизточник, където изяла група жени и деца. След това змията плъзнала в планината, където пък изяла цели стада овце и кози заедно с двама овчари. Народът бил шокиран и много изплашен. Намерил се обаче смел и хитър мъж. Натоварил той едно магаре с чували слама и след това отишъл в пещерата, където змията намерила подслон. Щом видял, че змията приближава, запалил сламата. Обгърната в пламъци змия започнала да гори. Тръгнала да търси вода, за да се спаси. И стигнала до мястото, където изгубила синьото си око. А то… и до днес плаче.

Най-добрите месеци са посещение на Синьото око е през пролетта и есента. През лятото е пълно с туристи и няма да можете да се насладите напълно на феномена. Препоръчвам ви да го видите рано сутрин или късния следобед към залез слънце, когато хората са много по-малко, а красотата му в пълния си блясък!

4 Comments

  1. Galina Georgieva
    28.12.2023 /

    Здравейте,казвам се Галина Георгиева и Ви поздравявам за интересните матеряли ,които се четата на един дъх ,преди години работех,като стюардеса и екскурзовод,знам,колко труд се влака докато се напише даденият матерял дори и само за една забележителност ,пишете и за България бих ,искала,когато имате възможност да Ви разкажа за региона,където живея и местата за посещение.

    • 28.12.2023 /

      Здравейте, Галина!
      Благодаря Ви за милите думи! Опитвам се да създавам качествено съдържание. Всичко е преминало през моите очи и е лично преживяно 🙂 Имали сте прекрасна работа, като стюардеса! Имам материали и за България, които можете да видите на сайта ми в секция България. Къде живеете, разкажете повече? 🙂 Поздрави и весело посрещане на Новата 2024!

  2. Моля публикувайте по вече и по-често такива материали и нека бъдат повече за красивата България.Споздрав и много здраве ,бъдете благословенна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language