fbpx

Остров Корфу и Атина – гръцко приключение със SKY express

Остров Корфу и Атина – гръцко приключение със SKY express

Остров Корфу и Атина са още по-достъпни с полетите на гръцката авиокомпания SKY express.

самолет на авиокомпания SKY express

Без значение през кое време на година решите да посетите Гърция, никога няма да сгрешите. Това е една от любимите ми дестинации, която продължавам да разкривам малко по малко с всяко мое пътуване до нея. 

Гледка към световноизвестния плаж Порто Тимони на остров Корфу, Гърция

До остров Корфу и обратно

През м. май тази година реших да посетя о. Корфу и да потърся все още криещото се от България лято. И разбира се, го намерих! Корфу, със своята непокътната природа и богати цветни градини, е като палитра на природата, в която синьото и зеленото танцуват в хармония. Този магичен кът на земята привлича с очарованието си, като превръща дори най-скептичните души в поети. Спокойствието на тихите плажове, играта на светлината върху кристалните води и благоуханната прегръдка на маслиновите дървета, създават впечатление на вечна пролет.

Полети до Атина и гръцките острови с авиокомпания SKY express

Пътуването си започнах от летище София с полет на авиокомпания SKY express. SKY express ( можете да купите билети бъзро и удобно от сайта на авиокомпанията ) предлага удобни връзки от Атина до цели 34 дестинации, в това число Корфу, Крит (Ираклион + Ханя), Наксос, Парос, Санторини, Кефалония, Миконос, Родос, Закинтос и много други, всички от които си струва да бъдат преживяни. Полетът от София до Атина беше изпълнен със самолет ATR72-600, който е известен със своята екологичност и горивна ефективност.

самолет ATR72-600 SKY express

Въпреки компактния размер на самолета, той разполага със 70 места, които предлагат достатъчно комфорт по време на кратки полети, каквито са всъщност всички полети изпълнявани със самолети ATR.

кабина на самолет ATR72-600 на авиокомпания SKY express

Кабинният екипаж ми направи отлично впечатление, всички бяха усмихнати през цялото време. По време на полета се предлагат топли и студени освежителни напитки, като всеки пасажер получава и мюсли барче, абсолютно достатъчно за полет от 1 час и 20 минути. 

закуска на полет на SKY express до Атина

Fast Lane на летището в Атина

След кацането в Атина се отправих към Fast Lane услугата на летището, която беше включена в цената на полета ми. Fast Lane ти дава възможност да преминеш светкавично през проверката за сигурност, а всички знаем колко досадно е това.

Fast Lane летище Атина, Гърция

VIP lounge на SKY express

След като се озовах на терминала със заминаващи, разгледах набързо магазините и понеже имах 4 часа до полета ми до Корфу, се насочих към SKY serve Lounge-a, за който имах осигурен безплатен достъп, тъй като бях с билет по тарифа SKY Enjoy.

SKY serve Lounge на летището в Атина, Гърция

Лаунджът предлага приятна атмосфера, където човек може да прекара няколко часа преди следващия си полет. На разположение на посетителите е бюфет с топли и студени предложения, с традиционен привкус, както и бар с топли и студени безалкохолни и алкохолни напитки. Времето ми прекарано там мина неусетно и приятно, тъй като имах възможност да свърша малко работа преди следващия ми полет.

Корфу – най-зеленият остров в Гърция

Към 19 часа кацнах на летището в Корфу и тъй като бях наел предварително кола, пред летището ме очакваше служител на рентакар компанията, който ме посрещна и отведе до офиса им, от където взех колата.

хотел Kontokali Bay Resort & Spa

Веднага след това се отправих към Kontokali Bay Resort & Spa, където щях да прекарам три нощувки. Kontokali Bay Resort & Spa е чудесен хотелски комплекс, в който определено нищо нищо не ми липсваше.

Kontokali Bay Resort & Spa остров Корфу

Тъй като бях изморен от пътуването, реших да оставя изследването на столицата Керкира за утре. А вечерта се разходих из резорта, насладих се на вкусна вечеря в един от ресторантите и след това се запътих към пристанището в Гоувия за лека разходка.

пристанището на остров Корфу

На следващия ден посетих Керкира, един от най-старите градове в Гърция. Бил е населен още през древността. Според легендата, островът е бил наречен по името на нимфата Коркира, любимата на Посейдон, богът на морето. 

плажовете на остров Корфу

От древни времена Корфу е привличал вниманието на различни цивилизации и империи. Той е бил притежание на гърците, римляните, византийците, норманите, венецианците, французите и британците.

крепост остров Корфу
Крепостта на остров Корфу

През 1716 година Корфу се превръща в едно от първите гръцки територии, които се освобождават от османската власт. Впоследствие става част от състава на нова Гръция след гръцката революция през 1821 година. По времето на венецианците (1386-1797 г.)

гледка към Керкира от крепостта

Корфу преживява период на просперитет и развитие на културата и историческото наследство. Венецианците оставят значителна следа върху архитектурата на града, като построяват крепостта и други сгради със забележителна архитектура.

крепостта в Керкира остров Корфу

През 19 век Корфу става популярно място за почивка на европейските аристократи и богати туристи, което води до изграждането на разкошни вили и дворци. Много от тях са запазени до днес и са популярни туристически атракции.

архитектура остров Корфу

През Втората световна война Корфу е превзет от италианците, а след това от германците. Островът е свидетел на сериозни битки и разрушения, но в края на конфликта се освобождава и се включва във възстановяването на Гърция.

църква Свети Спиридон на остров Корфу

Старата крепост в Керкира

Старата крепост на Керкира, която е известна и като Керкира Кастро, е един от най-забележителните исторически обекти на острова. Разположена на полуостров, който изпъква в Йонийско море, тя е изградена на стратегическо място, което е осигурявало недостъпност и контрол върху морския път към острова.

крепост на остров Корфу Гърция

Историята на крепостта се проследява до времето на византийската епоха. През 8 век тя е разширена и укрепена от византийците. След това през 14 век венецианците провеждат значителни промени и укрепвания, като превръщат крепостта в непристъпна фортификационна система.

Старата крепост се простира на площ от около 60 акра и е заобиколена от високи каменни стени, които достигат височина от 15 метра на някои места.

В сърцето на крепостта се намира град Керкира, който е добре запазен с множество сгради и улици от средновековния период. От стените на старата крепост се открива впечатляваща панорамна гледка към града и морето. 

остров Корфу

Керкира – столицата на остров Корфу

Керкира, столицата на острова, ме завладя със своята архитектура и богато историческо наследство. Разходката из старата крепост ме отведе на едно пътешествие във времето, като се потопих в богатата история на острова. Спианадата, един от най-широките площади в Европа, ме впечатли със своите изящни сгради и живописни кафенета. Разходката из уличките на стария град ме завладя със своята атмосфера и колоритни магазинчета.

Каналът на любовта / Canal D’Amour (Sidari)

След обиколката на Керкира потеглих към канала на любовта в Сидари. Каналът на любовта е една от най-популярните туристически атракции на Корфу. Той привлича посетители със своето природно чудо и романтична легенда. 

Канал на любовта Сидари остров Корфу

Каналът на любовта е природно образувание, което се намира на северозападния край на Сидари. Според легендата, двама влюбени бягат от родителите им, които се опитват да ги разделят и прескачат през канала, за да бъдат заедно завинаги.

Canal D'Amour (Sidari)

Водите около канала на любовта са кристално чисти и прозрачни, което го прави идеално място за плуване и шноркелинг. Можете да се потопите в това естествено басейнче и да се насладите на прекрасните водни гледки. На следващия ден реших да посетя Порто Тимони. 

плаж Порто Тимони Корфу
Порто Тимони от високо

Световноизвестният плаж на остров Корфу – Порто Тимони

Порто Тимони представлява истинско природно бижу. Той се намира на западното крайбрежие на острова, в близост до село Афионас. Един от най-забележителните аспекти на плажа са неговите изключителни пейзажи. Той е разположен между две малки полуостровчета, които се допират едно до друго и образуват тясна ивица между тях.

Заобиколен от зеленина и кристално чисти води, този залив с два плажа предлага уникални гледки. От гористата местност можеш да се насладиш на вълшебната гледка отгоре и да се потопиш в спокойствието на природата. Това е истинско убежище за любителите на приключенията и природата.

Porto Timoni Corfu

Спуснах се през гористата местност и след около 20 минути стигнах до самия залив. Въпреки, че водата беше малко по-студена, което е обичайно за м. май, това не ме спря да се потопя и насладя на морето. Прекарах около 3 часа на плажа, които минаха като един миг.

Порто Тимони, остров Корфу

За да достигнете до плажа Порто Тимони, трябва да следвате пътека от село Афионас. Пътеката е относително стръмна, но когато стигнете до плажа, усилията си заслужават. Плажът е покрит с пясък и дребни камъчета. В сравнение с другите плажове на Корфу, Порто Тимони е по-малък и по-скрит, което го прави малко по-труден за достигане, но също така му придава усещане за уединение и спокойствие.

На плажа няма шезлонги и чадъри под наем, така че трябва да си осигурите собствени средства за плажуване и слънцезащитни средства. Съществуват множество пътеки и изгледни точки около плажа Порто Тимони, които предлагат великолепни гледки към околните морски скали и планини. Това прави мястото изключително привлекателно за любителите на природата и хайкинга.

яки плажове Корфу

Важно е да се отбележи, че плажът Порто Тимони може да бъде доста натъпкан по време на високия сезон, особено през юли. И най-лошото – горещото време може да бъде „убийствено“ докато стигнете до плажа по стръмните пътеки!

пейзажи от остров Корфу

За последния ден оставих Палеокастрица. 

Палеокастрица

Палеокастрица е още едно от местата на остров Корфу, което е задължително да се посети. То предлага красиви гледки, исторически обекти и привлекателни плажове.

Палеокастрица остров Корфу

Палеокастрица се намира на западния бряг на Корфу и е известен със своите заливи. Името произлиза от гръцките думи „палео“ (стар) и „кастра“ (крепост), което отразява присъствието на стара крепост на това място.

В близост до Палеокастрица се намира манастирът Панагия Палеокастрица (Монастерио ди Палеокастрица), който е един от най-известните манастири на Корфу. Той е изграден на висока скала и предлага панорамни гледки към морето и околните пейзажи. Манастирът е действащ и се посещава от множество туристи и поклонници. 

манастирът Панагия Палеокастрица Корфу

Първо посетих манастира, след което разгледах великолепните заливи и отново се топнах в кристално чистите води.

Тъй като това беше последния ми ден на остров, постоях около час на плажа, след което се отправих отново към Керкира, за да купя подаръци за близките ми, а именно кумкуат. 

Кумкуат

Този азиатски плод е бил пренесен на острова от венецианците, като се е превърнал в типичен за острова и присъства в много местни рецепти. Той се добавя в мармалади, десерти, сладкиши и напитки. Мармаладът от кумкуат е едно от най-известните сладка на острова. Ето защо и аз не пропуснах да напълня багажа ми с кумкуат във всякаква форма – като нуга хапките например 🙂

След пазаруването се отправих към летището и отлетях към Атина отново със SKY express.

Пристигнах след полунощ в центъра на Атина и понеже бях изморен от дългия ден, веднага се отправих към хотела, за да си почина. Сутринта на следващия ден, събуден с ранни слънчеви лъчи, се отправих към едно местно кафене, където си взех традиционната гръцка закуска – тиропита (баничка със сирене), портокалада и едно гръцко фредо капучино.

Атина

Атина – вечният град на мъдростта, издигащ се на пиедестал от история и легенди. Тук, по мраморни пътеки, където крачат тишината и въздишките на времето, се разкрива прекрасната симфония на древността. Атина – музей под открито небе, където античните храмове, колонади и театри събуждат въображението.

Акрополът

Старият град пази много исторически съкровища, но върхът на всяко посещение е Акрополът. Възхищавайки се на неговата величествена постройка, която е символ на древната гръцка цивилизация, се пренесох във времето и се потопих в мистерията на миналото. 

Броях визитите си на Партенона до 100. След това престанах. Обикновено всички бързат да го видят рано сутринта, а точно тогава фасадата е в сянка. Препоръчвам ви да го направите след 18:00 часа, когато слънцето го огрява най-добре! Тогава има най-малко туристи и можете да се насладите на величието му! Поздрави от шедьовъра на древногръцкия гений! Любимо място!

Музеят под Акропола е истинска съкровищница на археологически съкровища, където можем да разберем още повече за историята и културата на Гърция. Друго неповторимо място с изключителна атмосфера е храмът на Посейдон, който се намира близо до Атина.

Музей Акропол

Разходих се през кварталите Плака и Монастираки, където се сливат традиция и съвремие, и се насладих на вкусната гръцка кухня с един гирос, ама вегетариански ( с халуми ).

гирос

Остров Корфу и Атина определено заслужават да бъдат разгледани. Толкова много места за откриване, а толкова малко време за всичко. Определено ще трябва да се върна отново 🙂

Партенон

Остров Корфу със своите красиви плажове и забележителности ме очарова. Атина се представи с величествени архитектурни паметници и атмосфера, която те връща в древността. Имах възможността да изживея невероятни приключения и да се насладя на неповторимата гръцка култура.

кариатиди

С тези спомени в сърцето си и ума си, се завръщам в реалния свят, като се надявам, че разказът ми ще ви вдъхнови да планувате вашето следващо приключение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language