fbpx

Балос – световноизвестната лагуна на остров Крит (видео)

Балос – световноизвестната лагуна на остров Крит (видео)

Балос – синята лагуна на остров Крит! Най-известната атракция сред туристите. Тюркоазеният цвят на морето и финият бял пясък на дюните завладяват и най-претенциозното око! Световноизвестната лагуна Балос на остров Крит, Гърция се намира на 56 километра от Ханя , където се намира международното летище и където кацат две от нискотарифните авиокомпании, които оперират в България.

Балос остров Крит

Мястото е едно от най-сниманите в Гърция и неслучайно принц Чарлз и принцеса Даяна идват до Балос с частната си яхта преди много години. До това райско кътче не се стига лесно, но всяка капка пот си заслужава!

ВИДЕО: Ела на Балос:

Как да стигнем до Балос

За да видим тези красоти трябва да минем по около 8 километра черен път. Асфалт до Балос няма. В началото на пътя ще видите бариера, където трябва да платите такса от едно евро на човек.

Балос такса вход
Такса от 1 евро за всеки турист

След това тръгвате по изключително прашен и на моменти опасен път. Ако има кола пред вас е добре да сте далеч от нея, за да избягате от облаците прах, които се вдигат. Голяма част от рентакар компаниите даже забраняват да се пътува до там, а при проблем по пътя не изпращат пътна помощ. Имайте го предвид, ако изберете да тръгнете по пътя и шофирайте изключително внимателно!

Това е гледката от стръмната пътека

С ферибот

Ако не искате да поемате риска да тръгнете с кола може да се качите на ферибота. От Кисамос тръгват фериботи, мисля че са два на ден ( в зависимост от месеца ), цената двупосочно е 25 евро. Тръгвате от Кисамос, стигате до остров Грамвуса, правите по един плаж, след което поемате към Балос. Лошото на този вариант е, че сте зависими от времето, тоест трябва да се съобразявате с часа на тръгване на обратно. Докато с автомобил времето е ваше!

Балос на остров Крит

Плюсовете на ферибота са, че виждате остров Грамвуса и Балос и не се налага да шофирате по стръмния, неравен и прашен път. При този вариант обаче няма да видите уникалната гледка, която се разкрива, ако стигнете с автомобил. Вариантът е просто след слизане от ферибота да се изкачите по стръмните стълби, за да стигнете до панорамната площадка, където се разкрива уникална гледка към Балос. Там стават великолепни снимки! Аз съм стигал вече до Балос с ферибот, затова сега избрах варианта с кола. Та след около половин час бавно каране ще стигнете до импровизиран паркинг. Имайте предвид, че местата свършват много бързо, а след това ще трябва да паркирате на много неудобни за маневриране места. Затова колкото по-рано пристигнете, толкова по-голям е шансът ви за място.  

По стръмната пътека

След като паркирате трябва да хванете пътеката, която ще ви отведе до Синята лагуна. Това ще ви отнеме около 25-30 минути. Следват стръмни стълби, които ще ви отведат до плажа. Надолу към него има няколко панорамни площадки, където можете да си направите снимки. Спускането по стълбите продължава.

Синята лагуна Балос

Не правете грешката да тръгвате по чехли, защото рискувате да се подхлъзнете или нараните на някои от острите камъни и скали по пътя. Най-добре е да сте с маратонки или сандали, а чак когато стигнете плажа да си сложите джапанките или да вървите боси. Добре е да си носите повече вода в раниците, защото слънцето е много силно, и повярвайте ми, ще ожаднеете много! Не пропускайте да вземете шапки и се намажете добре със слънцезащитни продукти, за да не изгорите. По пътя видях много родители с деца, дори такива с малки бебета, което означава, че е въпрос на желание да вземете с вас и децата. Но имайте едно на ум за терена, силата на слънцето и стръмното изкачването на обратно.

Кристална вода и розов пясък

Топли и плитки води, подходящи за семейства с малки деца. Навътре морето става по-дълбоко и е идеално за гмуркане с шнорхел. Сред скалите и нептуновата трева се крият много красиви риби. Лагуната е осеяна с редки видове флора и фауна, защитени по Натура 2000. В района гнездят соколите Елеонора и кормораните. Мястото е подслон за защитения тюлен монах и морската костенурка Caretta caretta. Можете да се разходите наоколо, за да усетите атмосферата на мястото. На Балос има достатъчно място за всички. Свободни зони за хора, които си носят лични чадъри. Има и платена зона с шезлонги и чадъри, вие избирате къде да почивате! Ако искате да наемете един чадър и два шезлонга, ще платите 15 евро за целия ден.

плаж Балос

Полезни съвети

Малко съвети, които могат да ви бъдат полезни, ако решите да видите Балос на живо. През юли и август Синята лагуна буквално е претъпкана от хора! Така че, ако не обичате тълпите по-добре посетете Балос през юни и септември, когато е в пъти по-спокойно!

Май и октомври са по-привлекателни за тези, които предпочитат спокойствието и тишината пред горещото време. Най-добре е да отидете възможно най-рано сутринта, за да намерите място за паркиране. Не забравяйте да носите шапка и да поемате много течности, особено по пътеката за плажа и на връщане!

Задължително носете слънцезащитни кремове. Ако идвате с ферибот имате възможност да вземете чадър срещу депозит. На плажа се предлагат чадъри и шезлонги под наем, но свършват много бързо, така че колкото по-рано отидете, толкова повече възможности ще имате. Има малък плажен бар, където се продават напитки, сандвичи и чипс. Ако изберете да отидете до Балос с кола, то задължително носете маратонки, кецове или сандали, с които да преминете през пътеката и стълбите до плажа! С джапанки има голяма опасност да се пребиете!

Най-красиви снимки стават преди и по изгрев слънце или по залез. Тогава белият и розов пясък контрастира с тюркоазените води на лагуната. По това време липсват тълпите от туристи и можете да се насладите напълно на атмосферата.

Ако изберете да останете за залеза не забравяйте, че имате да изкачвате стръмните каменни стълби, след което да ходите пеша до паркинга, а след това да шофирате по тъмно по черния път.

На връщане имайте предвид, че наклонът е голям, а изкачването е много изморително и натоварващо, заради жегата. Само тези, които са се потили по тези пътеки знаят за какво става дума.

плажове Крит
Балос е раят

Балос се смята за един от най-красивите плажове в Крит, Гърция, Средиземноморието, Европа и даже в света – така го определят най-авторитетните туристически издания. Заедно с близките плажове Фаласарна и Елафониси, Балос е задължителна спирка за всеки турист, който е избрал да почива на красивия остров Крит!

Не пропускайте и:

плаж Превели – видео

плаж Кедродасос – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language