fbpx

Кедродасос на остров Крит, Гърция. Плажът с хвойнови дървета (Видео)

Подводният свят на плаж Кедродасос остров Крит Гърция
Подводният свят на плаж Кедродасос

Кедродасос на остров Критплажът, който горещо препоръчвам! Той е едно от скритите от очите на туристите съкровища. Намира се изключително близо до световноизвестния плаж с розов пясък Розовият плаж Елафониси, остров Крит, за който вече съм ви разказвал! Но това място е далеч по-малко посещавано от туристите. За него няма указателни табели и се стига по асфалтиран а след това черен път. По-скоро тук идват местните гърци или подробно запознатите туристи с приключенски дух. Стръмна пътека води до този скрит мечтан плаж и природен резерват с кедри и хвойна. Малкият паркинг на черния път е на 15-20 минути пеша от плажа. Пътят води през хълмист терен и долина на пресъхнала река. Повече за този рай вижте във видеото!

Видео за плаж Кедродасос можете да видите в линка към YouTube:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Хвойновите дървета на плаж Кедродасос, под чиято сянка можете да се скриете от жаркото слънце
Хвойновите дървета на плаж Кедродасос, под чиято сянка можете да се скриете от жаркото слънце

Хвойнови дървета и фин пясък

Кедродасос или КедродАсос е разположен на 76 километра югозападно от Ханя и само на километър източно от известната лагуна Елафониси. Плажът е пълен с хвойнови усукани дървета и приказни пясъчни дюни. Мястото е любимо за всички, които търсят дивото. Кедродасос е познат повече за тези, които обичат повече дивата природа. Тук няма барове, няма шезлонги, няма чадъри. Общо взето уединение с природата. Кедродасос не е от най-лесно достъпните плажове, но може точно в това му е чарът – до него се ходи доста. Но пък наистина е изключително чист, красив, заобиколен е от кедрови дръвчета, под които можеш да се скриеш.

Кедродасос, остров Крит, Гърция
Кристалната вода на Кедродасос

Плажът е предимно скалист, но има няколко места с пясък, фин като брашно и лесен достъп до морето за спокойно плуване. Плажът е защитен до известна степен от ветровете, които обикновено духат на съседния Елафониси. През Кедродасос минава Европейската пешеходна пътека E4, обозначена с жълта и черна боя. Този дълъг път си започва от Испания, преминава през много страни и накрая стига до остров Крит. Пътят обхваща някои от най-красивите пейзажи на острова с труден преход в планината. Малко са обаче мераклиите, които имат сили да го минат целия. Ще останете запленени от цвета на водата и уникалните дръвчета, чиито корени често се подават над пясъка. Нещо като оазис насред пустинята и огромните планини наоколо.

Кристалната вода на плаж Кедродасос
Кристалната вода на плажа

Раят на остров Крит

За тези, които обичат съвсем самотните места, съвсем в края на Кедродасос се намират едни малки заливчета, до които повечето хора не стигат, защото ги мързи, тъй като си е доста пътя. Малко е труднодостъпен теренът, минава се през много скали, но си заслужава, защото ще видите за каква красота става въпрос! Внимавам, докато вървя за да не се пребия. Страхотно е, че в Гърция има такива диви местенца, които по никакъв начин не са презастроени, тук няма да видите хотели, барове, джетове и шумотевица, а само красиви места!

Кедродасос Крит Гърция
Раят на Кедродасос

Къде се намира

Най-лесно ще откриете тази перла с помощта на GPS навигация. Мястото е диво, предлага широка ивица от дюни, уникални растения, хвойни, под чиято сянка можеш да се скриеш от жаркото слънце. Водата е уникална, с интересни пасажи от риба. По-добре тръгнете с маратонки, кецове или спортни сандали, а не по джапанки. Пътеката е стръмна, хлъзгава и с много камъни. Така че е добре краката ви да бъдат защитени и да стъпвате сигурно. Задължително си носете повече вода, храна и чадър за сянка, ако не искате да се скриете под тази на дърветата. Ивицата определено е запазена за любителите на природата. Недокоснатото райско и уединено кътче е едно от най-любимите на нудистите.

Kedrodasos beach
Обширната плажна ивица на Kedrodasos beach
Подводният свят на Кедродасос

Време е за подводно приключение. Слагам маската и започвам да разглеждам подводния свят! Кристално чистата изумрудена вода с нежен пясъчен плаж, е рай за плуване и гмуркане с шнорхел. Риби, морски таралежи, охлюви и даже средиземноморска мурена. С една се поздравихме преди да си покаже страшните зъби и да избягам с двеста, че знам ли на какво е способна хищницата.

Среща с Мурена
Близка среща с мурена под водите на плаж Кедродасос
Среща с Мурена

Коварна, безстрашна, злопаметна и хитра средиземноморската мурена се смята за опасна подводна среща. Но независимо от митовете за нейната свирепа природа, страховитият й вид не трябва да заблуждава. Като повечето животни, мурената не напада хора, освен ако не е провокирана. Като цяло малките мурени се страхуват и се крият бързо. Когато ловува, тя се движи точно като змия, близо до скалите, претърсвайки търпеливо всяка малка дупка, която може да крие храна. Когато забележи октопод, го захапва и с бързи движения се увива около него като питон.

Среща с октопод
октопод в морето
Един от най-интелигетните обитатели на моретата и океаните. Снимка: личен архив

Сега разбирам защо октоподите се страхуват толкова много и се крият в дупки, като бърлогите им залостват като непревземаеми крепости, като придърпват с пипалата си камъни и черупки. Това е най-лесният начин да разберете къде се крият. Има ли насъбрани камъчета пред някоя пукнатина в подводните скали или пред някой по-голям камък, то почти е сигурно, че там се крие октопод. Доста често октоподите затварят жилищата си с плосък камък. Точно на такова скривалище се натъкнах и аз, а когато ме забеляза. Октоподът се уплаши и веднага побърза да изстреля „Мастилото” си, което се разпръсква във водата като гъст облак, а под прикритието на „димната завеса” се опитва да се измъкне от преследването.

Октопод мастило море
Октопод разпръсква мастилото си, за да избяга. Снимка: личен архив

Повечето октоподи могат да изхвърлят голямо количество черно мастило в облак и то 5-6 пъти, за да им помогне да избягат от хищниците. След половин час октоподът може да възстанови напълно целия запас от изразходвано „мастило“. Усещането да си толкова близо до това създание е невероятно. Веднага се сещам за документалния филм „Октоподът – моя учител“. Ако не сте го гледали, наваксайте, защото определено е много интересен.

пасък плаж Кедродасос
Финият пасък на плажа Кедродасос на остров Крит

Кедродасос определено влиза в моя топ три на най-красивите плажове на остров Крит. Преимуществата му са повече от минусите. Рай под небето, който пожелавам да види всеки от вас. Не забравяйте, че ви чака едно голямо нагорнище да изкачвате! Така че си запазете сили от плажа, не се преуморявайте, носете си повече вода, тъй като няма откъде са си налеете или купите, очаква ви изкачване, по залез слънце е по-лесно, защото слънцето не е толкова високо, не е толкова горещо, но все пак си е изкачване“

хвойнови дървета плаж Кедродасос
Хвойновите дървета, които правят плажа още по-красив
Още красиви плажове на остров Крит можете да видите в линковете:

Балос

Елафониси

Плажове на остров Крит

2 Comments

  1. Христина Савова
    18.01.2023 /

    Невероятно описание на невероятно място, разкошни снимки, адмирации за което! Имах щастието да живея 17 години на о.Крит и работата ми позволяваше да го обикалям на длъж и шир, да се гмуркам на безброй закътани и трудно достъпни местенца. Върнахте ме във времето на красиви спомени и страхотни изживявания. Благодаря Ви от сърце! Само едно малко уточнение. Някъде срещнах, че сте акцентирали (КедродАсос) на Асос. Кедродасос няма нищо общо с Асос. Дасос на гръцки е гора, а кедро – кедър. Кедродасос – Кедрова гора.

    • 18.01.2023 /

      Здравейте! Да, Крит определено е любимият ми гръцки остров! Невероятни места, хора, храна и т.н. Радвам се, че сте обиколили острова, аз все още го познавам едвам, едвам, нищо, че съм бил 5 пъти. Времето никога не стига 🙂 Няма нищо по-хубаво от красивите спомени! Стискам палци да го посетите отново! Да, във видеото обяснявам значението на думата и че не знам точното произношение, затова я произнасям с две различни ударения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language