fbpx

Превели на остров Крит, Гърция. Плажът с река и палмова гора (Видео)

Реката на плаж Превели, която се влива в морето
Реката на плаж Превели, която се влива в морето

Превели е един от най-известните забележителности в южната част на остров Крит. Според легендите митологичният цар Одисей спрял в Превели на път за родината си Итака. Намира на около 35 километра южно от Ретимно и на 10  източно от Плакиас. Плажът на Превели, известен още като езерото Превели или Феникс, се намира на изхода на внушителното дефиле Курталиотикос, където тече Мегалос Потамос. Превели получава името си от близкия исторически манастир Превели, посветен на Свети Йоан Богослов.

ВИДЕО ЗА ПЛАЖ ПРЕВЕЛИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В ЛИНКА КЪМ YOUTUBE:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Превели остров Крит река с палмова гора
Емблемаичната за Превели река с палмова гора, която се влива в морето

Реката с палмовата гора около плажа

Това, което прави плажа Превели толкова известен, е палмовата гора около реката, която идва от дефилето и завършва в морето. Голямата колония от палми на Теофраст придават на района усещане за тропически пейзаж. Реката образува малко езеро, преди да се влее в морето и е пълноводна през цялата година. На изхода на реката се образува пясъчен плаж с камъчета и пясък, като морската вода е много хладна заради реката. В източната част на плажа има красива скала, напомняща на сърце. Плажът не е добре организиран, тъй като зоната е защитена, затова платена зона с чадъри и шезлонги няма.

Плаж Превели на остров Крит, Гърция
Плаж Превели на остров Крит, Гърция

През 60-те и 70-те години екзотичната красота на природата наоколо привлича хипита от цял свят, които живели в колиби под палмите. Така мястото става световноизвестно и приема хиляди посетители всяко лято. През 2010-та голям пожар изпепелява голяма част от дърветата около реката, но парадоксално палмовата гора се възстановя бързо.

Уникалната палмова гора на брега на реката до плаж Превели
Уникалната палмова гора на брега на реката до плаж Превели

Пушенето на цигари и паленето на огън около реката е абсолютно забранено! Заради уникалната природа с неповторима флора и фауна, районът е обявен за природен резерват и е защитен от Натура 2000! Можете да се разходите по реката, под сянката на палми и други дървета и да се изкачите до красивия каньон, където да се разхладите в студените езера, образувани в ждрелото.

Къде се намира плажът Превели

Възможностите да стигнете до Превели са две. Първата е да карате от Плакиас до манастира Превели, като следвате съответните знаци. На километър и половина след манастира Превели ще спрете на голям паркинг, откъдето започва пътека, която се спуска към плажа. Ходенето отнема около 20 минути. Връщането обаче е досадно, тъй като изкачването е доста стръмно. За да избегнете трудното изкачване, можете да шофирате по асфалтирания път, водещ до близкия плаж Дримискиано Амуди и да вървите по кратката пътека, която води до Превели само за 5 минути. Аз избрах нея. Плюсът, ако изберете другия път е великолепната гледка, която се разкрива отвисоко. Но пък и от тази, по която вървя, също има страхотна гледка към реката с палмовата горичка. И не на последно място, ако искате да избегнете шофирането и ходенето, има малки корабчета и рибарски лодки, които се движат до Превели от Агия Галини и Плакиас.

Под сянката на палмите

Растителността около плажа създава естествена сянка и привлича хората, които прекарват деня си на плажа. Дори да не си носите чадър, няма страшно. Имам достатъчно дървета, под които да се скриете от жарките лъчи. В единия край на плажа се намира голяма скала в морето, която прилича на голямо сърце. Наричат я скалата на любовта. Около дърветата е сгушен и малкият параклис на Свети Сава.

Реката около палмовата горичка е изключително прохладна, така че можете да поплувате в нея или да се разходите. Наоколо има малки водопади, така че на плаж Превели определено има какво да правите! Потоци, водни каскади, вирове, камъни, от които да скачете или да се припичате на слънце. Възможностите са много. Сред тези красиви палми наистина имам чувството, че съм някъде в тропиците. Уникално усещане.

Заведения на плажа

Под скалите се намира заведение с маси, където можете да седнете, за да хапнете и пийнете. Така че дори да ви е свършила храната и водата, няма от какво да се притеснявате, защото можете да си купите. Капанчето се намира точно до райската тропическа гора от палми и олеандри. Разходката в прохладната гора край реката, която е заобиколена от високите скали, е просто задължителна!

Превели напомня на екзотична лагуна. Това е оазис от палми с кристални зеленикави води и фин мек пясък, примесен с камъчета. Имайте предвид, че заради изключителната си красота, плажът Превели е почти винаги претъпкан през летния сезон. Ако искате да се насладите на пълната му красота елате по изгрев или залез слънце. Тогава туристи почти няма.

Ах, какви невероятни плажове предлага най-големият гръцки остров! Крит е мястото, където можете да намерите всичко – красиви планини, реки, екзотични плажове, романтични градове и всичко, което ще ви накара да прекарате незабравима лятна ваканция.

Още красиви плажове и къде се намират вижте тук:

Кедродасос

Балос

Елафониси

Най-красивите плажове около Ханя, остров Крит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language