fbpx

Световно първенство по футбол в Катар 2022 (видео)

Световно първенство по футбол в Катар 2022. Любопитни факти за всички 8 стадиони, на които ще се провеждат срещите от Мондиал 2022!

Стадион 974, Доха, Катар
Световно първенство по футбол в Катар 2022
Стадион 974, Доха, Катар

Изборът на Катар за домакин на Световно първенство по футбол 2022

Декември 2010-та година. Катар е избран за организатор на първенството пред Австралия, Съединените щати, Южна Корея и Япония. Това ще бъде първата световна купа, която ще се проведе в арабския свят и второто световно първенство, което ще се проведе изцяло в Азия след турнира през 2002 г. в Южна Корея и Япония. За първи път световното първенство няма да се проведе през май, юни или юли. Мондиалът ще се играе в съкратен срок от 28 дни, като финалът ще се проведе на 18 декември – националният празник на Катар. Катар ще похарчи огромната сума от над 220 милиарда долара за Световното.

Национален стадион Халифа, Доха, Катар
Световно първенство по футбол в Катар 2022
Национален стадион Халифа, Доха, Катар

Ексклузивна среща с човека, отговорен за охлаждането на всички 8 стадиона – Сауд Абдул Гани

Всички се питат колко ще им бъде горещо на играчите и на зрителите на Световната купа по футбол в Катар?! Със сигурност навън ще бъде изключителна жега, но пък вътре на стадионите гарантират температура от около 20-21 градуса. Как става това? Ще ви срещна с човека, който отговаря за охлаждането на стадионите!

Охладителните системи на стадионите за Световното първенство по футбол в Катар 2022
Охладителните системи на стадионите за Световното първенство по футбол в Катар 2022

Още през 2010 Катар обеща климатизирани стадиони, за да поддържа прохладна температура за играчите и феновете. Катарският университет започна проектирането и внедряването на иновативни охладителни системи за стадионите. Професор Сауд Абдул Гани е човекът, който отговаря за охлаждането на всички 8 стадиона, на които ще се провеждат световните срещи по футбол. Прякорът му е „Доктор Cool“ и определено има защо. Повече вижте в двете видеа!

Видео за стадионите I част:

Видео за стадионите II част:

Среща с изпълнителния директор на QATAR AIRWAYS Н.Пр. Акбар Ал Бакър

За първи път в историята един град ще бъде домакин на цялото събитие на Световното първенство по футбол. Страната  е напълно подготвена да приеме гости от целия свят, категоричен е Негово превъзходителство Акбар Ал Бакър – изпълнителен директор на Qatar Airways – официалният авиопревозвач на Световното първенство.

Негово Превъзходителство Акбар Aл Бакър главен изпълнителен директор на авиокомпания „Qatar Airways”
Негово Превъзходителство Акбар Aл Бакър – главен изпълнителен директор на авиокомпания „Qatar Airways”

Негово Превъзходителство Акбар Aл Бакър главен изпълнителен директор на авиокомпания „Qatar Airways”: „Стратегията, както при всяка друга авиолиния, е да осигурим достатъчно често полети за всички фенове на футбола. Количеството от хора в момента е огромно. Ние сме официалният авиопревозвач на Световното първенство по футбол и е наша отговорност да осигурим достатъчно полети за всички желаещи да посетят Световното първенство. Предизвикателство е и да осигурим място за другите авиолинии, за да превозят възможно най-много пътници, които да гледат мачовете на живо! Това, което ще се случи на Световното ще даде огромна популярност на страната ни. Хората ще усетят нашата култура, нашето гостоприемство, ще видят красивата ни природа. Милиарди по света ще разберат какво може да им предложи Катар! И веднъж стъпят ли тук ще искат отново и отново да посетят Катар!“

Стадион Лусаил в Катар побира 80 000 зрители.
Световно първенство по футбол в Катар 2022
Стадион Лусаил в Катар побира 80 000 зрители

Мачовете

Мачовете ще се играят на осем стадиона. Седем от тях са новопостроени за Световното първенство, а осмият е напълно реновиран. За първи път в историята зрителите ще могат да гледат повече от един мач на ден, защото всички стадиони са в един град и няма да се налага феновете да пътуват с часове до други градове, за да гледат любимия отбор. Най-близкото разстояние между всеки два от осемте стадиона е пет километра, а най-отдалеченото – 75. Това превръща Световното в най-компактното до момента.

Стадион Ал Тумама в Катар.
Световно първенство по футбол в Катар 2022
Стадион Ал Тумама в Кта

Катар е инвестирала милиарди долари в инфраструктурата, като е изградила магистрали, метро и трамвайни линии, както и разширение на международното летище Хамад. Изпълнителният директор на Qatar Airways Акбар Ал Бакър сподели, че летището може да обслужва 18 милиона пътници годишно, което е повече от сегашния капацитет. Старото летище също ще поеме част от трафика, за да се създаде достатъчно капацитет, който да поеме големия брой зрители за световното. Всички хотели в страната също са готови да приемат гостите. В страната са инсталирани повече от 15 хиляди камери за видеонаблюдение, които ще следят за сигурността по време на Световното.

Стадион Ал Бейт в Катар
Световно първенство по футбол в Катар 2022
Стадион Ал Бейт в Катар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language