fbpx

Дворецът Кносос на остров Крит (видео)

Дворецът Кносос на остров Крит бил с площ от около 20 000 квадратни метра и над 1500 стаи. Археологическият обект е втората най-популярна туристическа атракция в цяла Гърция (след Акропола в Атина), като приема стотици хиляди туристи годишно. Дворецът в Кносос е един от най-красивите и изисканите някога съществували на територията на днешна Гърция. Това е мястото, където известната Минойска цивилизация процъфтявала. Според учените тя била една от най-ранните цивилизации в Европа, много преди Микенската цивилизация, дори преди периода, обозначен като „Древна Гърция“.

Дворецът Кносос край Ираклион, остров Крит, Гърция
Дворецът Кносос край Ираклион, остров Крит, Гърция

Рано, рано сутринта, круизният ни кораб пристига на пристанището в Ираклион – столицата на най-големия гръцки остров – прочутият Крит.  Оживен пристанищен град и родното място на най-известния съвременен гръцки писател – Никос Казандзакис – авторът на „Зорба Гърка. Наблизо е роден и ренесансовият художник Ел Греко. Всички бързаме да се отправим към една от най-прочутите на острова, а и в целия свят забележителности – дворецът Кносос, който се намира едва на няколко километра от центъра на града. Имаме късмета да сме буквално първата група пред входа на Кносос и да влезем първи в комплекса. А това е от огромно значение, първо защото ще изпреварим жегата и второ и най-важното няма да чакаме на огромните опашки, които ще ви покажа на излизане и разбира се, ще разгледаме археологическите останки на спокойствие и тишина.

Видео за двореца Кносос на остров Крит вижте в линка:

Реставрацията на сър Артър Евънс

В зората на 20-ти век британският археолог сър Артър Евънс е този, който открива минойските селища и дава името „минойски“ на този период, произлизащо от името на „крал Минос“, който според митологията е първият цар на Крит. Подобно на Хайнрих Шлиман в Троя, Евънс оспорва твърдението, че цар Минос и неговият народ били само мит. По време на тези разкопки, които продължили около 35 години, открили четири великолепни двореца: Кносос, Фестос, Малия и Закрос.

Минотавърът, изобразен на фреска на една от стените в двореца Кносос, остров Крит, Гърция
Минотавърът, изобразен на фреска на една от стените в двореца Кносос, остров Крит, Гърция

Интересът на Евънс се засилва, след като през 1878-ма търговецът на антики Минос Калокиринос открива развалините в Кносос, като през 1900-та година започва разкопките. Останките, които виждаме днес, далеч не са първото селище по тези земи. Първият дворец е създаден 2000 години преди Христа. По-късно е разрушен от земетресение. След него е построен друг, който оцелял до 1380 години преди Христа, разрушен този път от пожар. Той се откроявал със своите огромни мащаби. Евънс твърди, че дворецът принадлежал на цар Минос, който построил лабиринт за получовека-полубик Минотавър. Той бил роден от жената на Минос – Пасифая, която заченала от красив бял бик, когото прелъстила от отчаяние, заради изневярата на мъжа й.

Минотавърът. Остров Крит, Ираклион. Кносос.
Минотавърът

Легендата за лабиринта на Минотавъра

Легендата разказва, че цар Минос заповядал на опитен майстор да построи лабиринт за „Минотавъра“. Според легендата гръцкият архитект Дедал проектирал по такъв начин двореца, че трудно е можел да бъде намерен изходът. Сложността на архитектурата подтикнала Артър Евънс да предположи, че самият дворец бил Лабиринтът на Дедал.

Лабиринтът на Дедал, Кносос, остров Крит

Въз основа на пасаж в Илиада се предполага, че дворецът е бил мястото за танцова площадка, направена за Ариадна от майстора Дедал, където на няколко  години по 7 млади мъже и жени от Атина танцували, преди да бъдат изпратени като плячка за чудовищния Минотавър. Атинянският герой Тезей убил Минотавъра с помощта на дъщерята на цар Минос, принцеса Ариадна, която се влюбила в Тезей. Тя помогнала на смелия мъж, като му дала кълбо от конец.

Победата на Тезей над Минотавъра
Победата на Тезей над Минотавъра

Нишката на Ариадна извела Тезей от лабиринта, след победата на звяра. За да попречи на Дедал да разкрие тайните на двореца, Минос заключил него и сина му Икар във висока кула в двореца. Дедал обаче изработил огромни крила от восък и птичи пера, за да избягат от затвора. Излетели те, но синът му Икар летял твърде високо и близо до слънцето, крилете се разтопили, а той се удавил. Според повечето историци и учени това са пълни измислици, но никой не може да отрече, че те запленяват хората и до днес.

Реставрацията на Артър Евънс на двореца Кносос
Реставрацията на двореца Кносос

Най-оспорваната страна на реставрацията на Евънс е възстановяването и оцветяването на царския дворец, за да можем да си представим как е изглеждало мястото преди хилядолетия. Според някои археолози това е недопустимо, а според други – делото му помага на посетителите да почувстват по-лесно величието на Минойската цивилизация. Сред откритията на британския археолог са и намерените 3000 глинени плочки с два вида писмо, които все още не могат да бъдат разчетени. Наричат ги линеарно писмо тип А, и тип Б, за което през 50-те години е доказано, че е ранна разновидност на гръцкия език.

Тронната зала в двореца Кносос, остров Крит, Гърция
Тронната зала в двореца Кносос, остров Крит, Гърция
Краят на Минойската цивилизация

Дворецът Кносос  бил обитаван в продължение на няколко хиляди години, като започва през 7-мо хилядолетие пр.н.е. Изригването на вулкана на близкия остров Санторини се счита за основен фактор за унищожаването на града и втория дворец. Многобройните находки от двореца, всички от изключително висококачествени произведения на изкуството, керамика, съдове, фигурки, накити и оригиналните стенописи, се съхраняват в Археологическия музей в центъра на Ираклион. След обиколката на двореца тръгнахме към него и точно в този момент бяхме щастливи, че сме изпреварили тълпите от туристи, които тепърва чакаха на огромни опашки за билети. Затова гледайте да посетите двореца възможно най-рано сутринта, за да изпреварите тълпите от туристи!

пътеводителите на National Geographic на издателство Егмонт България
Препоръчвам ви пътеводителите на National Geographic на издателство Егмонт България
Археологическият музей в Ираклион

Музеят в Ираклион притежава огромна колекция от Минойската епоха, така че, ако имате възможност и време, разбира се, можете да го посетите и разгледате хилядите експонати, които се пазят в него! Един от най-големите в Гърция и сред най-важните музеи в Европа. На приземния етаж на музея има 13 стаи, отворени за посещение, а на първия етаж се съхраняват части от оригиналните стенописи от двореца Кносос.

Уникални експонати в Археологическия музей в Ираклион, остров Крит
Уникални експонати в Археологическия музей в Ираклион, остров Крит
Находки в археологическия музей в Ираклион

Забележителни са златните бижута, открити в минойските некрополи, огледалата с дръжки от слонова кост, пинсетите за вежди, гребените от слонова кост, както и мечовете със златни дръжки. Във витрините са показани и представителни артефакти от всички периоди на критската праистория и история, обхващащи хронологичен диапазон от над 5500 години от периода на неолита до римско време. Изключително важната минойска колекция съдържа уникални образци на минойското изкуство, много от които истински шедьоври. Музеят с право се счита за музей на минойската култура par excellence в световен мащаб.

Кносос, остров Крит
Кносос, остров Крит

Celestyal Cruises

Можете да посетите Двореца Кносос, докато сте на круизно пътешествие на борда на Celestyal Cruises. Повече за това уникално изживяване, можете да видите във видеото в линка:

Първа част:

Втора част:

Още за остров Крит и неговите забележителности можете да видите в линковете:

Плаж Елафониси

Синята лагуна Балос

Плаж Кедродасос

Плаж Превели

Най-красивите плажове на остров Крит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language