fbpx

Патан – градът на занаятчиите. Катманду, Непал (Видео)

Патан, Катманду, Непал

Патан – градът на занаятчиите, известен също като „Лалитпур“, се намира на 5 километра югоизточно от Катманду, Непал и е дом на най-добрите занаятчии в долината, които са запазили такива древни техники като репусе и процеса на изгубен восък, използвани за производството на изящни скулптури. Градът запазва голяма част от стария чар със своите тесни улички, тухлени къщи и множество добре запазени хиндуистки храмове, будистки манастири (вихари) и паметници. Както в Катманду, хиндуизмът и будизмът са съжителствали тук от векове, оказвайки си влияние, а религиозната хармония е образцова.

Патан, третият по големина град в Долината на Катманду

В миналото център на будистката наука и култура. Много местни жители все още наричат ​​града с оригиналното му санскритско име Лалитпур (Град на красотата). До наши дни се слави с прекрасните дърворезби по къщите и майсторите, които обработват метал и камъни. Много от статуите в манастирите в Тибет са изработени тук. Някога яростно независим град-държава, сега Патан е почти предградие на Катманду, разделено само от мътната река Багмати

площад в Патан, Катманду

Ще разгледаме площад Дурбар с кралския дворец от 17 век. Кришна Мандир – най-важният храм на площада, построен в Шикхара стил, донесен от Индия, но уникален за Непал. Каменните изображения над първите два реда колони изобразяват сцени от Махабхарата, на втория етаж са изобразени сцени от Рамаяна, на първия етаж е централният параклис на Кришна, вторият етаж е посветен на Шива, а третият – на Буда. И още интересни места. Елате с мен!

ВИДЕО за Патан, Непал:

Храмът на богинята Кали

В Патан се намира един от най-важните храмове, който отваря за три дни в годината и тук се извършват най-свещените хиндуистки церемонии. Храмът е на богинята Кали и пред неговата порта се намират двете богини, които символизират река Ганг и река Ямуна.

храмът на богинята Кали в Патан, Катманду

Самата порта на храма е украсена с реинкарнации, образи на богинята Кали. В храма се извършват жертвоприношения на пет свещени животни: куче, воден бивол, кокошка, овца и планинска коза. През 2015 година по време на второто най-голямо земетресение в Непал, храмът е бил абсолютно изравнен със земята, като правителството мигновено решава да започне неговата реставрация и само за дървените орнаменти по него, то назначава на постоянна работа 40 дърводелеца, които постоянно работят по неговото възстановяване.

храм в Патан, Катманду, Непал

Величественият Мул Чоук, най-големият и най-старият от трите основни квадрата на кралския дворец, е наистина впечатляващ! Оригиналните сгради са унищожени от пожар през 1662-ва, но са възстановени само три години по-късно от Шриниваса Мала. В центъра на площада е малкият, позлатен, централен храм Бидиапит, до дървен стълб, използван за закрепване на животни за жертвоприношения. Централното божество е Янтаджу, форма на Дурга и лично божество на кралете Мала. В предверието с кралската баня, която се е използвала през 16 век. В нея водата се е носила от извори в Хималаите и кралското семейство се е къпало в нея. А плочата пред нея е мястото, където кралят е медитирал. На тази плоча за медитация той е поел и последния си дъх. Едно от светите места за непалците и в момента.

Патан, храм Мул Чоук

Стъпаловидният кладенец на краля

Дворът е забележителен със сложно издълбаното хити стъпаловиден кладенец в центъра му. Снабдяването с вода ставало от „кралския канал“, който отклонявал водата от периферията на долината в поредица от малки квартални езера. В средата на 20 век водата в традиционната мрежа от заровени теракотени тръби намаляла драстично, заради урбанизацията и отклоняването на водата към фермите. Във вдлъбнатата камера стените са изящно украсени с десетки барелефи, представящи Осемте богини-майки с тантрически форми на Бхайрав, като техни съпруги. 

кладенец Патан

В един от дворовете се намира резервоарът за вода, който е приблизително квадратен в план с размери 16 на 16 метра. Състои се от три стъпаловидни тераси, които позволяват лесен достъп до питейна вода независимо от сезона. 

резервоар за вода в Патан, Катманду, Непал

Първите две нива на резервоара са облицовани с камък, докато долното ниво е облицовано с тухла. Подобно на своя аналог в Катманду, площад Патан Дурбар се намира в сърцето на града и някога е бил дворецът на кралете на Патан. 

дворец Патан, Катманду

Главният площад на Патан

Площадът е очарователна смесица от дворцови сгради и грациозни храмове-пагоди. Заедно с артистичните дворове комплексът е демонстрация на неварската архитектура, достигнала своя връх по време на управлението на кралете Мала. 

Площад в Патан

Храмът Бхимсен

Храмът Бхимсен е най-северният от основните паметници на площада на двореца.  Посветен на Бхимсен, богът на търговията и любовта. Във вътрешността на светилището е строго забранено да влизат  чужденци. Това е единственият паметник на площада, украсен с дълги ивици патака, за които традиционно се смята, че представляват божествена стълба, позволяваща на божествата да се спускат насам-натам от небесната си обител. 

ивици патака Непал

Посветителният надпис от периода на Сринивас Мала записва, че и трите кралства в долината Патан, Катманду и Бактапур са били в мир – достатъчно рядко явление, което си струва да бъде увековечено.

Храмът Бхимсен

Храмът на Кришна с 21 позлатени кули

Великолепният храм на Кришна с неговите 21 позлатени кули, е построен през 1637 година. Твърди се, че храмът Кришна, изграден изцяло от камък, е първият образец на архитектура в стил Шикхара в Непал. Дизайнерска техника, открита в паметници чак в Баган, Мианмар. 

храм на Кришна в Катманду

Легендата разказва, че е вдъхновен от сън. Една нощ крал Сидхи Нарасингх Мала сънувал, че боговете Кришна и Радха стоят пред двореца. Кралят наредил да се построи храм на същото място. По време на война със съседно кралство десетилетие по-късно кралят излязъл победител, след като призовал Кришна да победи враговете му. В знак на благодарност кралят построил копие на храма в двора на Сундари Чаук.

храм Кришна с 21 позлатени кули

Под неговите 21 златни върха има три етажа. Първият етаж почита Кришна, вторият Шива, а третият Локешвор. Храмът беше силно засегнат от земетресението през 2015 година, като претърпя структурни щети, особено на горните етажи. Старателно реставриран и отново отворен за поклонници и туристи през 2018-та.

церемония площад  Катманду
ОЩЕ ВИДЕА ЗА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ В КАТМАНДУ, НЕПАЛ, МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК:

Видео „Живата богиня Кумари“

Видео „Сваямбунат“

Видео Площад Дурбар

Видео Боднат ступа и училищата за Мандала

Видео Бактапур

Непал

Пътувам до Непал с Травел Агенция NIKONA, които са страхотни професионалисти и напарвиха пътешествието ми незабравимо! Можете да видите екскурзиите, които организират на сайта им, като кликнете върху НИКОНА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language