fbpx

Голестан – „Дворецът на розите“ в Техеран, Иран

Голестан дворец в Техеран, Иран

Голестан – свидетелство за богатата история на Иран. Жив музей, който продължава да пленява посетителите със своята красота и историческо значение. Пътуване назад във времето, предлагащо поглед към величието и изтънчеността на персийските кралски особи. Елате с мен във виртуалната обиколка, в която споделям за „Двореца на розите“ – Голестан.

Голестан

С мен беше и Vasco Translator V4, удобно устройство за моментален превод, с което преодолях езиковата граница и успях да се справя с персийския език (фарси).

Vasco преводач

Дворецът Голестан е задължителна спирка за всички, които искат да се докоснат до богатата история и култура на Иран. Със своята зашеметяваща архитектура, сложни плочки и красиви градини, дворецът Голестан е идеалното място да научите за миналото на Иран и да се потопите в неговото изкуство и архитектура.

орнаменти на плочки в двореца Голестан

Дворец Голестан – бижу в короната на Техеран

Разходката ми в Техеран започна с двореца Голестан – разкошно свидетелство за епохата на династията Каджар в Иран. Дворецът Голестан, познат и като „Дворецът на розовата градина“. „Дворецът на розите“ или „Мраморният дворец“, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, разположен в сърцето на Техеран, Иран.

залите в двореца Голестан

Конструкцията му датира от 16-ти век, когато първоначално е построена по време на династията на Сафавидите. През вековете различни владетели и монарси, включително тези от династията Каджар, са допринесли за неговото разширяване и усъвършенстване, оформяйки го в прекрасния комплекс, който виждаме днес.

дворец Голестан в Техеран

Историята на Голестан

Голестан се намира в сърцето и историческото ядро ​​на Техеран. Дворцовият комплекс е един от най-старите в Техеран. След разширения и допълнения, той получава най-характерните си черти през 19 век, когато дворцовият комплекс е избран за кралска резиденция и седалище на властта от управляващото семейство Каджар, което идва на власт през 1779 година и превръща Техеран в столица на страната. Построен е около градина с басейни, както и засадени площи. В момента комплексът се състои от осем ключови дворцови структури, използвани предимно като музеи.

градините на двореца Голестан

Архитектурен разкош

Дворцовият комплекс може да се похвали с хармонична комбинация от персийски, европейски и руски архитектурни стилове, отразяващи разнообразните влияния, оформили историята на Иран. Сложни плочки, деликатни огледални мозайки и зашеметяващи витражи украсяват различните сгради в двореца. Комплексът на двореца е важен пример за сливането на персийските изкуства и архитектура с европейските стилове и мотиви, както и адаптирането на европейски строителни технологии, като използването на чугун.

Културно значение на Голестан

Освен архитектурното си величие, дворецът Голестан има огромно културно значение. Той е бил седалище на династията Каджар и е бил свидетел на ключови исторически събития, включително коронацията на Реза Шах Пахлави през 1925 година. Дворецът Голестан беше вписан като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2013 година, признавайки изключителните му архитектурни и художествени постижения и ролята му в опазването на културното наследство на Иран.

зала в двореца Голестан Техеран

Голестан е бил използван не само като управленска база на царете Каджари, но е функционирал и като развлекателен и жилищен комплекс и център на художествено производство през 19 век. Чрез последната дейност той се превърна в източник и център на изкуството и архитектурата на Каджари.

Моменталният преводач Vasco Translator V4

преводач Vasco

Vasco Translator V4 ми помогна да се ориентирам в сложните исторически подробности. С бърза снимка успях да си преведа всички исторически и любопитни факти, които бяха написани на фарси. Моменталният преводач на Vasco Electronics преведе без усилие богатите разкази, позволявайки ми да науча повече за културните нюанси. Как работи устройството за превод Vasco Translator V4 и какви са неговите плюсове можете да прочетете ТУК.

Как да четете табели, информационни табла или документи

  • Изберете приложението Фото преводач
  • Направете снимка
  • Изчакайте преводача да разпознае езика и да предостави моментален превод

Устройството можете да си поръчате от официалния сайт на Vasco Electronics ТУК. С промо код Jivko5 можете да получите отстъпка от 5% от цената на преводача.

Преимуществата на Vasco Translator V4

  • Безплатна интернет връзка в близо 200 страни
  • Преводач на разговори, Фото преводач, чат и още функции
  • До 108 езика – задръжте бутона и разбирате всеки, който срещнете
  • Лесен за употреба – интуитивно навигиране
Залата Салам в двореца Голестан в Техеран

Залата Салам в двореца Голестан в Техеран

Залата Салам (Здравей!) или „Залата за поздравления“ в двореца Голестан в Техеран първоначално е построена по заповед на Насер ал-Дин Шах, за да се използва като музей и става първият музей на Иран. Той нарежда да се събере и изложат персийски и европейски картини, подаръци, подарени му от други страни, както и невероятна колекция от скъпоценности. Повечето от бижутата вече се съхраняват в Кралския музей на бижутата в Централната банка на Иран, но повечето от картините и колекциите от подаръци все още са изложени в двореца Голестан. „Слънчевият трон“, който е бил кралският трон на царете на Каджар, е бил съхраняван в зала Салам до 1980 година. Слънчевият трон е преместен в Кралския музей на скъпоценностите в Централната банка на Иран.

зала Салам в дворец Голестан

Огледалната зала в двореца Голестан в Техеран

Изащната „Огледална зала“ е разположена в непосредствена близост до зала Салам. Въпреки сравнително малкия си размер, залата е истинско бижу, украсено с хиляди сложно изработени парчета огледала, показващи изящната иранска форма на изкуство, известна като огледална работа. 

Огледалната зала в двореца Голестан

Залата на слоновата кост в двореца Голестан в Техеран

Залата на слоновата кост се намира до Огледалната зала, като някога е била главната трапезария на двореца Голестан. Тук се пазят огромни бивни на слонове, за които се смята, че са подаръци от Индия.

залата на слоновата кост

Брилянтната зала в двореца Гоелстан в Техеран

Тази искряща зала е наречена Brilliant заради великолепната си огледална декорация, изработена от ирански художници. Била е използвана за специални церемонии за хранене. 

Брилянтна зала дворец Голестан Иран

Мраморен трон (Takht-e Marmar) 

картина на Йожен Фланден 1851 година

Тази разкошна тераса, построена по време на ерата Каджар, разполага с великолепен трон, изработен от жълт мрамор. Той е служил като церемониален център за кралски приеми. Грандиозната тераса е построена през 1747-1751 година по заповед на Фатх Али Шах. Украсен с картини, мраморни резби, плочки, циментова замазка, огледала, емайл, дърворезби и решетъчни прозорци, тронът въплъщава най-доброто от иранската архитектура. 

Мраморният трон е разположен в средата на терасата и е направен от известния жълт мрамор от провинция Язд. Тронът е изработен от шестдесет и пет парчета мрамор и е проектиран от Мирза Баба Накаш Баши. Архитектурните детайли и други орнаменти на терасата са завършени по време на управлението на Фатх Али Шах и Насър Дин Шах (1848–1896).

На тази тераса са се провеждали коронации на царете на Каджар и официални придворни церемонии.  Последната коронация, която се е провела на Мраморния трон, е била коронацията на Реза Шах от династията Пахвали през 1925 година.

Мраморен трон Голестан

Карим Хани Нук – Karim Khani Nook

Датираща от 1759 година, тази сграда е била част от вътрешната резиденция на Карим Хан от династията Занд. Основната структура на Карим Хани Нук е подобна на Мраморния трон. Представлява тераса с малък мраморен трон. Структурата е много по-малка от Мраморния трон (голямата тераса) и има много по-малко орнаменти. Някога в средата на терасата имало малко езерце с фонтан. 

Сградата на слънцето Shams al-Emareh

Впечатляваща структура с две кули, която предлага панорамна гледка към Техеран. Архитектурата в европейски стил на Шамс ал-Емарех е поразителен контраст с персийските дизайни, преобладаващи в останалата част от двореца. Сградата на слънцето се счита за най-зашеметяващата структура на двореца Голестан.

Сградата на слънцето Shams al-Emareh

Проектирана от Моайер ол Мамалек, строителството на тази сграда започва през 1865 година и е завършено две години по-късно. Неговият архитект е Али Мохамад Каши. Сградата има две еднакви кули. Външните изгледи имат множество арки, сложни плочки и богато украсени прозорци. Двете кули на тази сграда всъщност са малки версии на сафавидския дворец за наблюдение в Исфахан. 

Сградата на слънцето Техеран

Завършената сграда се превръща в най-високата в Иран в продължение на много години. Кралят обичал да стои на балкона и да гледа двореца Голестан, маршируващите войници и неговата столица Техеран. След завършването на строителството кралица Виктория изпраща часовник като подарък за персийския крал. 

Сградата на ветроловците (Emarat e Badgir)

Сградата Windcatcher е построена по време на управлението на Фатх Али Шах. Сградата е претърпяла основни ремонти, включително структурни промени, по време на управлението на Насър ед Дин Шах.

Сградата на ветроловците

Тя е фланкирана от две стаи, известни като Гушвар („ъглови“). Има централна стая, която може да се похвали с най-хубавия витраж в двореца Голестан. Отвън има четири вятърни кули от сини, жълти и черни глазирани плочки и златен купол. Windcatchers са конструирани така, че да позволяват на охлаждащия вятър да се движи през конструкцията. Поради наличието на ветроуловители в тази сграда и нейната прохлада през лятото, може да се заключи, че тя е била използвана, предимно в горещите месеци от годината. Старият град Язд би бил най-доброто място да видите тези ветроловци в Иран.

сградата на ветровете Голестан

Отвътре сградата е още по-великолепна. Украсата на този дворец е сред най-красивите в комплекса. Майсторството си личи във всеки детайл, особено във витражите. Вижте галерията, която заснех.

В сегашното си състояние дворецът Голестан е резултат от приблизително 400 години ремонти…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language