fbpx

Пунта Аренас, Чили – градът на Магелановия проток (Видео)

Пунта Аренас, Чили

Пунта Аренас  – столицата на най-южния регион на Чили, Магаланес и Антарктика Чилена с около 130 хиляди жители. Официално е преименуван на Магаланес през 1927-ма година, но през 1938-ма името е променено обратно на Пунта Аренас.

Пунта Аренас крайбрежна алея

Поради местоположението си Пунта Аренас  е най-студеният крайбрежен град с повече от 100 000 жители в Латинска Америка. Най-големият на юг от  46-ия паралел на юг и най-населеният най-южен град в Чили. Бил е и най-южният град на планетата до провъзгласяването на аржентинския град Ушуая. След това  в спора за най-южния град на света влиза и чилийския град Пуерто Уилямс.

къща в Пунта Аренас, Чили

Градът е едно от най-южните пристанища в света и служи като врата към ледения континент и Фолкландските острови. Именно тук е една от точките, от които учените от българската антарктическа експедиция, ръководена от професор Христо Пимпирев, заминава за най-студеното място на планетата. Пунта Аренас била важна база и за изследователите на Антарктика в началото на 20-ти век: Амундсен, Скот и Шакълтън са минали оттук.

ВИДЕО за Пунта Аренас:

Назад в историята на Пунта Аренас

Променящият се климат е много характерен за региона, тъй като в един и същи ден можем да изживеем четирите сезона на годината, като например проливен дъжд, пориви на вятъра до 100 километра в час, смразяващ студ и лъчезарно слънце. Тези климатични вариации се дължат на влиянието на Тихия океан на запад, Атлантическия океан на изток и Антарктика на юг. В целия град ще видите табели, които посочват пътя за евакуация при опасност от цунами.

табела Цунами Пунта Аренас

Въпреки суровия климат, много индиански народи са населявали региона преди пристигането на европейците. Първите европейци, които се появяват, са от експедицията на Фернандо Магелан, плаваща през пролива през 1520.  С течение на годините проливът се превръща в активен корабен маршрут, но заселване в региона така и не започва. Ще остане така до средата на 19 век, когато Аржентина и Чили имат гранични спорове в региона.

индианци Пунта Аренас

През 1843 година чилийското правителство изпраща експедиция за изграждането на крепост и създаването на постоянно селище на брега на Магелановия проток. През 1848 военният губернатор Хосе де лос Сантос Мардонес решава да премести селището на сегашното му местоположение, по поречието на река Лас Минас  и го преименува на Пунта Аренас.

къщи в Чили

Наказателна колония

В средата на 19 век Чили използва Пунта Аренас като наказателна колония и дисциплинарно командироване за военен персонал с „проблемно“ поведение. Заселват се и имигранти. През 1867-ма президентът Хосе Хоакин Перес  издава указ, предлагащ безвъзмездни помощи за земя в опит да накара чилийци или чужденци да се заселят около Пунта Аренас. Първите британски имигранти пристигат през 1867, като най-голямата имиграция продължава да бъде от британците до 1906-та, когато хърватите ги надминават по брой.

Надпис Пунта Аренас

Градът на „червените покриви“

Нарастващият морски трафик и търговия превръщат Пунта Аренас в оживен град. Привлечени от златната треска и бума на овцевъдството в района, имигранти от Хърватия и Русия идват на вълни в града. Геополитическото значение на Пунта Аренас остава високо през 20-ти и 21-ви век поради логистичното му значение за достъпа до Антарктика.

Пунта Аренас гледка

Пунта Аренас често е наричан „градът на червените покриви“ заради боядисаните в червено метални покриви. След 1970-та година разнообразяват цветовете, като днес можем да видим цялата палитра по покривите на градчето. През 1986-та Пунта Аренас е първият значително населен град в света, който е пряко засегнат от изтъняващия озонов слой. Смята се, че жителите му са изложени на потенциално вредни нива на ултравиолетова радиация. 

Пунта Аренас най-висока точка

Едно от най-важните пристанища в Чили

Това е едно от най-важните пристанища на Чили. От доковете му тръгват круизи и кораби към Пуерто Уилямс, нос Хорн, Антарктика и други интересни дестинации. Архитектурата, повлияна от Европа, музеите и гробището разказват историята на златния век на града, когато Магелановият проток е бил главният път, свързващ Тихия и Атлантическия океан, преди Панамският канал да бъде изграден през 1914-та. Посещавайки Магелановия проток местните завързват част от дреха на въже, като по този начин вярват, че това ще им донесе здраве и късмет!

Магеланов проток

Разходка край морската алея на Пунта Аренас

Морската алея предлага чудни гледки и прекрасен чист въздух, който пречиства мислите и вдъхва нова енергия за приключения. Дългата разходка по брега е гаранция за приятен отдих и съзерцаване на великолепни природни гледки. Можете да се снимате на надписа на града и да видите колониите от корморани, които стърчат на морските дървени кейове.

кей с корморани на брега на Магалановия проток в Пунта Аренас, Чили

Площад Plaza Armas Gamero

Разходката в града можем да започнем от централния площад Plaza Armas Gamero, с диагонални пътеки, засенчени от брези и кипариси. Той бележи историческото сърце на града и символизира наследството на трудолюбивите хора от чилийската провинция Магаланес. Дължи своята привлекателност на богатите предприемачи, издигнали внушителните резиденции и бизнес помещения. Plaza Muñoz Gamero носи името си от бившия управител на града Бенджамин Муньос Гамеро.

Фернандо Магелан

Паметникът на Фернандо Магелан

В сърцето на Plaza de Armas се извисява паметникът с бронзови фугури в чест на откривателя на пролива, португалският изследовател и мореплавател Фердинандо Магелан, който е дарен от богатия бизнесмен Хосе Менендес, по повод 400-годишнината от откриването на Магелановия проток.

паметник Фернандо Магелан в Пунта Аренас

Според поверието, ако натъркаш добре крака на индианеца на паметника ще си жив и здрав и ще се връщаш отново и отново в Патагония! Със сигурност преданието е вярно, тъй като за пети път посещавам Пунта Аренас и региона на път за Антарктика. Проф. Христо Пимпирев: „Това е култовият паметник на първия човек Фернандо Магелан, който открива ивицата вода, която свързва двата океана – Тихият и Атлантическият – един величав подвиг и този паметник е мечта за всеки пътешественик, който дойде тук на края на света, на края на Патагония, да пипне неговия пръст за късмет и да се върне по тия диви земи!“

ръчно изработени шапки с пингвини в Пунта Аренас

Около площада са разположени сергиите на пазара за занаяти, където можем да си купим сувенири и дрехи, шапки и шалове, плетени от вълна от алпака и лама. Тук се намира елегантната катедрала, а целият площад е ограден с красиви имения, включително Palacio Sara Braun и Casa Braun-Menéndez, построени от богати имигранти. Добре запазените стаи на тези имения предлагат поглед към живота на градската аристокрация.

център Пунта Аренас

Гробищният парк Сара Браун

Друга градска забележителност е общинското гробище „Сара Браун“. През 2013-та гробищният парк беше класиран на шесто място от световния телевизионен канал CNN сред най-красивите в света. Мястото се превръща в туристическа атракция и е задължителна спирка в повечето туристически обиколки на града. Гробището е разположено близо до центъра, създадено е през 1894-та и обявено за национален паметник през 2012-та. Входът му е монументален портик, дарен от бизнесдамата Сара Браун през 1919-та. Легендата разказва, че едно от условията за дарението е тя да бъде единственият покойник, който ще премине през този портал. Поради тази причина този вход е затворен и посетителите трябва да влизат през странична врата.

гробище Сара Браун

Гробището привлича вниманието с оформлението на малки алеи, облицовани с кипариси, паметници, параклиси, крипти и надгробни плочи, мавзолеи от мрамор и фини каменни покрития. Тук лежат останките на едни от най-богатите и известни личности в града, сред които древни заселници, хървати, англичани, германци и имигранти от други географски ширини. Тук се намира гробницата на родения в Испания бизнесмен Хосе Менендес. Криптата на испанския композитор Ховино Фернандес Мартинес, както и тази на Виторио Кукуини, основател на чилийския Червен кръст.

гледка отвисоко към Пунта Аренас

Пунта Аренас отвисоко

Следваща спирка по време на нашата разходка е една от най-високите точки в Пунта Аренас. Оттук се разкрива великолепна гелдка към целия град и неговите цветни къщи. Определено дъгата е преминала през всички стени, покриви и градини, защото всичко е шарено и привличащо окото.

Съвсем близо до центъра, на метри от пристанището, се намира общинското Mercado – място, където можете опитате разнообразна вкусна морска храна и чилийски специалитети от малки и много спретнати заведения за хранене. Задължително опитайте морските деликатеси и асадото (техниката за приготвяне на месо – основно говеждо, месни продукти и зеленчуци.

асадо

Тук се намират и малките павилиончета, където ще откриете богат избор от подаръци, сувенири, дрехи, ръчно изработени изделия от кожа, вълна, дърво. Това е мястото, където ще се запознаете с местните традиции и обичаи. Продавачките са много мили и усмихнати и ще ви обърнат специално внимание без да досаждат.

Меркадо в Пунта Аренас

Не пропускайте да опитате уникалните чилийски специалитети в култовия ресторант Ла Луна! Обещавам Ви, че ще останете повече от доволни. И не забравяйте да си направите резервация, за да не останате гладни 🙂

Ресторант La Luna Punta Arenas

Пунта Аренас е най-важното пристанище и търговски център за огромната патагонска селскостопанска област на Чили. Икономиката се върти около овцете, отглеждани в обширните пампаси. Разположен на Магелановия проток, разделящ континента от Огнена земя.

панорама от Пунта Аренас

Пунта Аренас – градът, който не трябва да пропускате

Пунта Аренас – модерен град в чилийската Патагония, известен е с това, че осигурява най-високия доход на глава от населението в страната и високо качество на живот за своите жители. Има широки улици с дървета и смесица от цветни сгради с покриви от гофрирана ламарина. Дом на колониални имения, озеленени с дървета площади и национални паркове, този отдалечен чилийски град е и врата към очарователната Огнена земя.

Punta Arenas

Спокойна, брулена от вятъра дестинация, популярна сред търсачите на приключения. Пъстро градче до Магалановия проток. Философията им е живей на мига! Къщите им са направени от дъски и ламарина, всичко е цветно. Сивото е забранено! Тук влагат парите си в живота, а не в крепости и панелки… Чисто, подредено, стандарт в пъти по-висок от нашия… Пунта Аренас – вратата към ледения юг!

на път за Ледения юг от Пунта Аренас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language