fbpx

Дедвлей – мъртвото плато в Намибия (Видео)

Дедвлей Намибия

Дедвлей – мъртвото плато е един от най-иконичните и едновременно най-необичайните пейзажи в Намибия, Африка. Уникалното място е популярно сред туристите и фотографите поради своите специфични черти и изключителна красота. През далечното минало река достигала до Дедвлей, осигурявайки вода за растенията и дърветата. С течение на времето, преди около 900 години, реката пресъхва.

Дедвлей Намибия

Съставът на солената почва и сухият климат не позволяват на дърветата (акации) да се разложат, така че те остават непокътнати и почти непроменени през вековете, създавайки уникален и мистичен вид. Белите солни плочи на почвата и високите пясъчни дюни, правят мястото изключително привлекателно за снимки. Всеки момент на деня създава различни светлинни условия, които допринасят за уникални кадри. Елате с мен, за да разгледаме природния феномен заедно!

ВИДЕО за Дедвлей – мъртвото плато в Намибия:

Разположен в зашеметяващия национален парк Намиб-Науклуфт, в южната част на Намибия, Сосусвлей е една от най-невероятните и добре познати атракции в Южна Африка. Характеризиран с огромните си бели солници и непрекъснато развиващите се оранжево-червени пясъчни дюни, всяка година районът привлича хиляди туристи, соло пътешественици и младоженци, всеки привлечен от очарованието на този пуст, но интригуващо красив пейзаж.

Дюните в Сосусвлей

Дюните в Сосусвлей

Дюните в Сосусвлей са били изваяни от вятъра в продължение на хиляди години, създавайки безупречни естествени пясъчни образувания, които се издигат от дъното на долината и достигат височина от над 300 метра. Районът може да се похвали с някои от най-високите дюни в света, затвърждавайки статута си на истинска дестинация за търсещи приключения по целия свят. Тук се намира и едно от най-невероятните места на нашата планета!

Намибия Дедвлей

Дедвлей

Дедвлей е малко бяло глинено плато, някогашен оазис, обсипан с акации и подхранван от река Цаучаб, която внезапно променила курса, оставяйки земята да изсъхне заедно с дърветата. „Дед“ на английски означава мъртъв, „влей“ на африканс  – плато, заливано от вода, и така името „Дедвлей“ – Мъртво плато.

Дедвлей Намибия

Въздухът бил толкова сух, че дърветата никога не изгнили – вместо това те били изцяло изцедени от влагата, така че днес, 900 години по-късно, те остават като изсушени, почернели стражи, изпъстрящи напуканата повърхност. Заобиколени от червено-оранжевите дюни на Намиб и на фона на синьото небе, те създават сюрреалистичен спектакъл.

Дедвлей - мъртвата долина в Намибия

Мъртвото плато – рай за фотографите

Дедвлей привлича фотографи, туристи и природолюбители от целия свят, които искат да се насладят на един от най-неповторимите и удивителни пейзажи в пустинята Намиб. Най-доброто време за снимки и видеа е рано сутрин или късно следобед, когато слънцето е ниско на хоризонта. Това създава дълги сенки и допълнителни контрасти върху пясъка и дърветата, което прави снимките още по-интересни и ефектни.

плато Дедвлей в Намибия

Дедвлей е рай за фотографите, тъй като контрастът между катраненочерните дървета и избелените бели полета, ръждивочервените дюни и тъмносиньото небе създават невероятни изображения. Поразителната визия на Мъртвото плато се намира на около километър пеша от паркинга, така че не забравяйте да вземете вода със себе си, защото жаждата по тези места, заради жаркото слънце и сухия вятър, е неописуема.

Намибия

Дедвлей – „мястото без връщане“

Местните наричат района „мястото без връщане“. Дърветата дори не могат да се разложат. Те са паметници на собственото си унищожение. Дърветата, вече над 900 години, образуват безплодната черна гора. Мястото е заобиколено от едни от най-високите дюни в света, една от тях достига между 325 метра и 360 метра височина. Или височината на Айфеловата кула. За сравнение „Емпайър Стейт Билдинг“ – 102-етажният небостъргач в стил ар деко в Манхатън в Ню Йорк, е висок 381 метра.

Намибия Дедвлей

Понякога в Дедвлей могат да се открият малки кристали в почвата около дърветата. Тези кристали се наричат „перли на пустинята“ и са формирани от минерални соли, които се събират около растенията. Пустинята Намиб и Дедвлей са дом на много уникални и адаптирани към суровата среда видове растения и животни. Можете да забележите редки и разнообразни пустинни животни, включително насекоми, паяци, скорпиони, гризачи и дори гущери, които са успели да се адаптират към екстремните условия.

гущери Дедвлей

Едно от най-магичните преживявания в Дедвлей е да наблюдавате залязващото слънце. Когато светлината променя цветовете на дюните и дърветата, създава се прекрасен пейзаж, който оставя всеки без дъх.

платото Дедвлей

Тъй като Дедвлей се намира в далечна и безлюдна област, вечерното небе е изключително ясно и тъмно. Това прави мястото идеално за наблюдение на звездите и астрономическите явления.

Дедвлей

Дедвлей и глобалното затопляне

Пустинята Намиб и Дедвлей се намират под влиянието на глобалното затопляне и други природни фактори. Някои дюни променят форма и местоположение през годините поради вятъра и другите природни сили. Пустинята и Дедвлей са обявени за Международна природозащитна област от страна на ЮНЕСКО. Това означава, че се предприемат мерки за запазване и опазване на тази уникален и уязвима екосистема.

Мъртвата долина в Намибия

Бъдете подготвени за екстремни температури, особено през дневните часове, когато може да бъде много горещо. Сухият вятър също жили кожата. Задължително носете високи обувки, дълги панталони, ризи с дълъг ръкав, шапки и защитни кремове срещу слънцето. Необходимо е да се приготвите вода и храна, тъй като няма търговски обекти в района.

Дедвлей

Мъртвото плато и киното

Бъдете подготвени за екстремни температури, особено през дневните часове, когато може да бъде много горещо. Сухият вятър също жили кожата. Задължително носете високи обувки, дълги панталони, ризи с дълъг ръкав, шапки и защитни кремове срещу слънцето. Необходимо е да се приготвите вода и храна, тъй като няма търговски обекти в района.

Deadvlei

Пустинята, която ватърът вае всеки ден

Формите и силуетите на дюните в пустинята Намиб се променят постоянно поради вятъра и други природни сили. Това прави мястото чисто произведение на изкуството, като всеки ден виждате нови и различни контури. Намибия е изпълнена с удивителни природни феномени. Посещението на тези красоти наистина може да създаде вълнуващо и неповторимо приключение. Надявам се, че сте се насладили и вдъхновили, за да се отправите на пътешествие към това изключително място в Намибия!

Deadvlei Namibia

Пътувам до Намибия с Травъл агенция NIKONA, които са страхотни професионалисти и направиха пътешествието ми незабравимо! Можете да видите екскурзиите, които организират на сайта им, като кликнете върху НИКОНА!

Дедвлей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language