fbpx

Метеорит Хоба: най-големият на Земята и езерото Оджикото, Намибия (Видео)

метеорит Хоба в Намибия

Метеорит Хоба – най-големият непокътнат метеорит открит някога на Земята. Оджикото е бездънното „хълмисто“ езеро, по-малкото от само две постоянни естествени езера в цяла Намибия. В превод името означава дълбока дупка или „мястото, което е твърде дълбоко, за да може добитъкът да пие вода“. Елате с мен, за да разгледаме отблизо тези природни чудеса!

Метеорит Хоба

Само си представете това огромно чудо, което е ударило земята преди около 80 хиляди години. Стоварило се е тук на това място и никой не е успял да го вдигне оттук! Метеорит Хоба е паднал на около 25 километра западно от Гроотфонтейн. Открит е през 1920 година, когато фермер, който обработвал нивите си, се натъкнал на него с ралото си. Метеоритът е кръстен на името на фермера-откривател Хоба.

Метеорит в Намибия

Метеоритът Хоба е изкопан, но не е транспортиран, поради невероятното си тегло от около 60 тона. Съединените Американски Щати са искали да го купят през 1984 година, но тъй като с кран, влак, самолет, нямало как да го транспортират, се отказали от сделката. Искали са да го занесат в Историческия музей в Ню Йорк. Възрастта на това късче от Космоса се определя между 200 и 400 милиона години и е най-голямото парче желязо (82%) и никел (16%) и по-малко от процент кобалт, известно на човека. Съдържа сребро, хром, иридий, галий, германий, цинк, мед и следи от елементи, които не се срещат на Земята.

ВИДЕО за Хоба – най-големият метеорит, открит на Земята:

Опитите за кражба на парчета от Хоба

Стотици са опитите да бъдат отрязани парчета от метеорит Хоба. Навсякъде има следи от опитите на хора, които искат да отрежат парче от него. Неуспешни, тъй като е изисквало супер много време, я всяко нещо, с което са се опитвали да отрежат метеорита, се е чупило. Все пак няколко души успяват. Мъничко парче от метеорит Хоба е продадено на търг в Съединените щати за 30 000 долара…

парче от метеорита Хоба, който се намира в Намибия

Екземпляри, получени от по-ранни кражби и вандализъм, продължават да се търгуват. През 2021 година необичайно голямо парче от Хоба с тегло две цяло и осем килограма, незаконно добито през 1968-ма, беше продадено за близо 60 хиляди долара в Лос Анджелис, САЩ. Обявата за продажба от международна аукционна къща гласяла, че цитирам „настоящият екземпляр е получен през 1968-ма от бащата на настоящия собственик. С помощта на ръчен трион, за 4 часа, той и негови приятели изрязали парче „за спомен“ от метеорита.“

Хоба метеорит

Често хората се питат какво може да се е случило с предполагаемия тогава огромен метеоритен кратер. Метеорните кратери често са неразпознаваеми след няколко десетилетия поради растежа на растенията и ерозията на релефа. Според повечето учени метеорит Хоба е паднал с много ниска скорост на повърхността и заради това липсва огромен кратер.

Любопитни факти за метеорит Хоба

Когато застанеш в средата на метеорита и започнеш да говориш буквално чуваш ехото си – едно буботене. А когато извикаш Ехооо, буквално чуваш ехото навсякъде. Друг любопитен факт е, че въпреки жаркото слънце, метеоритът никога не се нагрява. Всички камъни наоколо, когато ги докоснеш са супер горещи, но когато поставиш ръка върху метеорита, той е винаги студен!

метеорит Намибия

Хоба – метеоритът, обиколил галактиките

Да се докоснеш до метеорит, който е обиколил галактиките, е неописуемо преживяване! Ако сте в Намибия направете всичко възможно, за да видите Хоба на живо. Няма да съжалявате!

Езерото Оджикото

Водоем с изумрудена зелена вода и едно от двете постоянни езера в Намибия. То е потънало езеро, което е създадено от рушаща се карстова пещера. С диаметър 102 метра и с дълбочина, която се измерва от 63 до 142 метра.

езеро Оджикото в Намибия

Езерото, което не допуска хората

Езерото се стеснява в странична пещерна система, което прави невъзможно да се определи точната му дълбочина. Местните вярват, че тъмните води на езерото никога няма да пуснат всеки, дръзнал да влезе. По време на Първата Световна война през юни 1915 година германските войски изхвърлят оръдия и боеприпаси в езерото, за да не могат южноафриканските и британските войски да ги използват. Част от тях са открити и са изложени в музея в Цумеб, но в езерото има поне още 2 оръдия и боеприпаси. Според легендата германците са изхвърлили в езерото и запечатан сейф. Твърди се, че съдържа 6 милиона златни марки.  Намирането му все още е неуспешно.

„Трескавото дърво“

Около езерото растат изключително интересни растения и дървета. Част от тях растат на височина до 25 метра. Характерната кора е гладка, прахообразна и зеленикаво жълта. Това е едно от малкото дървета, при които фотосинтезата се извършва в кората. Името на Трескавото дърво произлиза от гръцкото „ксантофолея“ и означава „жълта, златиста кора“. Европейските заселници забелязват, че расте в блатисти райони, където се разпространява маларийната треска. Оттам – трескаво дърво. Вахелия ксантофолея е използванa от хиляди години от африканските племена като инструмент за гадаене. Кората от това дърво и четири други билки, се варят на напитка. Това се приема за предизвикване на осъзнати сънища, които те наричат ​​“бели пътеки“. Преди заспиване се задава въпрос, чиито отговор ще получат в съня.

трескаво дърво в Намибия

Дърво-питон

Друго интересно растение е дървото питон. То не може да расте само, а се нуждае от дърво-скелет, около което да се увие. Преплита се около него и накрая го задушава, като питан. Бушмените изпозлвали сърцевината на дървото, от която правили отрова, която използвали за жертвите си.

дърво питон в Намибия

Пътувам до Намибия с Травъл агенция NIKONA, които са страхотни професионалисти и напрaвиха пътешествието ми незабравимо! Можете да видите екскурзиите, които организират на сайта им, като кликнете върху НИКОНА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language