fbpx

Дюна 45 в Намибия – удивителното природно чудо! (Видео)

Дюна 45 в Намибия

Дюна 45 в Намибия – пътешествие към едно от най-удивителните природни чудеса в света! Елате с мен, за да открием заедно магията и историята на тази иконична дюна, която привлича пътешественици от целия свят. Дюна 45 е една от най-впечатляващите дюни в пустинята Намиб, разположена в югоизточната част на Намибия в Африка. Намиб се счита за най-старата пустиня в света, на около 55-80 милиона години.

емблематичната дюна 45 в Намибия

Дюна 45 се отличава със своята впечатляваща височина от около 170 метра и дължина от няколко километра, което я превръща в една от най-високите и най-широки дюни в Намиб. Величествената дюна 45 е едно от най-емблематичните природни чудеса на Намибия. С височина 170 метра, тази структура от магнитен пясък се характеризира със своя поразителен червен цвят, който произхожда от железния оксид. Още за нея гледайте във видеото!

ВИДЕО за Дюна 45 в Намибия:

Сосусвлей в Намибия

Сосусвлей, разположен в националния парк Намиб-Науклуфт в Намибия, е една от най-зрелищните и най-известните атракции в Южна Африка. Абсолютна мечта за посещение на всеки пътешественик!  Огромните червени пясъчни дюни привличат туристи от целия свят, които търсят приключения и невероятни изживявания.

Намибия

Дюна 45

Дюна 45 се нарича така, защото е разположена на точно 45 километра от каньона Сесрием – друга забележителна геоложка характеристика в района. Нейният насип, съставен от фин пясък, е формиран от вятъра и е подвластен на постоянни промени в своята форма и положение. Нещото, което прави Дюна 45 толкова известна, е възможността да се насладите на невероятно красиви изгреви и залези от върха ѝ. Когато слънцето изгрява или залязва, дюната придобива златист тон, който привлича и омагьосва туристите.

Дюна 45 в Намибия

Дюна 45 – най-сниманата дюна в света

Известна с позицията си в близост до пътя и елегантната си форма, тя си е спечелила отличието на „най-сниманата дюна в света“. Тя е една от малкото, разрешени за катерене. Висока е около 170 метра, отличава се с нежен наклон и не изисква много напрегнат поход до върха. Завладяващ природен феномен с поразителната красота. Уникално изживяване за посетителите, позволявайки им да оценят силата на природата и нейната способност да оформя околния пейзаж. Когато наближите Дюна 45, няма как да не останете пленени от невероятната й красота. Тази емблематична пясъчна дюна, разположена в пустинята Намиб, се е превърнала в популярна дестинация за хората, търсещи приключения. 

Намибия дюна 45

Природен спектакъл в пустинята Намиб

Въпреки че не е толкова висока, колкото дюните „Голямата майка“ или „Големият татко“, тя е много популярна сред посетителите, тъй като е по-близо до главния вход на парка и е отлична първа спирка по време на изгрев. При пристигането си ще забележите отчетливия червеникав оттенък на пясъка, който прави дюната да се откроява сред околния пейзаж. Уникалният цвят се дължи на високата концентрация на железен оксид в пясъка, което допринася за визуалната привлекателност на дюната. Докато слънцето изгрява и започва да се движи на небосклона, дюната променя цвета си, хвърляйки хипнотизиращи сенки и предлагайки безброй възможности за красиви снимки. В допълнение към визуалния спектакъл, има и какво да научите за региона и как дюните са еволюирали в продължение на милиони години.

Дюна 45

Посещението в ранните часове по изгрев или преди залез, е особено препоръчително, за да избегнете горещината и да се насладите на едни от най-красивите залези в света. Ако посещавате дюната рано сутринта задължително си носете по-плътна връхна дреха, защото на тези ширини преди изгрев е много студено. Тръгваме към върха, за да видим пейзажите отвисоко. За начинаещите туристи обикновено са необходими около 45 минути, за да се изкачат до върха. Ние потеглихме много смело с бърза крачка, но много бързо пясъците ни показаха, че не е чак толкова лесно да се изкачваш по тях.

по билото на дюна 45 в Намибия

Полезни съвети при изкачването

Когато започнете да изкачвате пясъчния гигант, ще бъдете изумени от девственото състояние на пясъка и меката, топла текстура под краката ви. Може дори да видите следи, оставени от малки пустинни животни, които обитават района. Пясъкът е фин като брашно. Има два варианта. Да се събуете боси или да сте с високи обувки, за да не влизат песъчинките навсякъде. Имайте предвид, че сутринта наистина е много студено, по пътя някои посетители се събуха боси, но много бързо след това отново се обуха. Препоръчително е да носите затворени туристически обувки или маратонки с добро сцепление. Носете много вода!

пустинята Намиб

Изкачването на пясъчни дюни може да бъде доста физически натоварващо, така че се уверете, че ще можете да се хидратирате добре. Добре е да нанесете слънцезащитен крем с висок фактор, да носите шапка и слънчеви очила. Сутринта слънцето гали с лъчите си, но буквално след час започва да става агресивно към кожата. Докато се изкачвате, се опитайте да следвате билото, тъй като предлага по-сигурна опора. Внимавайте да не се подхлъзнете, за да не се търкаляте сетне по стръмния терен. Поддържайте темпото си по време на изкачването, но правете и кратки почивки, за да си поемете дъх и съберете нови сили. А и така ще се насладите на гледките.

на върха на Дюна 45

На върха на иконичната дюна

И така, настанете се на върха на Дюна 45, почувствайте свободата и красотата на природата и се потопете в магията на пустинята Намибия, където времето на моменти изглежда, че спира. Дюна 45 ни показва неизчерпаемата сила и красотата на природата, която ни напомня за малкото и скромно място, което заемаме в този голям свят! Буквално си стъпил на върха, а под теб са милионите тонове пясък, свидетел на хилядолетната история на нашата планета. Навсякъде около теб море от окъпан от лъчите на слънцето, пясък.

Панорамна гледка от Дюна 45

Панорамната гледка е великолепна. Чуваш вятъра, който жонглира с песъчинките по привидно безкрайната шир. Препоръчвам ви да седнете и да се насладите на сравнително симетричните, стръмни склонове, които са се образували в продължение на хиляди години с помощта на вятъра. Вълнообразни модели, доказателство за природните сили, които са оформили този вдъхващ благоговение пейзаж.

Намибия

Слънцето придава още по-голямо изящество на червено-оранжевия цвят – резултат от окисляването на желязото, присъстващо в пясъка. Интересен факт е, че дюните в пустинята Намиб могат да се окажат вълшебни музикални инструменти. Пясъкът, който се движи под краката ни, създава звукови вълни, които заедно с вятъра на моменти звучат като песен.

пустинята Намиб в Намибия и Дюна 45

Намибийският пустинен бръмбар

Въпреки суровите условия, на дюните в пустинята Намиб се намират насекоми, които са се адаптирали към тези непростими условия. Някои от тях, като пясъчни мравки, паяци и бръмбари са разработили уникални стратегии за оцеляване в такива условия.

Намибийски пустинен бръмбар

С горещи дни, мразовити нощи и почти никакъв дъжд, животните са се научили да използват вятъра и пясъка в своя полза. Намибийският пустинен бръмбар например се изкачва до върха на дюните. Там застава на челна стойка, като се обръща към вятъра с максимално повдигнати задни части и наведена глава. Така бръмбарът събира вода върху черупката си от влагата, която вятърът носи. Капчиците се стичат по тялото и стигат до устата му. Колко гениална е природата… Бъдете внимателни къде стъпвате, докато се разхождате, защото не сте сами на пътя!

Дюна 45 в пустинята Намиб в Намибия
Дюна 45 в Намибия – феникс от пепелта

Всяка сутрин десетки туристи минават по дюната и развалят нейния връх. Но малко след това вятърът свършва своята работа и отново прави върхът и перфектен. И така на следващата сутрин Дюна 45 отново ще приеме посетители, за да разкрие невероятната си красота!

гледка към Дюна 45

Пътувам до Намибия с Травъл агенция NIKONA, които са страхотни професионалисти и направиха пътешествието ми незабравимо! Можете да видите екскурзиите, които организират на сайта им, като кликнете върху НИКОНА!

2 Comments

  1. Владислав Трифонов
    13.11.2023 /

    Много е красиво. А през цялата година ли дните са еднакво горещи, а нощите еднакво студени, или зависят температурите от сезона?

    • 13.11.2023 /

      Здравейте! Да, много е красиво и различно! Не, горещината зависи от сезона и месеца. Когато бяхме сутринта беше адски студ и затова бях със зимно яке, а към 11 часа вече ставаша страшна жега и бяхме по къс ръкав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language