fbpx

Вроцлав – дълъг уикенд: изкуство, история и вкусна храна

Вроцлав Полша

Вроцлав, очарователният град, разположен в западна Полша, предлага възхитителна комбинация от история, култура и кулинарни изживявания, което го превръща в идеална дестинация за дълго уикенд бягство. Вроцлав привлича със своите красиви мостове, богатата история и културната разнообразност. Дeнем градът разцъфва в цвят, а през нощта се превръща в уютно място, пълно с вълнуващи вкусове. Гастрономичните приключения във Вроцлав са невероятни. От традиционни полски ястия като пироги до световноизвестни ястия и модерни фюжън кухни.

архитектура Wroclaw

Вроцлав е изпъстрен с прекрасни архитектурни перли, които ще ви оставят възхитени. За да се включа в истинския дух на града ще използвам моя Vasco Translator V4. С този умен преводач ще отключа езиковите бариери. Вроцлав е не само град, а истинско приключение, където културни, кулинарни и исторически елементи се сливат в едно. Елате с мен!

С централното си местоположение Вроцлав осигурява лесен достъп до различни места за разглеждане на забележителности, като същевременно се гордее с оживена кулинарна сцена, която отговаря както на местните, така и на международните вкусове.

красивият град Вроцлав в Полша

А най-уникалният акцент на града се крие в неговите очарователни статуи на гномове (джуджета), които са разпръснати из централните улици, добавяйки нотка причудливост към вече завладяващата атмосфера.

Vasco Translator V4

Търговският площад Ринек, Вроцлав

Сърцето на Вроцлав е търговският площад Ринек. Като един от най-големите средновековни площади в Европа, той представя набор от зашеметяващи сгради, включително Старото кметство в готически стил, Къщите Хензел и Гретел и други.

площад Ринек

Площадът е също така дом на множество ресторанти, кафенета и магазини, където можете да се насладите на местната кухня и да купите сувенири. Както през деня, така и през вечерта, площадът се изпълва с живот от всички посетители на града.

Старото кметство

Старото кметство е уникална готическа сграда в европейската архитектура от 13 век. От самото начало кметството е свидетел на много важни исторически събития и е представителна сграда, в която властите канят своите почетни гости.

кметство Вроцлав

Тази традиция все още е жива. Най-важните световни лидери, монарси, духовници и художници биват поканени в кметството. В избата на сградата се намира един от най-старите ресторанти в Европа – легендарната Piwnica Świdnicka. Днес в Старото кметство (Стари Ратуш) се намира Градският музей на Вроцлав.

Стари Ратуш

Къщите Хензел и Гретел

В северозападния ъгъл на площада са разположени очарователните къщи, известни сред местните, като Jaś i Małgosia, познати на англоговорящите и немскоговорящите, като Хензел и Гретел. Те са свързани с барокова арка, построена през 1728 година, която някога е водила до църковното гробище (надписът на латински гласи „Смъртта е врата към живота“).

Къщите Хензел и Гретел

Остров Тумски или Катедралният остров на Вроцлав

Най-старата част на Вроцлав е т. нар. Катедрален остров, известен още като Остров Тумски. Този живописен остров е дом на зашеметяващата Вроцлавска катедрала, шедьовър на готическата архитектура.

Остров Тумски или Катедралният остров

Докато се скитате из тесните улички на остров Тумски, ще се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето, заобиколени от старинни църкви и спокойни градини.

Мост Тумски

Мост Тумски

Мост Тумски свързва Пясъчния остров (Piaskowa) и Остров Тумски (Ostrów Tumski). Стоманена конструкция от 1889 г. е построена на мястото, където са били построени мостове от 12-ти век. В продължение на много години те са свързвали двете части на града: тази, управлявана от Църквата и тази под гражданската власт. Отстрани има две статуи: Света Хедуиг и Свети Йоан Кръстител.

Мост Тумски

Мостът е популярно място за влюбени двойки. През годините много от тях са заключвали катинари по конструкцията на моста, докато в един момент от общината решават да забранят това. Съчиняват и сполучлива история, която успях да разбера благодарение на Vasco преводач.

Vasco Translator V4 Васко преводач

Vasco Translator V4 не само предоставя възможност за превод на устна и писмена реч, но също така разполага и с функционалност за разпознаване и превеждане на текст от снимка. След заснемане на информационната табела на Мост Тумски, успях да науча легендата за любовта и гномовете. Vasco преводач действително представлява много удобно решение за туристи, които искат да се възползват пълноценно от своето пътешествие, независимо от езиковите предизвикателства. А за да разберете и вие за историята, изгледайте видеото.

Устройството можете да си поръчате от официалния сайт на Vasco Electronics ТУК. С промо код Jivko5 можете да получите отстъпка от 5% от цената на преводача.
мост Тумски във Вроцлав

Катедралата „Света Мария Магдалена“ и „Мостът на покаяния“

Katedra św. Marii Magdaleny

Катедралата „Света Мария Магдалена“ (Katedra św. Marii Magdaleny) е един от най-старите храмове в града. Днешната готическа тухлена базилика с осем арки и три кораба е построена в годините 1355-1360 и е била главната църква на града.

Катедралата "Света Мария Магдалена" и "Мостът на покаяния"

Преди 1488 г. са завършени двете западни кули, които първоначално са били свързани от „Мостът на покаяния“, или „Мостът на вещиците“. Според една от легендите можели да се видят призраците на млади жени, които вместо да се грижат за домовете и децата си, предпочитали да се забавляват с мъже. За да се покаят, те е трябвало да преминат по моста между кулите.

"Мостът на вещиците" във Вроцлав

Джуджетата/гномовете – символът на Вроцлав

Един от най-очарователните аспекти на Вроцлав е присъствието на гномите или „краснале“, които са се превърнали в символ на града. Тези малки статуи могат да бъдат намерени из целия град, скрити в неочаквани ъгли, надничащи изпод пейки или кацнали на первази на прозорци. Любимият ми гном, разбира се, е пътешественикът. Добавих и Vasco Translator V4, за да му е винаги под ръка и в помощ, където и да отиде по света 🙂 Та дори и да не знае езици, ще се оправи бързо и лесно с помощта на преводача 🙂

Историята на гномовете всъщност е свързана с форма на протест срещу авторитаризма и цензурата през 80-те години, водена от Валдемар Фидрих, основател на групата „Оранжевата алтернатива“. Насочили се към абсурдното изкуство като контраст на бруталните, базирани на пропаганда, послания на правителството.

Всеки гном има уникална история или занимание, а търсенето им се е превърнало в популярно забавление, както за местните жители, така и за туристите. Говори се, че има над 400 гнома, разпръснати из Вроцлав, така че дръжте очите си отворени, докато изследвате града и не забравяйте да си напарвите снимки за спомен 🙂

Hala Targowa – Търговското хале на Вроцлав

Hala Targowa - Търговското хале на Вроцлав

Халето е построено през 1905-1908 г. Това е не само търговски център, но и туристическа атракция. Ежедневно се посещава от около 30 туристически групи. Част е и от туристическа пътека на града. Архитектурата на халето е забележителна. В него се помещават на 190 търговски обекти. Овен хранителни продукти, в халето има и бистро с традиционна полска кухня.

ястия Вроцлав

Къде да хапнем във Вроцлав?

Страхотната атмосфера на града се допълва и от многообразието от заведения. Градът има наистина отлични заведения както от местнаха кухня, така и от международната.

Вроцлав храна

При пътуване за пръв път в Полша е задължително да опитате от традиционните пироги (Pierogi) – които се предлагат с разнообразна плънка от месо до шоколад. Не са за пропускане и поничките с пълнеж (Pączki).

понички с пълнеж Pączki във Вроцлав

Ето и списък от моите топ 10 места, които задължително трябва да посетите, докато сте във Вроцлав:

  • Piwnica Świdnicka – най-старият ресторант в Европа (1273 година)
Вроцлав Piwnica Świdnicka - най-старият ресторант в Европа 1273 година
Вроцлав Pierogarnia Stary Młyn - традиционна полска кухня
Вроцлав Gorąca Pączkarnia F-Wiatrak - Oławska - традиционни полски понички
  • Chleboteka – занаятчийска пекарна
Вроцлав Chleboteka - занаятчийска пекарна
  • Pan Precel – пекарна за прецели/брецели
Вроцлав Pan Precel - пекарна за прецели/брецели

Vasco Translator V4

  • ZAAB – тайландска кухня

В Тайландския ресторант използвах моето устройство Vasco Translator V4, с което бързо и лесно си преведох цялото меню. Единственото нещо, което трябва да направите е да насочите преводача, да направите снимка и веднага излиза превод на български. Тези. които се затрудняват с езика могат да си поръчат на сервитьора чрез гласовата функция на Vasco. Така че не се притеснявайте, ако не знаете английски, полски или други езици, а просто вземете Vasco със себе си. Той е мой верен спътник, където и да отида по света, защото винаги ми е от полза 🙂

Аto ramen wro - японска кухня Вроцлав
India Concept - индийска кухня Вроцлав
  • Vega – веган кухня
веган кухня Вроцлав
  • Pijana Wiśnia – специализиран бар за вишновка
Pijana Wiśnia - специализиран бар за вишновка Вроцлав

Вроцлав през нощта

Вроцлав, изпъстрен с богата история и живописна архитектура, се превръща в още по-вълнуващ и мистичен град през нощта. С топлите светлини, които обргъщат всяка улица, и тайнствената атмосфера, Вроцлав предлага неповторимо изживяване след залез слънце. Сърцето на Вроцлав – площад Ринек, също не заспива. Кръчмите и ресторантите предлагат несравними гледки, а атмосферата е изпълнена с уют и радост. През нощта, Вроцлав се превръща в едно магично място, където светлините разказват истории, а старият град заспива под меката покривка на звездите. Това е неповторима обстановка, която остава в сърцата на тези, които смело стъпват по плочниците на стария Вроцлав!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language