fbpx

Ушуая – най-южният град на планетата (видео)

Гледка към Ушуая от кораба ни. Прилича на картина, но е реална снимка в дъждовно време

Видео разказ в 2 минути:

Разходка почти до края на света

Ushuaia идва от езика Yaghan и означава „дълбок залив“

Огромни лайнери бълват десетки туристи, които искат да посетят края на света. Ушуая – най-южното населено място на планетата. Освен най-далечна, това е и една от най-скъпите дестинации.

На 3000 километра от Буенос Айрес. Най-южният град на планетата. Ушуая – самият край на света. Или поне края на континента Южна Америка 🙂

Оттук тръгват и корабите за Антарктида. Обиколки по глетчерите, националните паркове и местата с пингвини и диви животни. Сред туристите, които си позволяват уникалното преживяване, има и все повече българи. Градът е построен от затворници. Навремето е било толкова диво, че никой не искал да се засели по тези земи. Докато днес кипи живот.

Ушуая, Патагония, Аржентина … Три имена, които пробуждат фантазията на хиляди хора по света. Този митичен регион в провинция Тиера дел Фуего, е пълен с ледникови долини, торфища, древни гори и много природни забележителности.

Сертификат „FIN DEL MUNDO“

Най-важното нещо, което трябва да направи човек, пристигнал в Ушуая, е да си вземе сертификат, че е стигнал до края на света! Това е задължително за всеки пътешественик и приключенец!

Стотици хиляди стигат дотук, за да получат и уникалните печати в паспортите си! Както и да се снимат на табелата за край на света. 

След толкова снимки как да не огладнее човек. Една от най-големите атракции в Ушуая е кралският рак, който може да бъде сготвен и вкусно изяден!

Туристите плащат от 100 долара нагоре само за един краб. Избират си го сами. Хапват го с помощта на големи ножици.

Жаждата утоляват с бира „Кейп хорн” от ледникова вода и ечемик от Патагония.

Това е градът на четирилистните, петлистните, даже шестлистните детелини. Толкова много, буквално на всеки ъгъл.

Където и да се наведеш, ще намериш късметлийските детелини.

Къщите

Спретнати и подредени! Фини, вписващи се в пейзажа. Залагат на естествени материали. Дърво, ламарина, тухли. Къщите наоколо са изключително пъстри, пълни с цветя. Колкото повече цветове има по тях, толкова по-горди са стопаните им.

Малко история

През 1884 година експедицията, водена от Августо Ласер създава на брега на канал Бийгъл – префектурата Ушуая. Тогава за първи път развяват аржентинското знаме по тези географски ширини. 

От малко градче с около сто жители, днес процъфтяващ град с почти сто хиляди постоянни жители. Посещаван от петстотин хиляди туристи годишно.

Гледки към града и величествените Анди

La Reserva Natural Urban Bay Encerrada / Затвореният залив / e естествено пространство за гнездене на птици. Днес пример за възстановяване на околната среда в зоната на пристанището. Ако тръгнем от центъра на града по крайбрежната алея ще стигнем до място с много красиви къщи и зелени поляни. Именно това е любимото място за разходка на местните.

Корабът „Свети Христофор“

В канал Бийгъл почти от век е заседнало малко корабче. То било част от британския кралски флот през Втората световна война. Построен през 1943 година, спасителният влекач е изиграл роля във войната, преди да бъде продаден, използван в търговската мрежа, а след това попаднал на брега в Ушуая, заради проблеми с двигателя. Плавателният съд е с дължина 50 метра. Изработен е от дърво. Елегантен дизайн с черна долна половина и бяла горна.

Големият спор: Ушуая – Аржентина или Пуерто Уилямс – Чили е най-южният град на планетата?

Ушуая отдавна се описва като най-южния град в света. Въпреки това има селища още по на юг. Единственото с някакъв значителен размер е Пуерто Уилямс в границите на Чили с неговите 2000 жители.

В статия от 1998 година във вестник „Clarín“ се съобщава, че наименованието „най-южният град в света“ е прехвърлено на Пуерто Уилямс от съвместен комитет от Аржентина и Чили, но това е отречено от аржентинските власти. Секретариатът на туризма на Аржентина продължава да използва лозунга в официалната документация и уеб сайтове и не признава Пуерто Уилямс като по-южен.

Огнена земя

За нея и Пощенската станция на края на света ще ви разкажа съвсем скоро.

Пощенска станция Fin Del Mundo, Tierra del Fuego

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

%d bloggers like this: