fbpx

Ушуая – най-южният град на планетата (видео)

Гледка към Ушуая от кораба ни. Прилича на картина, но е реална снимка в дъждовно време

Видео разказ в 2 минути:

Разходка почти до края на света

Ushuaia идва от езика Yaghan и означава „дълбок залив“

Огромни лайнери бълват десетки туристи, които искат да посетят края на света. Ушуая – най-южното населено място на планетата. Освен най-далечна, това е и една от най-скъпите дестинации.

На 3000 километра от Буенос Айрес. Най-южният град на планетата. Ушуая – самият край на света. Или поне края на континента Южна Америка 🙂

Оттук тръгват и корабите за Антарктида. Обиколки по глетчерите, националните паркове и местата с пингвини и диви животни. Сред туристите, които си позволяват уникалното преживяване, има и все повече българи. Градът е построен от затворници. Навремето е било толкова диво, че никой не искал да се засели по тези земи. Докато днес кипи живот.

Ушуая, Патагония, Аржентина … Три имена, които пробуждат фантазията на хиляди хора по света. Този митичен регион в провинция Тиера дел Фуего, е пълен с ледникови долини, торфища, древни гори и много природни забележителности.

Сертификат „FIN DEL MUNDO“

Най-важното нещо, което трябва да направи човек, пристигнал в Ушуая, е да си вземе сертификат, че е стигнал до края на света! Това е задължително за всеки пътешественик и приключенец!

Стотици хиляди стигат дотук, за да получат и уникалните печати в паспортите си! Както и да се снимат на табелата за край на света. 

След толкова снимки как да не огладнее човек. Една от най-големите атракции в Ушуая е кралският рак, който може да бъде сготвен и вкусно изяден!

Туристите плащат от 100 долара нагоре само за един краб. Избират си го сами. Хапват го с помощта на големи ножици.

Жаждата утоляват с бира „Кейп хорн” от ледникова вода и ечемик от Патагония.

Това е градът на четирилистните, петлистните, даже шестлистните детелини. Толкова много, буквално на всеки ъгъл.

Където и да се наведеш, ще намериш късметлийските детелини.

Къщите

Спретнати и подредени! Фини, вписващи се в пейзажа. Залагат на естествени материали. Дърво, ламарина, тухли. Къщите наоколо са изключително пъстри, пълни с цветя. Колкото повече цветове има по тях, толкова по-горди са стопаните им.

Малко история

През 1884 година експедицията, водена от Августо Ласер създава на брега на канал Бийгъл – префектурата Ушуая. Тогава за първи път развяват аржентинското знаме по тези географски ширини. 

От малко градче с около сто жители, днес процъфтяващ град с почти сто хиляди постоянни жители. Посещаван от петстотин хиляди туристи годишно.

Гледки към града и величествените Анди

La Reserva Natural Urban Bay Encerrada / Затвореният залив / e естествено пространство за гнездене на птици. Днес пример за възстановяване на околната среда в зоната на пристанището. Ако тръгнем от центъра на града по крайбрежната алея ще стигнем до място с много красиви къщи и зелени поляни. Именно това е любимото място за разходка на местните.

Корабът „Свети Христофор“

В канал Бийгъл почти от век е заседнало малко корабче. То било част от британския кралски флот през Втората световна война. Построен през 1943 година, спасителният влекач е изиграл роля във войната, преди да бъде продаден, използван в търговската мрежа, а след това попаднал на брега в Ушуая, заради проблеми с двигателя. Плавателният съд е с дължина 50 метра. Изработен е от дърво. Елегантен дизайн с черна долна половина и бяла горна.

Големият спор: Ушуая – Аржентина или Пуерто Уилямс – Чили е най-южният град на планетата?

Ушуая отдавна се описва като най-южния град в света. Въпреки това има селища още по на юг. Единственото с някакъв значителен размер е Пуерто Уилямс в границите на Чили с неговите 2000 жители.

В статия от 1998 година във вестник „Clarín“ се съобщава, че наименованието „най-южният град в света“ е прехвърлено на Пуерто Уилямс от съвместен комитет от Аржентина и Чили, но това е отречено от аржентинските власти. Секретариатът на туризма на Аржентина продължава да използва лозунга в официалната документация и уеб сайтове и не признава Пуерто Уилямс като по-южен.

Огнена земя

За нея и Пощенската станция на края на света ще ви разкажа съвсем скоро.

Пощенска станция Fin Del Mundo, Tierra del Fuego

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language