fbpx

Лондон – разходка за един ден със самолет за 60 лева

Лондон разходка

Разходка до Лондон за един ден със самолет за 60 лева? Да, напълно възможно е! Това направих през уикенда. Хванах с възможно най-ранния полет в събота (06:00 часа с Wizz Air) от летище София до летище Лутън в Лондон и се върнах с възможно най-късния полет в същия ден (20:20 часа с Wizz Air) – каца се в София в 02:55 (с часовата разлика). Можете да потърсите и други нискобюджетни авиокомпании за по-изгодни цени, като Ryanair и EasyJet. В случая избрах да летя с Wizz Air, защото полетът за съботен ден излезе на цена от само 60 лева (колкото двупосочен билет с автобус от София до Варна). Както се досещате бях само с малка раница, връхна дреха за всеки случай, камера и спътникът ми в превода Vasco Translator V4. Нищо повече, за да имам място, ако реша да си купя нещо от града. Ще се разходя из Лондон и подчертавам, че няма как за един ден да обиколя всички забележителности… Елате с мен, за да прекараме един ден в столицата на Великобритания 🙂

wizz air до Лондон

Летище Лондон Лутън

Още в София си резервирах билет за автобус от летище Лутън до центъра на Лондон (можете да спрете на няколко възможни спирки). Компанията с най-ниски цени, която избрах е: National express (като кликнете отгоре ще ви се зареди официалният им сайт). Цената на двупосочен билет до Лондон излезе 18 паунда (40 лева). Така заедно със самолетния билет бюджетът ни за пътни излиза 100 лева. Пътят е около 45 минути. Слязох на спирка Marble Arch до Оксфорд стрийт, а иначе можете да слезете и на Victoria coach station. Оттук си взех едно горещо кафе и сандвич от веригата „Pret A Manger“ и тръгнах пеш по Оксфорд стрийт към British Museum. Отново предварително през официалния сайт на музея направих безплатна резервация за точно определен час за посещение. Имайте предвид, че входът е напълно беплатен. Допълнително се плащат само временните експозиции, за които можете да вземете билет на място от касите в музея. Имайте предвид, че опашките са огромни (проверки на раници и чанти), но хубавото е, че минават бързо. Ако сте с резервация минавате на по-кратката опашка 😉

Британски музей в Лондон

Британският музей в Лондон

Kолекцията на Британския музей представя два милиона години от човешката история на шест континента. От най-ранните предмети, създадени от човечеството, до произведения на съвременни художници. Неговата постоянна колекция от осем милиона произведения е най-голямата в света. Британският музей е първият публичен национален музей, който обхваща всички области на знанието. Огромен е, така че преценете колко време ще си отделите за разглеждането му. Избрах да разкажа само за два експоната от океана от съкровища. Сред най-емблематичните и прочутите артефакти в света, които съхранява музеят, е розетският камък! Именно той е ключът към разчитането на египетските йероглифи. 

Розетски камък Британски музей в Лондон

Розетският камък

Розетският камък е открит през 1799 г. от френския войник Пиер-Франсоа Бушар в град Розета (днес Рашид) на брега на Нил. Той е от голямо историческо значение, тъй като е единственият известен текст, който представя едно и също послание на три различни езика – древноегипетски иероглифи, демотическо писмо и старогръцки език. Представлява плосък черен къс гранодиорит с размери 114×73×30 см. С тегло от около 750 кг.

Vasco Translator V4 розетски камък

За историята на розетския камък научих бързо и лесно с моя джобен преводач Vasco Translator V4, който насочих към паното с информация и след 3-4 секунди получих всичко преведено на български език 🙂 Подробности за неговите възможности в превода можете да видите ТУК! Устройството за моментален превод Vasco Translator V4 можете да си поръчате от официалния сайт на Vasco Electronics ТУК. С промо код Jivko5 ще получите отстъпка от 5% от цената на прoдукта! Кодът важи и за продукти в промоция, а може да се използва и в комбинация с други остъпки!

кристален череп в Лондон

Кристалният череп

Кристалният череп от Британския музей се появява за първи път през 1881 година в магазина на парижкия антиквар Йожен Бобан. Твърди се, че той се е опитал да го продаде на националния музей на Мексико като ацтекски артефакт, но не е успял. След това е продаден на търг и купен от Tiffany and Co., които по-късно го продават на Британския музей през 1897 година.

Vasco Translator V4

Истински или фалшив?

Музеят каталогизира черепа като „вероятно европейски, 19-ти век сл. Хр.“ и го описва като „неавтентичен предколумбов артефакт“. При последното изследване от Изследователската лаборатория на Британския музей се оказва, че някои от врязаните линии, оформящи зъбите, изглежда по-вероятно да са изрязани с бижутерско колело, отколкото да са произведени чрез техниките, достъпни за ацтеките.

кристален череп в Британския музей

След кратка обиколка, бързам да се разходя по улиците на Лондон на път за реставрирания Биг Бен. Виждал съм го няколко пъти, но не и след преобразяването му. Определено в момента е в целия си бласък!

Биг Бен Лондон

Часовниковата кула Елизабет (позната повече като Биг Бен)

Един от символите на британската столица – Часовниковата кула „Елизабет“ (преименувана за диамантения юбилей на Елизабет II през 2012 година), позната повече като Биг Бен, е напълно реновирана след ремонта, който продължи близо пет години. Стойността на възстановяването на часовниковата кула на Уестминстърския дворец, в който заседава британският парламент, достигна рекордната сума от 80 милиона британски лири.

Любопитни факти за Биг Бен

Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Представете си 21 лондонски автобуса, разположени един върху друг. Това е височината на кулата Елизабет. Висока е 11 етажа или точно 96 метра. 292 стъпала водят до циферблатите на часовника и 334 стъпала до камбанарията, където виси Биг Бен, Голямата камбана. 

Големият часовник 

Часовникът има 4  циферблата. Всеки от тях е направен от 324 парчета опалово стъкло в рамка от чугун. Цифрите на часовете са с дължина 60 сантиметра.​ Циферблатите са с диаметър 7 метра.  Минутните стрелки са изработени от медна ламарина. Всяка тежи  100   килограма  и  е  дълга  4,2 метра. Часовите стрелки са три пъти по-тежки, а дължината им е 2,7 метра. В основата на всеки от 4-те циферблата има надпис на латински Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече „Боже, пази нашата кралица Виктория I“.

Кула Елизабет в Лондон

Часовниковият механизъм  

Всеки „удар“ на махалото продължава  2 секунди.  Коригира се с помощта на десетични стотинки, които от своя страна регулират механизма на часовника. Добавянето на едно пени кара часовника да печели две пети от секундата за 24 часа. Външен натиск като вятъра върху стрелките на часовника може да повлияе на точността на часовника. Едмънд Бекет Денисън проектирал „Двойно трикрако гравитационно устройство“,  за да разреши това.

Камбаните на Биг Бен

Биг Бен не е единствената камбана в часовниковата кула. Камбаните са фиксирани и се удрят с чукове отвън, вместо да се люлеят и да се удрят отвътре. В камбанарията има още четири камбани. Всичките им ноти  се комбинират, за да образуват известната мелодия. Нея можете да чуете на всеки кръгъл час, е някога е озвучавала началото на предаванията на Радио Лондон (BBC) за чужбина в течение на повече от 8 десетилетия, включително и на български език от 1940 до края на 2005 година. Най-голямата камбана Биг Бен тежи 13,7 тона, а чукът е 200 кг. В основата на всеки от 4-те циферблата има надпис на латински Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече „Боже, пази нашата кралица Виктория I!“.

През 2012 година кулата официално е преименувана на Кулата Елизабет (Elizabeth Tower). Решението е взето, за да ознаменува 60-годишния юбилей на управлението на кралица Елизабет II.

Часовникова кула Лондон

Ако се разходите по моста Westminster ще се насладите на гледките към река Темза и ще видите „Лондонското око“ – London Eye (цените на билетите започват от 32 паунда). Аз прескочих колелото, защото вече съм се качвал. До него се намира и Лондонският аквариум (входната такса е 33 паунда).

Лондонско око

Лондонските телефонни кабини

Вероятно най-емблематичният символ, за който се сещаме е и традиционната червена телефонна кабина, която продължава да „живее“, въпреки рядката си употреба в съвременна Великобритания (около 3000 традиционни червени будки). Един от символите на Лондон Червената телефонна кабина е проектирана от сър Джайлс Гилбърт Скот. През 2024 година се навършват 100 години, откакто неговият дизайн е избран за първата червена телефонна кабина във Великобритания.

червена телефонна кабина в Лондон

Червеният цвят е избран, за да се забелязват лесно. От 1926 година нататък червените павилиони са украсени с изпъкнала корона. Червената телефонна кабина често се възприема като британска културна икона по целия свят. Много от дизайните на телефонните бутки са защитени от регистрации на търговски марки и авторски права, притежавани от British Telecommunications plc. Броят на телефонните кабини в Обединеното кралство достигна своя връх през 90-те години на миналия век от около 100 000. И ако вече никой не чака на опашка, за да проведе телефонен разговор, то тълпите пред червените кабини остават. Особено пред тази близо до изхода на метростанция Westminster. Поради близостта си до Биг Бен снимката пред телефонната кабина се оказва изключително ценна за туристите, които чакат понякога и час, за да се щракнат едновременно до емблемите на Обединеното кралство! Вижте какво заснех!

След забавлението около червените телефонни кабини се разходих в Кралския парк St James’s Park. Изключително красиво място, пълно с ярки цветя! Оформен от поколения монарси и граничещ с три кралски двореца, паркът Сейнт Джеймс е домът на церемониалните събития в столицата. От кралски сватби и юбилеи до военни паради и държавни тържества – това е паркът, в който се пише история.

St James's Park London

Кралски парк St James’s Park

Паркът разполага с малко езеро, Сейнт Джеймс Парк Лейк, с два острова, Уест Айлънд и Дък Айлънд, последният кръстен на колекцията от водолюбиви птици в езерото. Постоянната колония от пеликани е характерна черта на парка. Те се отглеждат в парка от 1664 година, когато руски посланик ги подарява на крал Чарлз II.

парк Сейнт Джеймс

Бъкингамският дворец

Съвсем наблизо е и Бъкингамският дворец (Buckingham Palace). Бъкингамският дворец служи като официална лондонска резиденция на суверените на Обединеното кралство от 1837 година насам, а днес е административен щаб на монарха. Въпреки че се използва за много официални събития и приеми, организирани от краля, държавните зали в Бъкингамския дворец са отворени за посетители всяко лято. Бъкингамският дворец има 775 стаи. Те включват 19 държавни стаи, 52 кралски спални и спални за гости, 188 спални за персонала, 92 офиса и 78 бани. Сградата е дълга 108 метра отпред, широка 120 метра, а височината ѝ е 24 метра.

Мястото, където сега се намира Бъкингамският дворец, първоначално е било черничева градина, засадена от крал Джеймс I (управлявал 1603-25 г.) за отглеждане на копринени буби. За съжаление той избрал грешния вид черничев храст и производството на коприна така и не потръгнало във Великобритания.

Chinatown – Китайският квартал в Лондон

До края на 60-те години Чайнатаун ​​се утвърждава като епицентър на китайската общност в Лондон. Не пропускайте портата на китайския квартал на улица Wardour, завършена през 2016 година и построена в традиционния стил на династията Цин от китайски занаятчии. Всички тези впечатляващи декорации създават перфектни възможности за снимки и дават представа за китайската култура, особено по време на сезонни тържества.

Чайнатаун ​​е дом на прекрасни магазини за автентична китайска храна и пекарни, както и магазини, продаващи азиатска козметика и вдъхновени от Китай дрънкулки и подаръци. Лондонският китайски квартал разполага с изобилие от ресторанти, много от които сервират регионални китайски ястия. 

Чайнатаун в Лондон

Лондонският китайски квартал е близо до ключови атракции като площад Лестър, Theatreland и Сохо. Централното му местоположение го прави лесен за достъп с обществен транспорт. Най-близките станции на лондонското метро са Leicester Square и Piccadilly Circus , които са свързани с линиите на метрото Piccadilly, Northern и Bakerloo.

Happy в Лондон

Разположен в сърцето на Лондон – на престижната локация Пикадили Съркъс, веригата Хепи предлага стекхаус, италиански, тайландски, индийски, китайски и други ястия. Ако Ви липсва Хепи-то, можете да напнете набързо между разглеждането на атракциите 🙂

Happy в Лондон

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus е мястото, където много местни жители и туристи избират да се срещнат поради привилегированото му местоположение в сърцето на Лондон и тъй като е близо до важни зони за отдих и пазаруване. Този легендарен площад е създаден през 1819 година и се превръща в изключително важно кръстовище. Площадът е известен със своите огромни неонови рекламни екрани и фонтана Ерос, разположен в средата на пътния възел. Piccadilly Circus предлага разнообразие от кина, театри, магазини, ресторанти и известни традиционни английски пъбове.

Piccadilly Circus

Архитектурата на Лондон е мозайка от различни стилове и епохи, които отразяват богатата история и културно разнообразие на града. Архитектурните стилове в Лондон включват, както исторически, така и съвременни елементи, които правят града един от най-забележителните архитектурни дестинации в света.

Денят наближава към своя край, затова се отправям към автобуса за летището, изпълнен с вълнение от разходката ми в Лондон. Само за един ден успях да видя толкова много неща, да се разходя хубаво, да хапна вкусна храна, да изпия кафе в парка и да се насладя на всяка гледка. Така, със самолет само за 60 лева и без нощувка в Лондон, успях да разгледам достатъчно неща и то в рамките на един ден. Отличен начин да изживеете еднодневно приключение в един от най-популярните градове в света! За целия ден с всички пътни разходи, храна и дребни неща, които си купих, изхарчих около 160 лева. Бюджет по-малък от нощувка в спа курорт у нас 🙂

Още забележителности в Лондон можете да видите като кликнете върху атракциите:

Малката Венеция в Лондон

„EMIRATES AIR LINE“

Кю Гардънс

Сподели:
Разходка до Лондон за един ден със самолет за 60 лева? Да, напълно възможно е! Това направих през уикенда. Елате с мен в Лондон!

2 Comments

  1. Милена Георгиева
    09.04.2024 /

    Впечатлена съм от ентусиазма и находчивостта ви! Дерзайте все така и „заразявайте“ хората с туристическата треска за познания и разширяване на светогледа ни!

    • 10.04.2024 /

      Благодаря Ви за милите думи и обратната връзка! Искрено се надявам статиите ми да бъдат полезни и да накарат хората да пътуват повече и да се възползват от възможностите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language