fbpx

ГИГАНТСКИ ВОДНИ ЛИЛИИ

Огромните водни лилии в Кю Гардънс в Лондон могат да издържат тежест до 45 килограма!

„Къщата с водните лилии“ отваря врати през 1852 година. По това време сградата е най-широката едноетажна оранжерия в света. В нея се пази гигантската водна лилия (Victoria amazonica).

Това растение вирее в басейна на река Амазонка, а листата и достигат гигантските размери от 3 метра в диаметър и могат да издържат натоварване от 30-40 кг. Тази водна лилия образува мощни коренища, чрез които прекарва неблагоприятните периоди и се размножава. Листата ѝ са плаващи върху водната повърхност или потопени, разположени на дълги дръжки, достигащи до 7-8 метра.

Растението е открито от немския пътешественик Робърт Шомбург през 1836 година по време на първата му експедиция в Британска Гвиана. Първоначално гигантската лилия е наречена Victoria regia – кръстена на името на английската кралица Виктория, но в последствие е заменено със звучното Victoria amazonica.

Victoria amazonica

Интересна особеност на този красив гигант е, че в два последователни дни променя цвета си от бял на розов. Днес водната лилия е национално цвете на Бангладеш, а Victoria Amazonica е част от герба на Гвиана.

Някога в оранжериите на парк Врана също е имало екземпляри от гигантските лилии. След бомбардировките по време на Втората световна война обаче оранжериите са разрушени.

Парк-дворец Врана от птичи поглед

Добре дошли в Кралската ботаническа градина в Лондон!

Тя е позната още  като Кю Гардънс. В прекрасните градини може да се разгледа колекция от над 50 000 вида растения. Тук се пази и колекция от над 7 милиона екземпляра на растения, които се съхраняват в хербаризиран вид.

Историческият парков ландшафт е оформян в периода от 17 до 20 век. Началото на градината е поставено през 1759 година. Огромният парк предлага такава екзотика, че направо можете да онемеете! Магията на азалиите, магнолиите, орхидеите, лилиите, рододендроните карат посетителите да се чудят къде са попаднали.

Изящната голяма оранжерия е най-красивата структура от желязо и стъкло в цяла Англия. В 7-те оранжерии на Кю преминавате през различни климатични зони и се наслаждавате на какви ли не растения. Тук се намира и най-голямата съществуваща оранжерия от Викторианската епоха. „Къщата на палмите” е дом и на най-голямата палма в света, която се отглежда на закрито.

Този земен рай привлича годишно над 2 милиони туристи от цял свят! Ако сте в Лондон, то задължително се отбийте и разгледайте вълшебното къчте, в което царят спокойствие и красота!

Цени и работно време

Работното време на Кю Гардънс е различно, затова посетете сайта, за да научите часовете за посещение. Най-добре е да резервирате билетите си предварително, тъй като са ограничени и на място има опасност да не ви пуснат. Ето линк за резервации и входните такси!

В Древен Египет водната лилия символизира божествения произход на фараона. В Древна Елада красотата и красноречието, а според славянските народи нощем „водните рози“ се превръщат в русалки. От корените на водните лилии правят амулети и талисмани. Вярва се, че те пазят от зли сили и мисли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language