fbpx

Кубински пури. Рекорд за най-дълга пура в света, част I (Видео)

Кубински пури рекорд Гинес Хосе Кастелар

Кубински пури – златото на Куба! Намирам се в съкровищницата на островната държава. Тук се пази златото на Куба! Тютюнът, от който се правят най-известните пури в света – кубинските! Куба е известна с много неща като кубинския ром, танците, но може би най-емблематичното нещо, за което се сещаме на мига са кубинските пури. Кубински пури – един от главните продукти на кубинския износ след захарта. Продажбите им достигат над 500 милиона долара на година по данни на една от компаниите, която държи 70 процента от световния пазар.

ВИДЕО за кубински пури. Рекордът за най-дългата пура на света! Част I:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Рекорд за най-дълго навитата кубинска пура в света

Искам да ви покажа две кубински пури, които чупят световни рекорди: 82 и 90 метра – вписани в Книгата Рекордите на Гинес!

Намират се в сърцето на Старата Хавана в замъка-крепост Ел Моро. Направени са ръчно от най-висококачествените листа тютюн, отглеждани в Пинар дел Рио – провинцията с най-плодородната земя, където се отглежда един от най-добрите сортове тютюн в света.

Кубински пури - рекорд за най-дълго навита пура в света

Толкова са дълги, че за да ги изложат пред публика се е наложило да бъдат навити на няколко реда и поставени в стъклена витрина. Виещите се като змия огромни пури са дело на Хосе Кастелар – световният рекордьор на Гинес за най-дълго навита пура в света! Имах привилегията и честта да се срещна лично с Хосе и макар, че не е фен на интервютата, успях да проведа кратък разговор с него в един от магазините с купища сандъци с пури.

Хосе Кастелар - рекордьор за най-дулгите кубински пури в света

90-метрова кубинска пура в Рекордите на Гинес

Кубинецът завива 90-метрова пура, за да отпразнува 90-годишнината на революционния лидер Фидел Кастро. Пурата на Хосе чупи пореден рекорд на Гинес. Известен повече с прякора Куето, кубинецът получава първата си награда „Гинес“ през април 2001-ва с пура с дължина 11 метра. След това бие собствения си рекорд с пури с дължини 14 метра през 2003-та, 20 през 2005-та, 45 през 2008-ма и 82 метра през 2011-та. А последният рекорд е от 2017-та с 90-метровото чудо! Той е истинска звезда в Куба, а където и да отиде има тълпи от хора, които искат да се снимат и разговарят с рекордьора.

рекорд за кубинска пура Хосе Кастелар и Живко Константинов

Живко Константинов: Как се прави най-голямата пура на света? Хосе Кастелар Кайро: „Най-важното при направата на една толкова огромна пура е пълната концентрация! Това ми доставя огромно удоволствие – работата с тютюневите листа. Една седмица ми отне за да завием пурата. Преди последната пура с рекорд на Гинес завиването на пурите ми отнемаше около 9 дни. Но с течение на практиката нещата стават много по-лесно и много по-бързо, отколкото в началото, когато процесите са по-бавни.

Хосе Кастелар Кайро:„За мен е огромна чест и гордост, че съм вписан в Рекордите на Гинес. По този начин разнасям славата на кубинския народ по цялата планета! Аз не го правя самоцелно само за себе си, но за всички нас! Завивам пури вече 60 години! Това е почти един човешки живот! Това е моята професия! Живко Константинов: „Каква е тайната на хубавата пура? Хосе Кастелар Кайро: „Земята с хубава почва. Опитът на работниците, които отглеждат тютюна. Любовта към работата и майсторството на този, който завива пурите!“ На последния ми въпрос ще постави ли скоро нов рекорд на Гинес, Хосе отговори кратко, ясно и с лека усмивка – „Може би“!

кубинска пура

Още видеа за Куба можете да видите тук:

Хавана – видео

Тропикана – видео

Варадеро – видео

Тринидад – видео

Куба: машина на времето – видео

кубински пури

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language