fbpx

Бар Тропикана – емблематичният нощен клуб в Хавана, Куба (видео)

Бар Тропикана – емблематичният нощен клуб в Хавана, Куба (видео)

Тропикана е един от най-известните и исторически значими нощни клубове в Хавана, Куба. Институция от откриването си, световноизвестната Тропикана е сред малкото бастиони на нощния живот в стил Лас Вегас на Хавана, оцелели след революцията. Увековечено в „Нашият човек в Хавана“ на Греъм Грийн от 1959-а, кабаретното шоу на открито се е променило съвсем малко от разцвета си през 50-те години на миналия век, когато оскъдно облечени сеньорити, слизат от палмовите дървета, за да танцуват латино салса сред ярките светлини и прожектори. История на вече над 8 десетилетия.

нощен клуб в Хавана

Култовото вариете „Тропикана“ в Хавана

Това е емблематично място за Куба. Един от най-важните туристически продукти на Куба. Култовото вариете е легендарно място, което е привличало милиони туристи и местни жители през цялото 20-о столетие. В Тропикана са се провеждали и известни международни състезания по красота, като например Мис Световен туризъм. Кабарето е било известно със своята наситена сексуалност и екзотичност на изпълненията, което го правило привлекателно място за публиката.

нощен клуб Тропикана в Хавана

„Тропикана“ – популярно заведение с неповторимата си шоу програма и изобилието от танци и музика, които представят латиноамериканската култура. Клубът е известен с големите си забавления на открито, които включват танци на сцена, огнени шоута, шоу със светлини и пиротехника. Изпълнителите са били облечени в бляскави костюми и са изпълнявали сложни хореографии.

ВИДЕО за емблематичния нощен клуб:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Историята на Тропикана

Tropicana еволюира от нощен клуб, наречен Edén Concert, управляван в края на 30-те години на миналия век от покойния кубински импресарио Виктор де Кореа. Клубът бил комбинация от казино и кабаре. Тропическите градини на Вила Мина осигуряват естествена обстановка за кабаре на открито. Първоначално известен като „Ел Бо Сайт“ де Кореа решава да го преименува на Tropicana. С фанфари от оркестъра на Алфредо Брито El Tropicana отваря врати на 30 декември 1939-а. Тропикана е взела името си от песента, композирана от маестро Алфредо Брито и е комбинация от първите срички на „Тропически” и големия брой сиви палми ( palmas canas ), които заобикаляли мястото.

вариете в Хавана, Куба

Тогава претендирал да бъде най-големият и най-красив нощен клуб в света. Tropicana притежавала две големи сцени – една на открито при хубаво време и една на закрито – при дъжд. Високите палми, придавали тропическа атмосфера на ултрамодернистичната архитектура. Шоуто включвало 50 танцьори.

Tropicana Havana

През 40-те и 50-те години на миналия век „Тропикана“ е било мястото, където се събират знаменитости от цял свят, включително Ърнест Хемингуей, Марлон Брандо, Франк Синатра, Ева Гарднър, Орсън Уелс, Рита Хейуърт, Морис Шевалие и много други известни личности. Този нощен клуб е бил символ на богатата кубинска култура и е едно от наследствата на Хавана.

танци Хавана

Скандалният нощен клуб Тропикана

„Скандалният“ нощен клуб полага огромни усилия, за да се увери, че всички знаят за него. Собствениците пускат промоционален полет от Маями до Хавана на Cubana de Aviación. Обещанието било, че празнуващите ще получат незабравимо изживяване като „кабаре в небето“. Предните седалки на самолета били извадени, за да се превърнат в сцена. На борда имало пианист, тромпетист и барабанист. Музиката и танците били по време на целия път до Хавана. А след кацане, всички се отправяли към известния клуб за още по-хедонистично забавление.

кабаре в Хавана

Затварянето на кабаре Тропикана

През 1959 година, след кубинската революция, Кабаре Тропикана било затворен, а неговите сгради били преобразувани в спортни комплекси и хотели. Въпреки това, славата му продължава да живее и до днес, като неговата история и легендарни изпълнения са запазени в кубинската и световната културна история.

вход кабаре Тропикана в Хавана

Прераждането на „Тропикана“

През 2003 година, реконструирана версия на Кабаре Тропикана е открита в Хавана, като опит да се възстанови неговата слава и блясък от миналото. Заведението продължава да бъде популярно и днес, като привлича туристи от цял свят, които искат да се насладят на неповторимата атмосфера на легендарния нощен клуб в Хавана.

култовото заведение в Хавана

Статуята на Рита Лонга

На главния вход се намира статуята на световноизвестната Рита Лонга. Тя изобразява Лонга в една от най-известните й роли – като танцьорка в Tropicana. Кабарето е мястото, където туристите от целия свят могат да се насладят на изключително зрелище и да усетят атмосферата на Куба. Представленията обикновено се провеждат точно под звездите на нощното небе на Хавана. На опашката пред входа на кабарето срещам българите Кремена и Деян, които са на обиколка в Куба. Споделят впечатленията си до момента.

певци Тропикана

Разположено в източните предградия на града, на около 20 минути с кола от старата Хавана, шоуто се радва на същия дом от 1939-а. Разположен в рамките на шест акра от това, което някога са били тропическите градини на частния дом, Вила Мина, сегашната постройка датира от 1952-а, когато Тропикана е преустроена под ръководството на Макс Борхес. Въпреки че част от привлекателността на шоуто е, че се провежда на открито, в Куба вали доста често, затова има и резервна, закрита арена с климатик. В нашия случай се наложи да влезем в закритата зала, тъй като имаше опасност от буря.

Световно признание за нощния клуб Тропикана

Докато публиката се събира можете да хапнете и пийнете на спокойствие, защото когато започне програмата страстите се разгорещяват и градусът се вдига. През 1992-ра Американската академия на ресторантьорската индустрия връчва на Tropicana почетна награда за най-доброто кабаре в Америка, признание за качество и високо оценено заради богатата си история на повече от половин век.

танцьори Тропикана

Кубински ритми до полуда

Програмата включва най-известните и автентични кубински ритми, без да пренебрегва испанското и африканското наследство на Куба, включително румба, мамбо, данзонете и латино джаз. Основната формула на спектаклите включва изпълнители, романтичен тенор, сопран, евентуално комик и преди всичко невероятно гъвкавите танцьори в уникални луксозни и разкошни костюми! 

костьоми кабаре Тропикана

Страстни танци под звездното небе на Хавана

В кабарето под звездите шоуто показва културното многообразие, което характеризира карибския остров, чрез десетки танци, внимателно нюансирани от афро-кубинската еротика. Естетика, елегантност, блясък струят от езика на тялото. Представлението е съставено от певци, танцьори-солисти, танцьори на балета, статисти, акробати, оркестър с музиканти, фолклорна група, хор и други. Истински разноцветен карнавал – радост за очите на публиката.

шоу Тропикана

Автентична кубинска музика и танци

Спектакълът набляга на автентичната кубинската музика и танци, излагайки на показ „цялата чувственост на кубинците“. Сон, чачача, болеро, конга и още дузина разнообразни ритми. Танцьорите демонстрират тоалети с пера и пайети, засилващи цвета и блясъка в нощната обстановка. Хореографията, е изпълнена с въображение и реализъм, достойна за аплодисменти и овации.

спектакъл Тропикана

Тропикана – блясък на 80 години

Ако сте в кубинската столица Хавана, не пропускайте възможността да се доближите до едно от най-известните места за нощен живот в света. Над осем десетилетия живот не са го накарали да загуби блясъка си. Въпреки че няма съмнение, че това е грандиозно шоу, то със сигурност не е евтино. Цената на входа за рая под звездите, започва от 65 долара, което е повече от три пъти средната месечна заплата на кубинец. Заради това повечето от клиентите на Tropicana са чужденци. В зависимост от избрания пакет цената стига до 120 долара на човек. Най-ниската цена за билети включва вход за шоуто, напитка за добре дошли при пристигането, четвърт бутилка ром, безалкохолна напитка и купа ядки или нещо подобно. Първокласният билет идва със същите предимства, но включва маса най-близо до сцената. За вечеря се плаща допълнителна сума.

цена Тропикана Хавана

Полезна информация за шоуто в Тропикана

Шоу програмата започва в 8 и 30 вечерта, но ако сте резервирали пакета за вечеря, трябва да се на място около 19 часа. Има редица опции за резервиране на билети за шоуто. Най-лесният вариант е да ги резервирате през официалния уебсайт на Тропикана. Другите варианти са да купите билетите чрез туроператора, ако сте с такъв, а ако сте самоорганизирано – можете през местна туристическа агенция или да поръчате от рецепцията на хотела, в който сте отседнали. Проверете все пак ще има ли комисионна. Освен Тропикана в Хавана има още няколко варианта за шоу програми, като например Кабаре Паризиен в хотел Насионал и Копа Кабаре в хотел Ривиера или Легендарио де Гуахирито.

билети за вход Тропикана

Оригиналът е само един!

И въпреки всичко – оригиналът няма как да не ни впечатли. Уникално място в света, където можете да се насладите на музиката и кубинския фолклор и на Карибите в целия им колорит, музикалност и ритъм. Чувственост и фантазия се смесват на величествената сцена на това световноизвестно кабаре, което е построено сред палми и под открито небе. Уникален пърформанс, който описва кубинската жажда за живот само в една тропическа нощ. Място, където можете да усетите очарователния блясък на Карибите в артистично съвършенство. Всяка вечер, повече от 80 години, известното кубинско кабаре Тропикана представя шоу, пълно с магия, вкус, и качество. 

кабаре Тропикана Куба
Сподели:
Тропикана е един от най-известните и исторически значими нощни клубове в Хавана, Куба. Институция от откриването си, световноизвестната Тропикана е сред малкото бастиони на нощния живот в стил Лас Вегас на Хавана, оцелели след революцията. Увековечено в „ Нашият човек в Хавана“ на Греъм Грийн от 1959-а, кабаретното шоу на открито се е променило съвсем малко от разцвета си през 50-те години на миналия век, когато оскъдно облечени сеньорити, слизат от палмовите дървета, за да танцуват латино салса сред ярките светлини и прожектори. История на вече над 8 десетилетия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language