fbpx

Хавана – колоритната, завладяваща, очарователна столица на Куба (видео)

Хавана – колоритната, завладяваща, очарователна столица на Куба (видео)

Хавана е притихнала във времето – завладяващата връзка към изгубения свят на колониални сгради, цветни автомобили и пълни със съкровища булеварди… Колоритна, очарователна и никога скучна. Темпераментна, гостоприемна, романтична! Ще се полюбуваме на архитектурата на Стария свят и класическите автомобили на тази отдавна изолирана островна държава. Добре дошли в кубинската перла Хавана.

Хавана

Колоритната, непреходна и романтична Куба ме завладя. Земя на революция, химерен остров, където машина на времето ме телепортира в атмосферата на 50-те години на миналия век. Непреходна красота от епохата на Елвис и буря от емоции, за които тепърва ще ви разказвам във видеата. Очите ми трескаво прехвърлят всяка гледка към хардиска на мозъка. Елате с мен, за да разгледаме заедно столицата на Куба – Хавана!

ВИДЕО: Ела в столицата на Куба – Хавана, I част:

Архитектурата на стария град

Хавана може да се похвали с едни от най-красивите архитектурни примери в света в стил ар нуво, еклектика, бо ар, ар деко и модернизъм. Сградите са притихнали във времето, недокоснати от съвременните тенденции на презастрояването. От ранните колониални постройки, през Барока и народната архитектура, докато стигнем до неокласическото великолепие, модернизма и постреволюционната архитектура на 20 век.

Стара Хавана

Старата Хавана е завладяваща връзка към изгубения свят на оживени сгради, цветни автомобили и укрепления от 16-ти век. Вековната история на столицата на Куба ще научим като опознаем интересните крепости, оживените еспланади и площади, всички заобиколени с цветна колониална архитектура. Над 3157 полуразрушени сгради на Стара Хавана са поетапно реставрирани, като се превръщат в най-автентичната колониална архитектурна колекция в света. Изящни фасади, порти с дърворезби, мраморни стълби, мавритански нотки и интимни улички, далеч от градския глъч. В сърцето на стария град отеква историята, която всеки изящен детайл, всяка винтидж кола, зелена градинка, арки и колонади, всеки ъгъл пази.

ВИДЕО: Ела в столицата на Куба – Хавана, II част:

Обиколката на Стара Хавана заслужава поне 2-3 дни, в които спокойно да разгледате всяка уличка, сграда и забележителност. 142 хектара съкровища на архитектурата, сред които имения, замъци, ресторанти, галерии, бутикови хотели с уникални панорамни площадки, където от птичи поглед може да се полюбувате на многоликата Хавана. С цветовете на тропически плодове сградите примамват да ги снимате всяка поотделно. Лимоненожълто, гуава зелено, аквамарин, мандаринено оранжево, люляково, морско синьо, с цвят корал – цялата палитра от цветове е плъзнала по улиците на Хавана.

ВИДЕО: Ела в столицата на Куба – Хавана, III част:

Живителната сила на Куба – музиката е навсякъде. Съблазнителните ритми се преплитат в испански африканци звуци. Под съпровода на китари и шекерета уличните музиканти те приканват да се отдадеш на уличния танц. Любовната песен „Гуантанамера“, написана през 1928-ма от Хосе Фернандес, звучи почти от всеки ъгъл, независимо къде си в Куба.

Хавана през нощта
Изглед от терасата на хотела

Още за приказната Куба може да видите тук:

Варадеро и остров Кайо Бланков – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language