fbpx

ITA Airways: новата – стара авиокомпания Alitalia (ревю)

ITA Airways – родена от пепелта на Alitalia, новата авиокомпания се надява да тръгне по нов път и да не повтаря съдбата на нейния предшественик. В следващите редове ще споделя моето преживяване на борда на самолетите на ITA.

новата авиокомпания ITA Airways
Новата авиокомпания ITA Airways. Снимка: ITA Airways

ITA Airways

Новата национална авиокомпания на Италия, ITA Airways, обеща да върне гордостта на своя национален превозвач, след като Alitalia, фалира и прекрати дейността си. Новият авиопревозвач избра изцяло синя ливрея за стандартната цветова схема на своя флот. Mеталният нюанс на синьото е значително отклонение от трицветното червено-бяло-зелено на Alitalia.

Alitalia
Самолет на фалиралата авиокомпания Alitalia. Снимка: ITA Airways

Ново, но всъщност старо

Новата авиокомпания по същество е замяна на старата Alitalia. ITA Airways, която беше създадена, за да я замени, трябваше да има много малко следи от старата авиокомпания. На борда на новите Airbus А350 обаче много неща напомнят за старата Alitalia. Стюардесите и стюардите са облечени в старите униформи, брандирани с логото на Alitalia.

униформи ITA Airways
Явно компанията пести и затова не е ушила нови униформи за кабинния екипаж

Табелките на имената им са все още старите. Металните шкафчета за съхранение на храна и напитки са със старото лого на Alitalia. И всичко това съчетано с новия бранд и лога, поставени на седалките, чашките и екраните на борда на самолетите. Няма логика навсякъде да се пускат PR материали как всичко е ново, а на практика да не е точно така.

Моето преживяване на борда на полета до Буенос Айрес

Като цяло не бих повторил пътуването с ITA Airways особено на дълго разстояние. Това са дължи най-вече на отношението на стюардите и стюардесите, липсата на внимание, усмивки и грижа за пътниците. Също така изключително безвкусната храна и липса на разнообразие от напитки. Разбирам цените на билетите да са ниски, но за 3100 лева за двупосочен билет могат да се постараят много повече… 🙁 Мнение и на много хора от компанията, с която летяхме с ITA. Най-хубавото, на борда на самолетите на ITA Airways, е видеото за безопасност, което можете да видите в края на ревюто!

Еърбъс A350 на ITA Airways
Конфигурацията на седалките на Еърбъс A350 на ITA Airways. Снимка: ITA Airways

Седалките

Самолетът, с който летяхме от Рим до Буенос Айрес беше новият Airbus A350. Конфигурацията е три колони от по три седалки на ред. Аз стоях на седалка до пътека и бих казал, че това е едно от най-добрите места, които можете да изберете, особено за презокенаски полет като този, чието времетраене е около 14 часа. До пътеката можете да ставате, когато си поискате, да се разхождате, когато ви „хванат нервите“, да имате допълнително място, където да си сложите краката или да ги раздвижите. На борда имаше достатъчно място за краката, а седалките бяха сравнително удобни.

място за краката на ITA Airways

За мое учудване подлакътникът на моята седалка от дясната страна беше счупен. И по всичко личеше, че никой не го е оправил, което е неприятно, тъй като не можеше да се използва и задираше хората, които стояха в средата и на седалката до прозореца, когато ставаха, за да отидат до тоалетната.

На всяка седалка имаше опаковани малка възглавница и одеяло за спане. По моето имаше няколко дълги косъма. Явно при прането не са паднали. Раздадоха ни и малки слушалки за уши. За съжаление нямаше чорапи или чехли, несесер с приднадлежности, тапи за уши и маска за сън, като при други авиокомпании, но за цената от 3100 лева за двупосочен билет – толкова…

Платен избор на места

За мое най-голямо учудване голяма част от местата на борда на самолета са платени. Въпреки, че билетът ми беше на най-високото ниво с безплатен избор на места (Economy flex), на връщане се оказа, че не мога да си избера място безплатно, а трябва да платя.

Цените за най-хубавите места са 89 евро, 49 евро и 39 евро. А на останалите в различен порядък от 10 до 20-30 евро. Исках да сменя мястото, което ми бяха дали автоматично, но и затова трябваше да платя. Най-смешното е, че на късите полети от София до Рим и обратно местата на първите 12 реда се продават по 13 евро допълнително. Когато се връщах от Рим към София полетът беше празен и всеки от 20-те пътника сядаха, където пожелаят…

Така стоях на случайно разпределено място от системата. Имах късмета близо до моя ред да има свободно място, затова се преместих. По принцип цената му е 59 евро допълнително. Това е редът, който се намира непосредствено до тоалетните. Минусът на тези места обаче е, че постоянно някой чака пред тоалетните, вратите се отварят и затварят и като цяло не е толкова спокойно. Но пък най-големият плюс е, че можеш да си опънеш краката!

Храната на борда

При покупка на билетите през сайта имах възможност да избера единствено веган, кашер или диабетична храна. От избора на менюта липсваха много други. Наложи се агенция за самолетни билети да добави вида на хранене през Системата Амадеус. Сега виждам ( след като се върнах в България), че вече са оправили системата и може да се избере измежду 13 вида хранене на борда, като без глутен, халал и други. (не съм сигурен обаче в това многообразие, след като видях какво представлява така нареченото им вегетарианско меню).

храна ITA AIRWAYS
Вегетарианско меню ( безвкусен и сух ориз със сухи зеленчуци – морков и грах ). Салата от стара царевица и нахут без никакъв сос или добавка зехтин например. Твърдо хлебче и нещо като сладък крем.

Вечерята

Храната определено не изглежда апетитно. Вегетарианското предложение включва сух бял ориз с добавка моркови и грах без никакъв вкус или някакъв сос към тях. При молба на стюардесата дали има възможност да получа паста разбрах, че няма екстра храна, а дали има месо в пастата също не знаеше. Самата тя призна, че вегетарианското предложение не изглежда добре, но няма какво да направи. Направи ми впечатление, че приборите са пластмасови, като от опаковката им не става ясно от рециклирана пластмаса ли са…

Салатата беше от гъби, царевица и нахут без нищо като овкусител. Хлебчето беше топло, но само след 2-3 минути стана като камък. Маслото нямаше вкус. Най-вкусното нещо от вечерята бяха крекерите… В крайна сметка много хора се отказаха от храната, затова ми донесоха да пробвам тортелините със спанак. Пастата беше суха, с малко доматен сос и изключително безвкусна. Явно това е причината много от пътниците да се откажат от нея.

За тези, които хапват месо имаше телешко с картофено пюре. Колегата, с когото пътувах сподели, че пюрето няма никакъв вкус, а месото е жилаво.

Вечерята на борда на ITA Airways

Закуската

Закуската беше потресаваща. За вегетарианците като мен – сух сандвич с парче тиквичка и патладжан. Снимката говори достатъчно.

На останалите пътници, беше сервиран сандвич с шунка, малък кроасан, две сухи бисквити, малко пакетче орехи и малък десерт на основата на корнфлейкс.

Най-безумното е, че опаковките на закуската са повече отколкото самата закуска. Само вижте колко неща се изхвърлят след нея.

Куп хартия и пластмаса само за закуската на 1 пътник…

Десертът

Какъв беше той не стана ясно, защото нямаше състав на английски език. Италианците имат толкова вкусни неща, но не и на борда на ITA Airways.

Полетът обратно. Обяд

Обядът беше сервиран около 14:30. Имаше лазаня с доматен сос и спанак. Отново не беше вкусна, липсваше моцарела. За тези, които ядат месо имаше пилешко месо с картофено пюре и зелен боб. Мъжът до мен си поръча кафе. Беше му обяснено троснато от стюард, че кафе не се сервира. Що за обслужване и отношение? Човекът беше много учуден как така няма кафе. Попитах друга стюардеса, а тя ни отговори, че бойлерът за гореща вода е счупен и затова топли напитки на полета няма да има. Вместо да се нервират и да обясняват на всеки поотделно можеше да съобщят на целия полет и да се спре с това чумерене към пътниците, които не са виновни за случилото се с бойлера им…

През нощта сервират мини сандвич с парче кашкавал и резен домат или шоколадов мъфин. Не отговарят какво има вътре, а просто ти го подават. Ако имаш нещо за изхвърляне, не го вземат, а при молба да го направят, просто ти отговарят надменно, че не е тяхно задължение в момента. Изключително съм възмутен от поведението им и липсата на уважение. За мое учудване една от стюардесите не знаеше грам английски. За първи път ми се случва нещо подобно на път. Ако някой ожаднее или огладнее има възможност да си вземе нещо за хапване и пийване в дъното на самолета. Най-забавно е, когато видиш кабинния екипаж, които мажат пастети, сирена и други вкусотии на франзели, докато ти отхапваш от сухия безвкусен сандвич 🙂 Друго лошо впечатление ми направи, че през нощта стюардесите се изпаряват и не можеш да ги откриеш, ако ти потрябват за нещо, което при други авиолинии не съм срещал.

На кратките полети обслужването предлага кафе, чай или безалкохолна напитка, а за хранене малко пакетче със солен крекер или сладки бисквити. Като цяло компанията прилича на Lufthansa и Austrian Airlines, които по време на къс полет дават единствено чаша вода и 20 грама шоколад. Като се има предвид, че най-вероятно Lufthansa ще придобие ITA Airways, най-вероятно качеството на обслужването на борда ще падне още повече…

Програмата за лоялност Volare

Разочарован съм и от програмата за лоялност. ITA Airways е член на Sky Team. Можете да трупате точки в картата си и да ги разменяте за полети, ъпгрейд и други предимства. От общо 7 полета нямам нито една точка на картата си Volare, която си направих специално за полетите. Сега трябва да загубя време, за да регистрирам всеки билет, да попълвам отново полета с информация. Това показва колко неработеща е уж новата им програма за лоялни клиенти… Яд ме е, че не трупах точките си на картата ми на Air France.

програма за лоялност Volare 
ITA Airways
Програмата за лоялност Volare

Заключение

Най-хубавото на ITA Airways може би е видеото за безопасност, което пускат преди излитане:

Още на тема авиация, можете да прочететe тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language