fbpx

Тринидад – колониалното съкровище на Куба (видео)

Тринидад Куба

Тринидад – колониалното съкровище на Куба. Наскоро реставрираното му историческо сърце предлага пастелни цветове по къщите, които наистина впечатляват! В продължение на десетилетия изолиран от останалата част на Куба, Тринидад, е едно от най-добре запазените барокови произведения на изкуството на континента, с възхитителни тесни калдъръмени улици, красиво реставрирани къщи, дворци, църкви и музеи, на фона от масивни планини.

по улиците на Тринидад, Куба

Тринидад – машина на времето

Югоизточно от Хавана, в централната кубинска провинция Санкти Спиритус, вклинен между южния бряг и планината Ескамбрей, се намира Тринидад, най-грациозният и културен град на Куба, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Един от най-добре запазените и най-автентичните колониални градове в целия Карибски регион. Тринидад предлага перфектната комбинация от град, плаж и природа – всичко това на кратко разстояние. Няма как да не усетите автентичния кубински дух. Тринидад е истинска машина на времето, която ни връща векове назад, за да усетим очарованието му.

ВИДЕО – Тринидад, част I:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

ВИДЕО – Тринидад, част II:

Захарната индустрия в Тринидад

Съществуването си градът дължи на процъфтяващата захарна индустрия в близката Долина на захарта. Образцовият град просперирал, като се разраствал със строежа на  красиви народни, но и изключително луксозни сгради.  Град-музей с великолепно колониално архитектурно наследство от 18-ти и 19-ти век. Основан от конкистадора Диего Веласкес градът  първоначално е кръстен Вила де ла Сантисима Тринидад и се превръща в заможен испански град.

архитектура Тринидад в Куба

Историята на колониалното съкровище Тринидад, Куба

„Град Тринидад, създаден в 1514 година. На главния площад на Тринидад – Пласа Майор се намират скулптурите на кучета, които пазят площада“ – споделя гидът ни Антония Рападо Монтано.

Plaza Mayor в Тринидад

„Около площада има едни палати, които са били от богати хора от Тринидад от 18 и 19 век. А сега са само музеи. Например синята сграда е колониален музей за архитектура. Катедралата на Тринидад и другия палат, който гледате там е музей как живееше едно богато семейство в 13 век като мебели, лампиони и т.н. Високата кула е камбанарията на Тринидад. Богат град с архитектура – еклектик, колониална, дървени балкони от 18 век. Пак има балкони от желязо. А защо има толкова железни решетки. Това е целта да се проветряват в къщата. И за да не влезе някой, да се пазят. Нещо забележително е, че на главния площад е нашето народно дърво – кралска палма!“, споделя още Антония Рападо Монтано.

център на града

Пласа Майор / Plaza Mayor в Тринидад

Красивият Plaza Mayor е сърцето на колониалния град се състои от четири оградени градини, всяка с кралски палми и осеяна с различни статуетки, пейки от ковано желязо и други декоративни елементи, заобиколена от боядисани колониални имения, които са украсени с арки и балкони – дом на няколко музея и художествена галерия.

Красивият Plaza Mayor

В единия край на Plaza Mayor се намира Casa de Aldeman Ortiz, великолепно имение от 19-ти век с обгръщащ дървен балкон. Къщата е построена през 1808 г. за Ортис де Зунига, който някога е бил кмет на Тринидад. Днес къщата е художествена галерия, която показва и продава картини на съвременни кубински художници.

хидожествена галерия

С изглед към другия край на Plaza Mayor е църквата „Света Троица“. Тя е завършена през 1892 г., заменяйки църква от 17-ти век, разрушена от циклон. Синята сграда, ограждаща южната страна на Plaza Mayor, е реставрираното семейно имение от 18-ти век, в което сега се помещава Музеят на колониалната архитектура.

църквата „Света Троица“

Живият музей на Куба

Градският ансамбъл от битови сгради на Тринидад е силно белязан от андалуски и мавритански влияния, които се смесват хармонично с по-сложни модели от 19-ти век. В сърцето на историческия център с площ от 37 хектара, е разположен Plaza Mayor, на който, стоят две забележителни сгради: Palacio Brunet, който предоставя най-автентичната картина на златния век на града и Паласио Кантеро в неокласически стил, в който се помещава общинският исторически музей. 

Златна мина носи за кратко просперитет на града и пристанището Касилда, отправна точка за конкистадора Ернан Кортес, който през 1518-та тръгва към Мексико да завладее за Испания империята на ацтеките. Флотилиите, натоварени с плячка от Мексико, скоро започват да пълнят подземните складове на Тринидад. Изобилието от роби стимулира развитието на местната захарна индустрия и Тринидад навлиза в златната си ера, след като печалбите от захарния бум през 18 век финансират изграждането на красиви къщи и църкви в града.

къщи Куба

Архитектурните изкушения на колониалното съкровище

Тринидад се състои предимно от еднофамилни къщи. Използването на вековни техники и строителни материали продължава и в наши дни, включително традиционен варов разтвор, дърво, теракотени глинени покривни плочки и калдъръмени улици. Тринидад наистина предлага вълшебни гледки. Архитектурата е уникална, запазена е, абсолютно всички постройки, които видите в историческия център, са напълно оригинални! Архитектурните изкушения на Тринидад не се ограничават до неговите имения и църкви. Привлекателните домове носят отличителна и несъмнено кубинска униформа с ярки контрастни цветове . И жилищните, и търговските имоти са едноетажни и отразяват предпочитанията на колониалния елит на Тринидад за големи решетъчни прозорци и покриви от теракота.

решетки по балконите - колониална архитектура Куба

Първите колониални селища в Куба са едноетажни кирпичени жилища с покриви от палмови листа. До 17 век къщите стават много по-сложни. Строени са от варовик, на два етажа с дървени покриви, покрити с плочи, следват мавританския обичай за красив вътрешен двор. Той позволявал на въздуха да циркулира в цялата къща. Първоначално прозорците били защитени с дървени плоскости, а по-късно се появили богато украсените решетки от струговано дърво. Когато неокласическите форми навлизат през 19 век се появяват сложните метални решетки, които заменят дървените. Появява се цветното стъкло с красиви геометрични мотиви. Слънчевата светлина навлиза през витражите и превръща вътрешността на домовете в приказна.

къщи от колониалната епоха Куба

Изключителната атмосфера на града буквално омайва погледите ни. Чудиш се накъде да тръгнеш по лабиринта от улички с цветни спретнати къщи. Калдъръмени улици, по които може да се разхождаш с часове! Колониалните съкровища са на всяка крачка и просто няма как да ги пропуснеш. Концентрацията им в центъра е забележителна. Тринидад несъмнено е най-богатият град със старомодна привлекателност под приятния звук на конските копита и шума на тракащите карети и файтони.

файтони

Калдъръмените цветни улички на колониалния Тринидад

Често описван като „жив музей“ , Тринидад е един от най-добре запазените колониални градове в Карибите. Неговото богато историческо и архитектурно предлагане спечели на града статут на ЮНЕСКО за световно наследство през 1988 година. За да се насладите напълно на тази цветна феерия ви трябват поне няколко дни. Ние имахме на разположение едва ден, за да разгледаме прекрасната архитектура, а това е крайно недостатъчно! Тринидад е забележително недокоснат от туризма и животът тече с темповете от недалечното минало.

ретро автомобили в Куба

Извън Хавана и известните морски курорти на Куба, Тринидад е най-популярната дестинация на Куба за пътешествениците, но никога няма да го видите претъпкан и с тълпи от туристи. Латино-карибският привкус е навсякъде. А музикантите, които свирят по тесните бордюри са често срещана гледка в 30-хилядното градче. Градът е пълен с калдъръмени улички, по които може да се разходиш, а привечер е най-красиво, защото залязващото слънце, прави цветовете наистина уникални! Тринидад е много малко градче, в което трудно ще се изгубите, така че се разходете по страничните улички и се насладете на цялото очарование на града.  Лимонено жълто, небесно синьо, зелено, червено, портокалово оранжево  и нежно розово –  Градът е като излязъл от пощенска картичка с калдъръмени улички, старинни кафенета и класически коли!

San Francisco

San Francisco е една от най-видимите сгради в Тринидад. Нейната яркожълта кула може да се види от различни части на града. Това е една от най-известните забележителности.

Сега манастирът е музей с експозиция за кубинската революция. Основната му атракция обаче е кулата, от която се открива прекрасна гледка към града.

по улиците на Тринидад

За разлика от други места в Куба, Тринидад е рай за пазаруването! Тук ще можете да купите всякакви сувенири – картини, керамика, музикални инструменти, картини, ръчно изработени дрехи, бродирани изделия, изделия от палмови клони, плетени шапки и чанти и разбира се емблематичните пури. Тринидад! Възхитително наследство, сгушено между планините и живописното карибско крайбрежие. Спокойният Тринидад е идеално запазен испански колониален град, където времето спряло.

ретро автомобил Куба

Видео за Хавана

Видео за Куба

Видео за Варадеро и остров Кайо Бланко

Видео за бар Тропикана

Ревю за Хотел Iberostar Heritage Grand Trinidad

ретро автомобил Куба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language