fbpx

Бутринт в Албания. Селището от праисторически времена (Видео)

Бутринт Албания

Бутринт в Албания още от праисторически места е бил едновременно гръцка и римска колония. Името на Бутринт произлиза от думата бутротос, което означава „ранен бик“. Това се основава на гръцка митологична легенда, според която бик избягал от остров Корфу и доплувал до сушата, което се смятало за знак на боговете, затова гърците решили да построят селище на това място. Oбитаваният от праисторически времена, Бутринт се намира съвсем близо до Ксамил и Саранда, където Йонийско море се плиска по прекрасните им плажове.

Бутринт

ВИДЕО за древния град Бутринт, Албания, ЧАСТ I:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Историята на селището

От осемстотната година пр. н. е. до пристигането на римляните Бутринт е повлиян от гръцката култура, носейки елементи на „полис“ и заселен от хаонски племена. След това Бутринт става римска колония и се разширява значително върху рекултивираната блатиста местност, предимно на юг през канала Вивари, където е построен акведукт. През 5 век сл. н. е. Бутринт става епископски център. Той е укрепен и са построени значителни раннохристиянски структури. След период на изоставяне Бутринт е реконструиран под византийски контрол през 9 век. Бутринт и неговата територия попадат под контрола на Анжув и след това на Венеция през 14 век. Няколко атаки от деспоти на Епир и по-късно от османци довели до укрепването и разширяването на отбранителните съоръжения на Бутринт. В началото на 19 век към отбранителната система на града е добавена нова крепост в устието на канала Вивари. Построен е от Али паша, албанският османски владетел, който контролира Бутринт и района до окончателното му изоставяне.

ВИДЕО за древния град Бутринт, Албания, ЧАСТ II:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Светилището на Асклепий

Бутринт дължал своя растеж и ранна слава на светилището, посветено на Асклепий, богът на медицината, основано през 4 век пр.н.е. Някога древните идвали в храма зад мен. Преспивали в него. А каквото им се яви на сън, това щяло да ги очаква в живота. Свещеници и лекари извършвали обреди за тълкуване на сънища и прилагане на лечебни лекарства. Поклонниците оставяли символични предмети и пари на бога и неговите жреци. Много от тези дарове са открити по време на разкопките, направени в светилището в края на 20-те години на 20 в. В Бутринт са били почитани и други богове, като Аполон, Артемида, Атина, Деметра и Зевс.

светилище на Асклепий в Бутринт

Около светилището в Бутринт е построена кръгова стена от фино дялани каменни блокове, свързани с хоросан, за да го защитава. Комплексът на светилището се издига на поредица от тераси от павирана площ пред днешния театър. Най-ранното светилище се състои от храм на бога, стоа (покрита пътека) и съкровищница за съхранение на даренията, направени на бога. До 3-ти век пр. н. е. светилището било модифицирано, за да включва театър в гръцки стил. Театърът бил използван от богомолците и свещениците на светилището за религиозни церемонии и обществени дискусии. На околните стени се виждат многобройни надписи, които обозначават освобождаването на роби в чест на бог Асклепий.

театър в Бутринт Албания

По-късно през 2 век от н. е. театърът е реновиран и разширен със сцена в римски стил. Добавени били ложи за висшата класа, аудиторията също била разширена, за да поеме нарастващото население. Можела да побере до 2500 души. Днес театърът все още е домакин на представления и културни фестивали. До края на 1-ви век градската зона се разраснала. Сърцето на града било преустроено, за да се създадат много обществени сгради, включително обществена баня.

Обявяването на Бутринт като римска колония от Юлий Цезар

Обявяването на Бутринт като римска колония от Юлий Цезар през 1 век пр.н.е. довело до драматични промени в инфраструктурата на града. На мястото на по-ранния гръцки пазар бил изграден форум като монументално открито пространство, използвано за обществен бизнес и богослужение. На север от форума са построени три светилища, като централната зала е посветена на Минерва Август. Някога форумът бил заобиколен от големи римски сгради. Те включвали храмове, богато украсени със стенописи и мрамор. Земетресение унищожава форума и прилежащите му сгради в края на 4 век сл. н. е.

Мярка за просперитета на Бутринт през средния римски период бил неговият градски пейзаж. Планът на новия римски град се различавал от по-ранния. Правилна система от улици, които разделяли града на инсули (еднакви по размер единици земя в рамките на градската зона). Тази сграда представлява комплекс от стаи с мозаечни настилки, отделени от павиран с камък двор с голям фонтан. Точната му функция не е известна, но може да е била гимназия или евентуално частна къща. Зданието било преустройвано в продължение на четири века, а накрая превърнато в църква с манастир, разположен в оригиналния двор през късния римски период.

Баптистерият на Бутринт

Следващото изключително интересно място е Баптистерият на Бутринт. Той бил един от забележителните ранновизантийски паметници в централното Средиземноморие. Неговата сложна структура го нарежда до големите свободно стоящи баптистерии на късноантична и средновековна Италия, а неговата необикновена мозаечна настилка е най-добре запазената и най-сложната от всяка от тях. Дизайнът на пода се състои от седем ленти, обикалящи предната част на кръщението в центъра – което прави осем – християнското число на спасението и вечността. Спасението е една от основните теми на мозайката, изразена като водата на кръщението и водата на живота.

Баптистерий Бутринт

Тук се изпълнявали ритуалите на кандидатите за кръщение преди и след тяхното духовно прераждане. За да се запази и защити мозайката за поколенията, тя е покрита с пясък и пластмасови листове. Въпреки това можете да видите някои снимки в Археологическия музей в близкия замък.

баптистерий в Бутринт

В по-късния 3-ти век пр. н. е. бил построен внушителен вход, Портата на кулата, която останала главният вход в Бутринт до 14-ти век сл. н. е. Бил ограден от кръгла кула от едната страна и правоъгълна кула от другата. През римския период били построени мост и акведукт, които пресичали канала Вивари. Водата в града била разпределена чрез разклонени акведукти, които не са оцелели до наши дни. Между Портата на кулата и моста лежат два монументални фонтана, образуващи символична врата към града. Днес е останал само един от тях – Фонтанът на нимфите.

фонтан на нимфите Албания

Голямата базилика

Голямата базилика била построена в началото на 6 век и символизира католическите влияния. До 18 век базиликата все още била действаща църква. Съвсем близо до храма се намира Езерната порта – част от внушителната крепостна стена на града. Определено Бутринт е бил много добре защитен от всички страни. Обиколката ни продължава, за да стигнем до Лъвската порта. Кръстена така, заради релефа, изобразяващ лъв, поглъщащ главата на бик, разположен над входа.

Голямата базилика в Бутринт

Венецианският замък в Бутринт

Венецианската република била икономическа сила, доминираща в средиземноморската търговия между Европа и Леванта чрез военноморската си мощ от 11-ти до 18-ти век. През 1387-ма Републиката купува Корфу заедно с Бутринт, за да контролира корабоплаването и търговията по адриатическото крайбрежие. Венецианският замък е построен, за да защити района. Освен стратегическото си значение, анклавът в Бутринт осигурява риба, дървен материал, маслини и паша за конете на венецианския гарнизон на Корфу.

Венецианският замък в Бутринт

Тук се намира и статуята на главата на богинята на Бутринт. Тя била открита пред Римския театър около 1928-ма година. Статуята се е превърнала в нещо като национален символ, като е фигурирала в много публикации и на пощенски картички. След реконструкцията на венецианския замък от 13-ти век през 1930-та сега в него се помещава Археологическият музей. Тук цялата история от първата окупация до Средновековието е показана в хронологичен ред.

Венецианска крепост Албания

Бутринт – първото археологическо селище на Република Албания в списъка на ЮНЕСКО

Археологическият обект е само част от националния парк Бутринт, който се простира на обща площ от 94 квадратни километра. Това е горски район с важна екосистема, включително сладководни езера, влажни зони, солени блата, открити равнини и острови, като е дом на над 1200 животински вида. В целия парк има пешеходни, трекинг и велосипедни алеи за ентусиастите. И така. Националният парк Бутринт е една от най-важните зони на културното, археологическото, екологичното и туристическото наследство в страната на орлите – Албания. Сърцето на Националния парк е древният град Бутринт, чието съществуване продължава без прекъсване от праисторически времена до Средновековието, като по този начин предлага разнообразие от култури и исторически периоди. През 1992 г. Бутринт е приет като първото археологическо селище на Република Албания в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

национален парк Бутринт

Още забележителности в Албания, можете да видите тук:

Гирокастра – видео

Тирана – видео

Берат – видео

Рафтинг по Каньон Осуми – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *