fbpx

Берат, Албания – „градът на 1000 прозореца“ (видео)

Берат, Албания
„Градът на 1000-та прозореца“. Снимка: Живко Константинов

Берат, Албания. Колекцията от османски къщи, накацали на брега на река Осъм, спечелват прозвището му – „Градът на 1000-та прозореца“

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

Къде се намира Берат

На 120 километра от Тирана се намира над 2400-годишният Берат – гордостта на албанската античност и архитектура. Градът предлага комбинация от източни и западни култури, традиции и пъстро градско наследство. През 3 век пр. н. е. той е превърнат в град-замък, известен като Антипатрея. Берат се състои от стар укрепен град, пълен с църкви и джамии, богато изрисувани със стенописи.

жена в Берат

Името Берат е получено чрез албански звукови промени от старославянския Bělgrad, което означава „Бял град“.  Със стратегическо географско положение на един от малкото проходи между Адриатическо море и Балканския полуостров, Берат се превърнал в богат търговски и културен център.

Горица Берат
Поглед към Горица от крепостта в Берат

Някога част от Първото и Второто българско царство

Берат бил неразделна част от Първото и Второто българско царство. Пресиян I го превзема през 9 век и градът получава славянското име Бел[и]град, което се запазва през целия средновековен период, променяйки се в Берат под османска власт. 

Средновековна църква в Берат

Българският управител Елемаг предава града на император Василий II през 1018 година, като остава във византийски ръце, докато Второто българско царство не си връща града през 1203-та по време на управлението на цар Калоян. Следват още борби за надмощие над града. През 1417 Берат става част от Османската империя. През 1912-та чуждото господство е прекратено, Албания получава независимост в резултат на Балканската война.

Берат
Берат отвисоко

По време на комунизма

По време на комунизма албанското правителство насърчава законодателство за запазване на 550 традиционни къщи, няколко паметника и замъка в историческия център. За съжаление, почти половината от джамиите и църквите са разрушени след обявяването на атеизма през 1967-ма.

крепост Берат
По калдъръмените улички на крепостта

Тогава партийният и държавен лидер Енвер Ходжа изнася реч, в която официално обявява началото на битката срещу „религиозната идеология“. Затворени са джамии, православни църкви и католически храмове. Унищожено е голяма част от културно-историческото наследство на Албания.

Мангалем Берат
Мангалем, Берат

След падането на режима през 1990-та следва упадък на града. Години след това Берат започва да се възстановява и реставрира като паметник на културата, който днес посещават все повече чуждестранни туристи.

Берат и съседният град Гирокастра, са вписани от ЮНЕСКО като редки примери за архитектурен характер, типичен за османския период. Разположен в централна Албания, Берат е свидетел на съвместното съществуване на различни религиозни и културни общности през вековете.

Замъкът на Берат

Той включва замък, известен на местните като Кала, по-голямата част от който е построен през 13-ти век, въпреки че произходът му датира от 4-ти век пр.н.е. Районът на цитаделата включва много византийски църкви, главно от 13-ти век, както и няколко джамии, построени по време на османската епоха.

Старият градски център се състои от три части: Калая (на хълма на замъка), Мангалем (в подножието на хълма на замъка) и Горица (на левия бряг на Осъм). Реката е прорязала 915-метрова клисура през варовиковата скала от западната страна на долината, около която градът е изграден върху няколко речни тераси.

река Осъм в Берат
Живописната река Осъм

Легендата за града

Според една от легендите двама неразделни братя великани Томор и Шпираг се влюбили в една и съща девойка. Нито единият, нито другият се отказали от любовта си към красавицата. Яростни се навхрърли един върху друг в бой до смърт. Девойката се удавила в сълзите си, а от тях се появила река Осъм, която разделила града на две. От едната страна се намира планината  Томор, а от другата се извисява Шпираг.

Той е истински лабиринт от малки павирани улички. Завладяваща мозайка от рамки на прозорци, които гледат от всяка каменна постройка, улавяйки двете половини на Берат – кварталите Горица и Мангалем. Берат е град, който не бива да пропускате, когато сте в Албания.

Берат и неговата крепост

великолепната крепост на Берат. Кацнала на скалист хълм, тази прекрасна отбранителна структура от 13-ти век гледа към спокойните води на река Осъм. Един от най-забележителните паметници на града, замъкът е изиграл неразделна роля в очертаването на историческия пейзаж на Албания.

крепостни стени Берат
Крепостните стени на Берат

Гледащ над девствените борови гори, замъкът е устоял на много опустошения на времето и десетки нашествия. Величествено пазил Балканите срещу настъпленията на варварите, замъкът Берат е осеян със следи от византийско, българското и османското наследство.

Достъпна само от юг, вдъхващата страхопочитание крепост е разположена е на 214 метра надморска височина. Ако не ви се изкачва стръмния склон, можете да стигнете и с кола, автобус или такси.

Крепостта на Берат е на повече от 2500 години, а най-интересното е, че тук все още живеят хора!Истинска укрепена цитадела, заобиколена от внушителни стени, кули и укрепления.  В замъка ще видите „Червената джамия“, която може да бъде разпозната по самотното си минаре.

Църквата „Успение Богородично“

Веднъж изкачили се на върха на замъка, ни очаква друга забележителност. Реставрираната през 18 век църква „Успение Богородично“, в която се пази уникален резбован иконостас, както и невероятни икони, дело на известния албански художник „Онуфри“

музей Онуфри Берат
Олтарът на църквата Успение Богородично

Онуфри бил художник със силно изразен реализъм, извършил интересни изследвания в света на цветовете. Неговото „Червено Onufri“ е известно по целия свят с особения живия нюанс между червеното и розовото, чийто състав остава в тайна и до днес. В музея ще можете да разгледате шедьоврите на други албански художници, които са продължили живописните си изследвания след майстора Онуфри от 16 век.

На пода на църквата пред самия олтар се намира великолепна мозайка, чиято тайна ще научите, само ако посетите църквата на живо.

мост в Берат
Мостът, който свързва кварталите Магалем и Горица

Наричат Берат – града на 1000 прозорци. Най-красивата гледка към него е от крепостта.

Едно пътешествие през времето, в което ще се потопите в атмосферата на средновековния град, реката и околните покрити с величествени борове планини. Въпреки че голяма част от крепостта сега е в руини, все още можете да видите здравината на каменните й стени и църквите, използвани по време на управлението на Византия. Залязващото слънце къпе града в златни лъчи и напомня за великата му история.

Още красиви места от Албания можете да видите в линковете:

Живописният каньон Осумивидео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language