fbpx

Осуми, Албания – рафтинг по живописния каньон (видео)

Осуми, Албания – рафтинг по живописния каньон (видео)

Осуми – живописният каньон в страната на орлите – Албания, където ви очаква незабравимо рафтинг приключение сред гърмящи водопади, причудливи скални форми, подземни проходи и неизследвани пещери, стари мостове, уникална екосистема включваща животни и растения от всякакъв вид и спиращи дъха гледки…

водопад на любовта
Водопадът на любовта. Снимка: Живко Константинов

Дефилето

На 60 километра от разположения на десния бряг на река Осъм град-музей Берат, наричан още градът на хилядата прозорeцa, се намира живописният каньон Осуми. Все още малко познат, поради липсата на голяма публичност, този каньон е една от перлите на албанската природа. Стръмни отвесни склонове, невероятни клисури, величествени скали, химерни скални образувания и много красиви водопади. Пъзел с парчета от синьото небе, което докосва скалите с буйна растителност, през които гърмят водопади. И цялата тази красота, отразена в криволичещата река. Комбинация от цветове и форми, които радват окото на всеки, дръзнал да премине. Разположен в Южна Албания, каньонът е най-известният в страната на орлите. Дефилето е дълго 26 километра.  

Живописният каньон Осуми част I:

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

Рафтинг по каньона

Рафтингът в Осуми е не само една от най-добрите и препоръчвани обиколки в Албания, но и невероятен паметник на природата. За всички любители на открито, пристрастени към дивия терен и екстремните преживявания, това е точното място. Осумското дефиле е речно ждрело. През което тече река Осъм. Каньонът на цели 3 милиона години е наричан още Колорадо на Балканите. Преди да се качим на лодката, за да разгледаме каньона, правим задължителния тренинг на сухо така да се каже. Инструкторът ни показва какво трябва да правим и какво в никакъв случай, докато се движим по бързеите. Разиграва различни ситуации, в които можем да попаднем по време на рафтинга и дава съвети как да се измъкнем. Всички сме екипирани с каски, спасителни жилетки и неопрени. Преходът ни ще продължи около 3 часа и половина.

Живописният каньон Осуми част II:

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

По бързеите на Осуми

През пролетта, след като снегът се стопи, повишаващото се ниво на речните води позволява на посетителите да разгледат цялата дължина на каньона. Бързеите в този каньон са от Втори клас, така че за да се спуснем по реката не ни е нужен предварителен опит, за да преминем през тях с лодките. Границите на каньона имат нетипична екосистема, която осигурява вечнозелена флора през цялата година, със средиземноморски храсти, буйни растения и разнообразна фауна. Склоновете на каньона са осеяни с малки пещери, чиито стени са нарязани от ерозията. Експертите смятат, че в миналото реката е се е намирала под земята, но с течение на времето скалите над реката са ерозирали, придавайки на каньона сегашната му форма. По цялата дължина на ждрелото има много подземни проходи и неизследвани пещери.

ждрелото на каньона Осуми

„Дължината на каньона е 26 км с височина на скалите до  120 метра. Винаги са зелени и имат уникална еко-система. Скалите са фантастични. Имат много красиви форми, а най-важното нещо е, че в каньоните има 8 водопади, един след друг още по-красиви. Наричаме ги: Водопадът на любовта, Водопадът на шампанското, Водопадът на захарта и така нататък. Но този каньон без рафтинг не можеш да го опознаеш. От високо можеш да видиш някои места, но ако искаш да почувстваш истинския каньон и природата му, трябва да се качиш на лодката с най-опитните водачи в Албания и професионално оборудване, и да усетиш не само каньона, но и адреналина, самия спорт, всичко!“, споделя ми Алма Спатара, собственик на рафтинг компания.

каньон Осуми рафтинг

Приказните водопади

Ждрелото е една от най-зрелищните природни забележителности на Албания. Множеството водопади в клисурата правят каньона още по-живописен. Някои от скалните образувания в дефилето имат фантастични имена като Катедралата, Окото и други. Един от най-големите и красивите водопади в каньона е водопадът на Любовта. Тук всички спираме, за да се насладим отблизо на гърмящата вода и красотата на тоновете вода, които се изливат от скалите на каньона.

водопад на любовта Осуми Албания
Леден душ под „водопада на любовта“ в живописния каньон Осуми в Албания. Снимка: Благой Момчилов

Божествена красота и неповторимо изживяване. Нагазваш в ледените води и се приближаваш максимално под падащата вода. Върху ти се изсипва мощта на водата. Усещането е невероятно.

под водопада в Осуми

Следват още красиви водопади. Като този на захарта. Наречен така, защото кристалите сладост падали все едно от захарница. В каньона има мистична сила, която също е вдъхновила много интересни легенди около него. Ще споделя една от тях.

В най-тесния участък на каньона

Легендите за каньона Осуми

Първата легенда за каньона Осуми разказва за съдбата на булка, която се омъжила против желанието й, принудена да следва старите традиции. Избягала тя с коня си и стигнала до една от високите скали на каньона. Обърнала се към канарата и замолила да я прибере, за да се спаси от несподелената любов. Чула скалата молитвите на красивата девойка. Отворила се широка дупка и булката скочила, за да се скрие. Нежеланият младоженец така и не намерил невестата си. Все още дълбоката цепнатина напомня за момичето, а булки от цялата страна, които не могат да забременеят, идват до мястото, защото вярват че енергията му ще им помогне.

Още интересни места в Албания можете да видите в линка:

Берат – градът на 1000 прозорци – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language