fbpx

Боднат ступа и училищата за мандала, Непал (видео)

Боднат ступа и училищата за мандала около нея изумяват с красотата си. Ще се присъединим към поклонниците в тяхната ритуална разходка около една от най-големите ступи в света, докато въртят молитвени колела. Ще разгледаме нейната изумителна архитектура и ще се разходим наоколо, където монаси се скитат между манастирите, ученици се учат да рисуват мандали, а туристи се наслаждават на гледките в ресторантите на покривите около ступата.

Боднат ступа Непал

ВИДЕО ЗА СТУПАТА БОДНАТ ЧАСТ I:

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

За непалците Боднат означава мир и спокойствие. Обектът на Световното наследство винаги е оживен от посетители и поклонници от целия свят. Местните наричат ступата „Буда“, която е една от най-големите в Южна Азия и единствената по рода си в целия свят.

ВИДЕО ЗА ХРАМОВИЯ КОМПЛЕКС БОДНАТ ЧАСТ II:

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

Най-красивата ступа в Непал

Боднат – най-голямата и красива ступа в Непал, известна като „Касти“ (капки роса) с 4 чифта очи, зорко наблюдаващи в четирите посоки на света. Тя е не само най-голямата, но е построена най-хармонично – външният радиус е като стена с молитвени барабани, а около нея е пътят на поклонниците. Главната улица на юг от ступата е старият търговски път за Тибет. Много векове тибетските търговци са спирали тук за почивка и изразявали почитта си. Притокът на тибетски бежанци след китайската окупация е причина за изграждането на около 50 гомпи – специални места за медитационна практика и манастири в района. Светинята има важно значение за будистите на Тибет, затова тук от 1950 година са селищата на бежанците от Тибет. 

манастир около ступата Боднат
Вход към тибетски манастир

Будисткият храмов комплекс е една от най-почитаните ступи в Непал. Намира се на около 11 километра  от центъра на Катманду. След 1979-та ступата е включена в списъка на Юнеско на световното културно наследство.  Различните аромати на тамян правят въздуха около Боднат приятен на мирис. Атмосферата е приповдигната заради тибетските песнопения и мантри на тибетските и будистките поклонници и монаси.

училище за мандала
Ученици рисуват мандали

Училища за рисуване на мандала

Около ступата се намират няколко училища за рисуване на мандали. Концентрични диаграми, които имат духовно и ритуално значение в Будизма и Индуизма. Те символизират кръга на живота. В ученици можете да се превърнете и самите вие, като се опитате да вникнете в техниката за изобразяване на мандала. Преди повече от 1000 години самият Далай Лама започва да рисува мандали, което е правил рано сутрин от пясък.

С тях е организирал церемониите си и в края на деня ги е разрушавал, за да покаже, че няма нищо вечно на тоя свят! Символизирайки преходността и колко кратък е човешкият живот. Тези мандали и неговият дизайн започват да се прехвърлят от манастир на манастир и стигат чак от Тибет в Непал. Непал продължава да съхранява тази традиция.

Има такива, които символизират колелото на живота. Те са разделени на 6 различни части. Горната символизира хората, земното и боговете и полубоговете. Долната част от това колело символизира ада, гладните призраци и демони. В средата на тези мандали обикновено изобразяват три животни: змия, прасе и петел. Всяко от тези животни, например прасето символизира лакомията, алчността. Змията – завистта. Петелът символизира желанието, страстта. Всяко животно кара хората да извършват грехове и лоша карма. Колкото повече човек взаимодейства с тези грехове, той слиза в долната част на това колело и единственият начин да се измъкне от страданието, е той да има добра карма, да върши добро и да излезе от колелото. Извън това колело, единственото нещо, което се рисува, е Буда, защото само той е успял да стигне до нирвана и да се измъкне от него!

Мандалата от пясък

Сандес ми показва мандалата, изработена изцяло и само от цветен пясък. Този тип мандала се нарича Калачакра мандала, която е направил самият Далай лама от пясък преди една голяма церемония през 1954 година на това място. Като след церемонията, която е изградил с помощта на 50 монаха, изцяло от пясък, той я е разрушил и е показал колко е временен животът и всичко колко е краткотрайно. Калачакра идва от санскрит и означава Колело на живота.

мандала от цветен пясък Боднат Катманду
Сандес ми показва мандалата, изработена от цветен пясък

По думите на Сандес посланието на Далай Лама е, че въпреки, че ние знаем, че не сме вечни, винаги водим една вътрешна война със себе си. Искаме повече власт, повече сила, повече богатство и постоянно се борим и не можем да приемем факта, че ние ще изчезнем от тази земя. Когато успеем да приемем, че ние сме за кратко на тази планета, да приемаме загубите по-лесно, да живеем по-спокойно, тогава целият свят ще постигне един мир и ще достигне до едно по-добро и спокойно съществуване!

Легендите за ступата

Според легендите костите на Кашапа Буда са вградени в основите на храма. След смъртта му стара жена, гледачка на птици, заедно с четиримата си синове погребала останките на великия учител на мястото, където сега е гигантската могила, която самата жена въздигнала. Други казват, че ступата съдържа парче кост от скелета на Сидхарта Гаутама, историческият Буда. Около основата на ступата има 108 малки изображения на Дхиани Буда Амитабха и пръстен от молитвени колела, разположени в групи от четири или пет в 147 ниши.

колела Боднат

Завъртете колелата

Поклонниците обикалят около ступата по посока на часовниковата стрелка, завъртат молитвените барабани, като си пожелават здраве и проспреритет. Най-добре е да се направят поне три пълни обиколки около огромната ступа. Според поверието всеки, който се поклони и обиколи с чисто сърце голямата ступа, създава добра карма, а всичките му желания ще се изпълнят. Религиозният обект приема хиляди вярващи всеки ден, които търсят защита, вдъхновение, пречистване и благословии.

Тибетски манастир Боднат ступа
Тибетски манастир

Тибетските храмове

Тук се намира и тибетският храм, където всички алпинисти от експедициите до осемхилядниците в Хималаите минават, преди да предприемат опасните изкачвания. Монасите четат молитва, благославят ги и връзват връв на ръката за късмет, здраве и безопасно завръщане. Въпреки, че няма да изкачваме Еверест, а ще го видим само от птичи поглед със самолет, и ние се срещнахме с тибетските монаси, за да получим благословията им, като се помолихме за добро време, слънце и безопасен полет! И така с чисто сърце и помисли сме готови за вълнуващото приключение до Еверест.

тибетски манастир
Олтар в тибетския манастир

На покрива на храма се разкрива великолепна гледка към огромната ступа. Тук можете да видите как се произвеждат молитвените свещи, да си запалите такава, както и да се насладите на гледката отвисоко.

покрив на манастир Боднат ступа
На покрива на манастира, където можете да запалите свещи и да се насладите на гледката

Символиката на Боднат

В продължение на стотици години Боднат стои като фар на будистката вяра, извисявайки се над околния град като гигантска мандала на мир и красота. На върха на ступата са всевиждащите очи на Буда. Очите на Буда са известни също като очите на мъдростта, които символизират, че Буда гледа във всичките четири посоки, което представлява всезнанието. Очите на Буда са станали и основен символ на самия Непал.

Върхът на ступата е символът на планината Сумеру, кралят на планините. Чадърът под върха е защитник на 3-те бижута: Буда, Дхарма и Сангха. Лотосът под чадъра е символ на състраданието и чистотата. Тринадесетте стъпки под лотоса и над големите очи са 13-те стъпки към пълното просветление и постигането на нирвана. А Куполът е символ на Вселената.

Боднат ступа

Знамената, които разпръскват послания чрез вятъра

Те са поставени навсякъде около ступата. Синият цвят превръща гнева в така нареченото огледало, подобна мъдрост, която позволява да се виждат нещата такива, каквито са. Белият цвят символизира превръщането на невежеството в интуитивна мъдрост. Червеният – превръщането на желанията. Зеленият цвят е символ на превръщането на мъдростта в така наречената мъдрост на преживяването – да се осъзнават нещата по отделно и като част от историческата последователност. Жълтият цвят представлява трансформацията на гордостта в така наречената всепостигаща мъдрост.

знамена Боднат ступа
Цветните знамена, които разпръскват посланията чрез вятъра

Още интересни места в Непал можете да видите в линковете:

Покхара, езерото Фева и Хималаите – видео

Сваямбунат – храмът на маймуните – видео

Бактапур и най-високият храм-пагода в Непал – видео

Ступа на просветлението в България

ПЪТУВАМ ДО НЕПАЛ С ТРАВЪЛ АГЕНЦИЯ NIKONA, КОИТО СА СТРАХОТНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И НАПРАВИХА ПЪТЕШЕСТВИЕТО МИ НЕЗАБРАВИМО!

Сподели:
Боднат ступа е една от най-големите в света и един от най-почитаните храмови комплекси в Непал. Тук се намират училища за рисуване на мандала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language