fbpx

Бактапур, Катманду. Най-високият храм-пагода в Непал (видео)

Бактапур, Катманду – столица на Непал по времето на династията Мала, музей под открито небе, съхранил най-добре своя автентичен вид. Известен е като дом на средновековното изкуство и архитектура с уникални дърворезби, традиционни занаяти, живи обичаи, култура, музика и фестивали. Ще разгледаме площад Дурбар със Златната врата и двореца на 55-те прозореца. Площад Таумади с 5-етажната пагода, пазена от скулптурни двойки на митични същества, всяко от които е 10 пъти по-мощно от стоящото пред него. Старият главен площад Дататрея с 9 хиндуистки манастира от 15 век, много от които са превърнати в ателиета и музеи и други. Елате с мен, за да го разгледаме заедно!

Главният площад в Бактапур, Непал
Главният пло

Град на поклонниците. Така наричат древния Бактапур, който е съкровищница от художествени творения, изложени в храмовете и паметниците на града. Кацнал на хълм на надморска височина от 1401 метра, градчето, е основна туристическа дестинация, която връща посетителите назад във времето.

ВИДЕО ЗА БАКТАПУР ВИЖТЕ В ЛИНКА:

Бактапур – градът на поклонниците

Бактапур се намира на 12 километра източно от  столицата Катманду. Мястото  е успяло да запази автентичната си атмосфера с павирани с тухли пътища, очарователни червени тухлени къщи и начин на живот, който датира от Средновековието. Този древен град е известен и с керамиката и дърворезбата си, изобилно изложени по площадите и прозорците на местните къщи и храмове. Централният площад Дурбар, ансамбъл от дворци, храмове и къщи за почивка, демонстрира векове история, архитектура и майсторство. Обявен за обект на световното наследство през 1979-та, Бактапур често е наричан град на „живото наследство“ с над 130 обекта на наследството и годишен календар на фестивали, шествия и занаяти.

Площад Бактапур Дурбар

Площад Бактапур Дурбар представлява елегантно и открито пространство с южно изложение, заобиколено от сгради, датиращи от 13-ти до 18-ти век. Дворецът от 15-ти век с 55 издълбани прозореца, и входът на двореца, Златната порта – са шедьовър в изкуството, като го превръщат в бляскава приказка. Древни храмове и светилища, скулптури и обекти с историческо наследство, построени през различни епохи, носят идентичността на този град.

Златната порта на площад Дурбар в Бактапур, Непал
Златната порта на площад Дурбар в Бактапур, Непал

Златната порта

Едно от най-красивите места на площада е богатo украсената Златна порта! Фигурата на вратата е Хиндуистката богиня Кали и Гаруда (митичен грифон), придружен от две небесни нимфи. Портата е украсена с чудовища и други митични същества с невероятна сложност. Пърси Браун – виден английски изкуствовед и историк, описва Златната порта като „най-красивото произведение на изкуството в цялото кралство; тя е поставена като скъпоценен камък, проблясващ с безброй фасети в красивата обстановка на заобикалящата я среда“. 

Златната врата в Бактапур. Пример за непалското майсторство
Златната врата в Бактапур. Пример за непалското майсторство

Портата е издигната от крал Ранджит Мала и е вход към главния двор на двореца с петдесет и петте прозореца.  Вратата е сред най-сложно завършените на планетата. Тази врата е перфектен пример за непалско майсторство с детайлна и фина изработка.

По стръмните стълби към храма-пагода в Бактапур
По стръмните стълби към храма-пагода в Бактапур

Най-високият храм-пагода Нятапола в Непал

В най-високия и големият храм-пагода в Непал – Нятапола, строен някога с такова архитектурно съвършенство и артистична красота, се пази статуята на Лакшми. Тя е богинята на съдбата, светлината, мъдростта, силата, просперитета, благоденствието и красотата. Говори се, че са били необходими три поколения, за да се завърши този храм.

Най-високият и големият храм-пагода в Непал – Нятапола. Бактапур, Непал.
Най-високият и големият храм-пагода в Непал – Нятапола

От основата до върха паходата е висока 30 метра, като е типичен пример за непалската архитектура и непалския стил на пагоди. Тя е на пет етажа с пет пазителя, които охраняват храма на богинята Лакшми, който е на върха. Богинята Лакшми е богинята на просперитета, а точно пред тази пагода се намира площадът, на който правят съботния пазар.

Сушена риба на пазара в Бактапур
Сушена риба на пазара в Бактапур

Пред пагодата, нейното стълбище, има пет двойки фигури, които охраняват храма. Първата е на двама непалци, които са били най-силните борци на времето. След това са слоновете, като се смята, че са 10 пъти по-силни от хората. След слоновете са лъвовете – 10 пъти по-силни от слоновете. След лъвовете са два грифона, а зад грифоните са боговете, от които никой не е по-силен! И на върха, вътре в пагодата, е статуята на богинята Лакшми. Храмът отваря в края на март-април месец спрямо Лунния календар, когато е тяхната Нова година. И тук се развива най-големият фестивал!

Бактапур. Катманду. Непал

Храмът Бхайрав Нат

До високата пагода се намира храмът Бхайрав Нат, посветен на Бхайрава – най-свирепото проявление на бог Шива. В шиваизма той е мощно проявление или аватар на Шива, свързан с унищожението. Той е почитан в цяла Индия, Непал и Шри Ланка, както и в тибетския будизъм. В индуизма Бхайрава означава „ужасно страховита форма“. Известен е още като този, който унищожава страха или този, който е отвъд страха. Едно тълкуване е, че той защитава своите поклонници от ужасни врагове, алчност, похот и гняв. Тези врагове са опасни, тъй като никога не позволяват на хората да търсят Бог вътре.

Гледка от храма-пагода в Бактапур към площада, където в събота правят голям пазар
Гледка от храма-пагода в Бактапур към площада, където в събота правят голям пазар

Будизмът също приема Бхайрава като божество. Различните будистки форми на Бхайрава се считат за свирепи божества. Тантрическите практики, свързани с Бхайрава, се фокусират върху трансформацията на гнева и омразата в разбиране. Според легендата във вътрешното светилище на триетажния храм се пази главата на Бхайрав. Сградата също е изградена в стил пагода и е известна с нейното артистично величие.

Храм Бхайрав Нат, Бактапур
Храм Бхайрав Нат, Бактапур
Още красиви места от Непал можете да видите в линковете:

Свещеният храм-ступа Сваянбунат видео

Покхара – езерото Фева и Хималаите I и II част видео

Пътувам до Непал с травъл агенция NIKONA, които са страхотни професионалисти и направиха пътешествието ми незабравимо!
Сподели:
Бактапур, Катманду – столица на Непал по времето на династията Мала, музей под открито небе, съхранил най-добре своя автентичен вид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language