fbpx

Базар Чорсу – в сърцето на Ташкент. Задължителна спирка за туристите

Шареният базар Чорсу в Ташкент, Узбекистан

Чорсу базар се намира от другата страна на станция „Чорсу“ на Ташкентското метро, близо до медресето Кукелдаш, в стария град на Ташкент. Той е един от най-старите централноазиатки пазари. Важна спирка за всички търговци по Великия път на коприната!

Пазар Чорсу, Ташкент, Узбекистан

„Chorsu“ произлиза от персийски език и означава „кръстопът“ или „четири потока“. Изобилие от пресни и сушени плодове и зеленчуци, подправки, улична храна, ориз, месо, хляб, млечни продукти, керамика, коприна и сувенири, ще направят разходката Ви около сергиите незабравима.

Пазарът е сърцето на всеки ориенталски град. Център на обществения живот. Място за размяна на стоки, идеи и клюки. Място за отдих, за бърборене в кафенето, за похапване на традиционния плов, за чаша зелен чай. Според записките на пътешественици, посещавали базара в миналото, той се гордеел с безброй редици от сергии с различни стоки, както и със занаятчийски магазини, бани, кервансараи, чайни и други съоръжения.

На това място кервани от четирите посоки на света търгували от столетия

Ако искате да научите за живота на местните хора задължителна спирка е базарът Чорсу. Той е най-големият и най-известният фермерски пазар в Ташкент и сред най-старите в Узбекистан.

Ще вкусите от ориенталския облик и атмосферата на пазара. Грандиозният купол с шарена орнаментика и традиционният узбекистански елемент – памучното цвете, ще ви впечатли със сигурност! Огромната конструкция представлява триетажна сграда с покритие от цветни глазирани плочки с диаметър от 350 метра.

Тежката бетонна конструкция олицетворява социалистическия модернизъм, съчетан с хипнотизиращата тюркоазена облицовка – символ на ислямското влияние. Докато настоящата огромна сграда датира от 70-те години на миналия век, то пазарът съществува още от Средновековието. Голяма част от традиционните сгради на пазара са разрушени при голямото земетресение в Ташкент през 1966 година.

Пазарът Чорсу от птичи поглед

Големият аквамаринен купол – лабиринт от концентрични кръгове.

Главният купол в центъра на пазара наподобява купола на Ташкентския цирк (той се намира в същия квартал на града). Големите куполни помещения са единственият начин да се предпазят хората от жегата и праха на горещия и сух азиатски климат. Изграждането на такива базари с комплекс от закрити помещения започва през 11 век и продължава до 13 век.

На първия етаж под големия купол ще откриете щандове с огромно разнообразие от месо, като например кази (наденица от конско месо), други месни деликатеси и лепешка (препечен хляб). На втория – раят на сушение плодове и подправките от цял свят.

Чорсу – аромат на ориента

Първото нещо, което ще усетите е силната миризма на подправки. Изключително голямо разнообразие: червен и черен пипер, индийско орехче, кардамон, мащерка, карамфил, кимион, куркума, шафран, канела, чили, кориандър, сушени смлени домати и всякакви други екзотични аромати.

Кехлибарени сушени плодове, кайсии, бадеми, шам фъстък, орехи и фъстъци, леблебия, кашу, макадамия, лешници, манго и папая, джинджифил и кокос и други. Можете да опитате всички тях и да си купите, като разбира се можете да се пазарите за цената.

На чаршията Чорсу

Чорсу е идеалното място да намерите сувенир или ръчно изработен подарък или да опитате някои от най-добрите продукти от Узбекистан. Бижута, златни бродерии, мъжки и дамски кафтани и носии, национални музикални инструменти. Ще отриете и море от копринени и памучни килими от емблематичните градове по пътя на коприната: Бухара, Хива и Самарканд. Можете да си купите националната тюботейка – традиционната узбекска мъжка шапка.

Узбекистански специалитети

До базара Чорсу има уютни choykhanas (узбекски кафенета), където можете да опитате кехлибарено жълт пилаф, ароматен шашлик (месо на скара) и гореща шурпа (супа). Задължително опитайте самса пасти (somsa, samosa, samoosa) направо от тандир глинена пещ, шашлик кебап или прочутия Узбекски пилаф (плов, пилау, пилав, полоу, пулав, пулао) – основното ястие от узбекската кухня, което се готви точно тук в огромни котли.

Узбекски хляб с печат

Най-вкусното нещо, което опитах в Узбекистан, е техният хляб. Струва около 0,50 лв. Дупчиците, които виждате в средата са за украса. Правят се с различни печати.

Традиционни печати за хляб

Друго, което може да опитате на базара Чорсу е qurut (курут). Думата произлиза от тюркското прилагателно kyry, koro или kuru, което означава „сух“. Това е много разпространен средноазиатски продукт. Сухи малки бели топчета от извара сузма, вариращи от 1,5 до 4 или повече сантиметра в диаметър, с много сол в тях.

Понякога qurut се прави под формата на малки диаманти, кубчета и пръчки. Предлага се и в розово, с добавен червен пипер и в кафяво, ако е опушено. Курут е много засищащ продукт. Векове наред номади, търговци на кервани и поклонници са вземали курут със себе си за ядене по пътя, тъй като запазва вкуса си и не се разваля дълго време.

Покрити сергии за плодове и зеленчуци до Големия купол

Занаятчийските работилници

От шарени килими, през сервизи за хранене и чай, до традиционните узбекски музикални инструменти като: karnay – много дълъг духов инструмент, зурна – подобен на флейта дървен духов инструмент, дойра – ударен инструмент, подобен на тамбуразанг – гривна с малки камбанки и други.

Работно време на базар Чорсу, Ташкент

Всеки ден от зори до здрач!

Жени продават царевица
Узбекистански пъпеши
Узбекистански патладжан

Друга голяма и задължителна атракция, когато сте в Ташекент, е тяхното униаклно метро. За него можете да прочетете ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language