fbpx

Метрото в Ташкент, Узбекистан. РАЗХОДКА ПОД ЗЕМЯТА.

Ташкентското метро е ​​първият подземен транспорт в Централна Азия! Определяно е като една от най-красивите метросистеми в света! Строителството му започва две години след разрушителното земетресение през 1966 година. Първата линия на метрото е открита през 1977 година и свързва най-населения квартал Чиланзар с центъра на града. Така Ташкент, столицата на Узбекистан, става седмият съветски град, в който е построено метро. Метрото функционира и като бомбоубежище за гражданите на Ташкент в случай на ядрена атака.

Впечатляващата архитектура на метростанциите в Ташкентското метро

Ще се разходим под земята, за да разгледаме едни от най-красивите метростанции в света! Сравняват го по хубост с метрото в Москва. Елате с мен! За цената от 0,40 лева, толкова струва билетът за метрото, прекарах 2,5 часа, за да разгледам най-впечатляващите спирки.

Станция Toshkent

В продължение на 41 години снимането в метрото е забранено!

До 1 юни 2018 година снимането е било забранено. Преди това е било абсолютно забранено и наказуемо, ако те хванат да снимаш вътре. Забраната започва по съветското време, заради страховете от шпиониране и строгият контрол върху информацията. След падането на СССР бившият съветски партиен лидер на Узбекистан Ислам Каримов продължава тази политика.

Станция Alisher Navoi

Наследникът му – Шавкат Мирзийоев осъзнава атрактивността на Ташкентското метро и нуждата от привличането на чужди туристи. Правителството премахва класификацията на метрото като военна инсталация и отменя забраната да се снима вътре. Едва от няколко години, за първи път в историята, Узбекистан започна да разрешава фотографията в метрото.

Метростанция Беруний. Открита е през 1991 година и е кръстена на 1991 г. Станцията е кръстена на малък град в Каракалпакстан, Узбекистан.

Първото метро в Централна Азия!

Ташкентското метро e седмото метро, построено в бившия СССР. Неговите станции са сред най-украсените в света. Метрото в Ташкент се състои от четири линии, работещи на 59,5 километра маршрут и обслужващи 43 станции. Превозените пътици през 2019 година са 71,2 милиона. Всяка станция е с уникална архитектура. Ето защо метрото се води сред основните туристически атракции в столицата на Узбекистан.

Станция Yunus Rajabiy

Всяка метростанция изобразява част от историята на Узбекистан, като художествените орнаментите показват влиянието на Великия път на коприната, Арабската и Руската империи, които са управлявали страната. Сред най-интересните спирки е тази, посветена на космонавтиката. Някои от станциите са с куполни тавани и боядисани плочки, напомнящи за джамиите по Пътя на коприната в Узбекистан. Други са украсени с огромни полилеи и мрамор, за да придадат вид на бални зали.

Спирка Pakhtakor

Всяка станция има уникални архитектурни характеристики: мрамор, гранит, стъкло, смалта, художествена керамика, резбован алабастър и други декорации. Осветлението също е интересно и невероятно: на някои станции атмосферата е празнична, на други ви кара да се чувствате все едно сте в мистериозни катакомби.

Най-красивите метростанции са част от линията Ozbekiston

Станция Novza

Станция Алишер Навои е една от най-известните спирки на метрото в Ташкент

Станция Алишер Навои, кръстена на известния узбекски писател и художник, е една от най-известните спирки на метрото в Ташкент. Сводестите куполи и сините плочки напомнят на пътниците за легендарната история на Великия път на коприната на Узбекистан с неговите древни джамии и медресета.

Гарата е една от най-натоварените в Ташкент. Открита е на 8 декември 1994 година, но е напълно завършена три години по-късно. Тюркоазените керамични стенописи в залите изобразяват сцени от стихосбирките на първия узбекски поет Алишер Навои.

Станция Космонавтлар

Станция Космонавтлар на линията O’zbekiston, е любимото ми място в Ташкентското метро.

Метростанция Космонавтлар е открита през 1984 година в чест на космонавтите на Съветския съюз. Сините керамични медальони по стените представят някои от най-големите пионери на съветската космическа програма.

Те символизират съветската власт и надмощие по време на космическата надпревара и широко изобразявани в руската пропаганда.

Първата жена в космоса – Валентина Терешкова

Сред тях са Валентина Терешкова, първата жена в космоса, както и първият човек в космоса – Юрий Гагарин. Видео за него можете да гледате, като кликнете върху името му!

Керамичните стени с ярки цветове избледняват от синьо в черно, за да имитират атмосферата на Земята. Таванът наподобява Млечния път.

Портрет на Юри Гагарин – първият човек в комоса

Космонавт номер 1 на планетата – Юрий Гагарин приветства всеки пътник! Гагарин остава завинаги в историята на човечеството, като прави една обиколка около Земята на 12 април 1961 година. Космонавт номер 1 излита от космодрума „Байконур”. Корабът „Восток” прави една обиколка на Земята, която продължава 108 минути. Мълниеносно новината обикаля целия свят. 

Спирка Космонавтлар, първият човек в космоса Юрий Гагарин

Станция Пахтакор

Метростанция Пахтакор

На станция Пахтакор изображенията на памук са изобразени в мозайки по стените на метрото. Пахтакор означава „Берач на памук“.

Стилизирани изображения на памук са изобразени на огромните мозайки по стените на метрото. Узбекистан е произвеждала 70% от нуждите от памук на СССР.

Станция Гафур Гулом

Метростанцията Gafur Gulom е открита през 1989 година. Носи името на Гафур Гулям – известен узбекски поет, писател и преводач. Смятан е за един от най-влиятелните узбекски писатели на XX век.

Тюркоазените гранитни колони са великолепни и създават празнично настроение.

Станция Ташкент

Ташкент е посветена на основаването на града преди повече от 2200 години и отразява историята на града.

Станцията е открита през 1984 година. Облицована е с керамични сини и бели стенописи. На тях виждаме сцени от живота на узбекистанците. „Градът на мира и приятелството“.

Станция Юнус Раджаби

Станцията е открита през 2001 година. Кръстена е на известния узбекски музикант. Това е и станцията за смяна между линията Cholinzor (червена) и Yunusobod (зелена), като е свързана със станция Amir Temur. Големите мраморни стълбове завършват със златни украшения и матово стъкло.

Строежът на метрото

Планирането на метрото в Ташкент започва през 1968 година – две години след силното земетресение в града през 1966. Метрото в Ташкент оперира с 3 редовни линии и 1 кръгова линия. В мрежата на метрото работят повече от 4200 служители.

През 2021 г. приходите от карти и билети възлизат на 10,5 милиарда UZS на месец. Дълбочината на тунелите на метрото варира между 8-25 метра. Здравата конструкция на тези три линии може да устои на земетресения с магнитуд от 9,0 по скалата на Рихтер.

Мерки за безопасност

Узбекистан е една от най-сигурните държави в Азия. Престъпността е сведена до минимум. Навсякъде на територията на Ташкентското метро има охрана. Можете да бъдете напълно спокойни за вашата безопасност! На входа на всяка станция има охрана, която сканира багажа на пътниците. На всяка станция има минимум 2 огранители. Видеонаблюдението е навсякъде. На територията на повечето станции има безплатен WI FI, а обхватът на мобилните оператори е перфектен.

Впечатляваща архитектура – атракция за туристите

Днес метрото в Ташкент има 43 станции с уникална архитектура. Особеността на метрото в Ташкент е неговото доста плитко позициониране на станцията. В проектирането на станциите са участвали видни архитекти и художници от Узбекистан. Интериорният декор включва твърди и стабилни материали: метал (под формата на гравюри), стъкло, пластмаса, гранит, мрамор, смалта, художествена керамика и резбован алабастър. Всяка станция е оригинално произведение на изкуството и се съсредоточава върху определена тема. След разпадането на Съветския съюз през 1991 година много станции са преименувани, за да се премахнат препратките към комунизма.

Билети

През 2020 година на всички метростанции е въведена автоматизирана система за плащане. Едно пътуване струва 1400 UZS ( около 40 стотинки ), независимо от изминатото разстояние или броя на трансферите. След като пътникът влезе в системата на метрото, няма допълнителни проверки на билети – човек може да се вози до произволен брой станции и да прави трансфери в системата свободно. Кога ли това ще се случи в Софийското метро

Влаковете

Голяма част от влаковете, които работят и до днес са от 70-те години. Има четири вагона на влак, които обслужват 100-метровите платформи на гарите. Към 2013 година 168 от боядисаните в синьо влакове от съветската епоха все още работят! Бавно се заменят с по-модерни.

Мотрисите на Ташкентското метро

Най-доброто време да посетим Ташкентското метро е в следобедните часове, когато влаковете не са претъпкани, по станциите няма много хора и спокойно ще можете да го разгледате!

Любимата ми станция на космонавтите в Ташкентското метро

Карта на метрото в Ташкент

Ако имате време можете да разгледате абсолютно всички спирки на метрото. За 0,40 стотинки буквално може да прекарате часове под земята на столицата на Узбекистан. Аз нямах достатъчно време, затова посетих най-красивите и препоръчваните от гидовете станции: Beruni; Chorsu; Gafur Gulom; Pakhtakor; Alisher Navoi; Kosmonavtlar; Toshkent; Yunus Rajabiy; Amir Temur.

26.12.2021 г.

4 Comments

 1. Мария
  28.12.2021 /

  Завиждам благородно за посещението ви на Ташкент. От години имам желание, но така и не се наканихме с мъжа ми да отидем до там. Снимките ви са много хубави, благодаря. Но, ако не сте виждали метрото в Москва, препоръчвам ви и ви пожелавам да го разгледате. Уникални станции има и може да си снимате колкото искате. Има дори организирани турове в гид и е много интересно. Аз в последните 5 години ходех по 4-5 пъти годишно в Москва и Санкт Петербург в командировки, та имах възможност доста да обиколя по тези места, вкл и метрото в двата града. За съжаление, пандемията прекъсна моите пътувания, засега…

  • 28.12.2021 /

   Здравейте и благодаря за отзива! Имате време и съм сигурен, че ще стигнете до това място! Все още не съм бил в Русия, но трябва да наваксам този огромен пропуск! Обещавам да направя статия и за там, когато успея да го видя с очите си! Стискам палци и на вас да продължите с командировките! Поздрави и весели празници! 🙂

 2. Петя
  08.01.2022 /

  Здравейте! Особено сега, когато пътуванията са ограничени, Вашите репортажи пораждат оптимизъм и мечти за запознанство с нова култура. Узбекистан, Азербайджан, Армения, Грузия… това са все непознати страни за мен. Благодаря, ще следя материалите Ви с интерес. Прекрасни снимки и информативен, неутрален текст!

  • 08.01.2022 /

   Здравейте, Петя! Благодаря ми за милите думи! Те ме карат да парвя още повече статии за красивите места по света и у нас. Има смисъл, защото хората се зареждат с емоции! Ще се радвам да продължавате да следите публикациите с интерес! Желая Ви здарве и приключенска Нова 2022 година! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language