fbpx

Къща Батийо/ Батло (casa batllo) „къщата на костите“ в Барселона

Колоритният шедьовър на гениалния архитект Гауди е една от емблемите на Барселона

Поглед към един от шедьоврите на гения на архитектурата – Антонио Гауди. В любимата му Барселона са построени брилянтни сгради, плод на фантазиите му. Омразата му към правите линии и традиционното раждат великолепни и вдъхновяващи чудеса. Разходката по елегантния булевард „Пасео де Грасия“ няма как не отведе всеки минувач до едно от бижутата на Гауди – Casa Batlló.

Само един поглед е достатъчен, за да възникнат стотици интерпретации за смелото въображение на архитекта. Разноцветни парченца керамика и счупени части от витражи, блещукат от слънчевите лъчи. Мозаечни комини стърчат на върха и правят компнания на люспестата керамична кожа и грациозна кула, която завършва победоносно с кръст.

Екстравагантен прочит към легендата за Свети Георги, борещ се със змея. Всеки етаж, всеки детайл, всяка игра на светлината, е взрив от творческа свобода!

Историята на Casa Batllo / Къща Батийо

Първоначално сградата е построена през 1877 година от Емилио Сала Кортес – един от професорите по архитектура на Гауди. По това време в Барселона все още няма електрическо осветление. .

Семейството на Josep Batlló y Casanovas

Тогава Casa Batllo се състои от осем жилища, разделени на четири етажа. През 1903 г. имотът е купен от богатия текстилен индустриалец Жозеф Батийо, който притежавал няколко фабрики в Барселона. Гауди реконструира и реновира оригиналната къща на магната между 1904 и 1906 година.

Семейството на Josep Batlló y Casanovas

Въпреки, че собственикът разрешава на Антони Гауди да разруши напълно сградата и да я съгради отново по негов проект, Гауди не прави това. Архитектът напълно променя фасадата, на която се възхищаваме днес. Сградата е изключително функционална, като според съвременни архитекти, творението на Гауди предвещава архитектурните тенденции от края на XX век.

Булевард „Пасео де Грасия“ през 1877 година. Къщата на Батийо е отдясно

Къща Батийо в наши дни


През 50-те години на миналия век Casa Batlló вече не е собственост на семейство Батийо. След като е поета от различни фирми и физически лица, през 90-те години на миналия век, сградата е в ръцете на сегашните си собственици, семейство Бернат, които са възстановили изцяло къщата.

През 1995 година семейството отваря къщата за обществеността и представя този архитектурен скъпоценен камък на света.

В момента Casa Batlló / Къща Батийое обект на световното наследство на ЮНЕСКО и емблема на Барселона. Сградата е сред най-високо оценените културни и туристически атракции в града, която всяка година посещават 1 милион души.

Интерпретациите за идеята на Гауди

Победата на Св. Георги над дракона

Короната на фасадата, която е подобна на гърба на дракон, заедно с четирирамения кръст (представляващ дръжката на меч), ​​са довели до популярни интерпретации, въртящи се около легендата за Свети Георги, покровителят на Каталуния. Легендата разказва, че Свети Георги убил дракона с меча си, за да спаси принцесата и хората от гнева на животното.

Въз основа на това тълкуване дизайнът на покрива символизира меч, забоден в дракона, а колоните с форма на кост отбелязват неговите жертви. Всъщност през цялата история Casa Batlló е била известна като къщата от кости или къщата на дракона.

Воден / морски пейзаж

Други тълкуват къщата като воден пейзаж, напомнящ на картината „Водни лилии“ на Клод Моне, заради цветното покритие от керамична глазура с нюанси на златисто оранжево, преминаващо в зеленикаво синьо, както и фрагменти от счупено стъкло.

Според Салвадор Дали: „Гауди черпи вдъхновение за къщата от формите на морето, представляващи вълни в спокоен ден.“

Самият Гауди никога не е обяснявал работата си и е работил по фасадата отвън, без конкретни планове, нещо, което е характерно за работата му. Творбата му е изпълнена със символи, фантастични образи от неразгадаема история, която всеки сам трябва да завърши със собственото си въображение.

Casa Batlló / Къща Батийо се превръща в една от най-красивите и екстравагантни сгради в Барселона. Камъкът, стъклото и цветната керамика са вплетени така, че създават блясък, който слънчевата светлина превръща в движение.

Гледка към един от прозорците през стъкло

Интериор и екстериор на къща Батийо / Батло

Фасадата има три отделни секции, които са хармонично интегрирани. Casa Batllo няма нито един остър ъгъл. Всичко е вълнообразно и заоблено. Пред големите прозорци има шест фини колони, които сякаш симулират костите на крайник. Вълнообразният покрив, покрит с мозайка, прилича на люспест гръбнак на огромен дракон. Балконите са като масивните челюсти на морски създания, които бягат от морето. Балконите приличат и на черепи/маски. Отвътре сградата е също изключително красива. Великолепни витражи, цветни плочки, изпипани детайли. Пастелните тонове и морските мотиви са пренесени и във вътрешността на Casa Batlló.

Таванското помещение на Къща Батийо се счита за едно от най-необичайните пространства. Преди това е била обслужваща зона за наемателите на различните апартаменти в сградата, която е включвала перални и складови помещения. Серията от 60 арки се считат за гръдния кош на животно. Според архитекти дизайнът на арките е гръдният кош на дракона, който е представен на покрива.

Работно време и входни такси на Къща Батийо / Casa Batllo

Време за разглеждане: около 1 час

ПОНЕДЕЛНИК – ЧЕТВЪРТЪК: 09:00 – 18:30 часа
ПЕТЪК – НЕДЕЛЯ: 09:00 – 20:00 часа

Къщата не работи единствено на 25 декември и 1 януари

Последно влизане: 1 час преди края на работното време

Най-спокойно време за разглеждане е сутрин между 09:00 и 10:00 часа

ЦЕНИ:

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да си купите билетите ONLINE, линк ТУК

Възрастни: 35 евро

Деца до 12 години: безплатно

Деца между 13 и 17 години: 19 евро

Студенти: 29 евро

Пенсионери: 32 евро

Как да стигнем до Къща Батийо

Адрес: Passeig de Gràcia 43 Barcelona

Публичен транспорт с МЕТРО:

Metro station Passeig de Gràcia (Green Line, L3) На илизане от влакчето гледайте за изход: Calle Aragó-Rambla Catalunya

Публичен транспорт с АВТОБУС:

Passeig de Gràcia / Aragó: 7, 22, 24, V15
València / Passeig de Gràcia: 20, H10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language