fbpx

Посещението на първия космонавт Юрий Гагарин в България (ВИДЕО)

Юрий Гагарин остава завинаги в историята на човечеството, като прави една обиколка около Земята на 12 април 1961 година. През 2021 година се навършиха 60 години от знаменитото събитие!

Юрий Гагарин
Юрий Гагарин

Няколко седмици по-късно, първият космонавт Юрий Гагарин посещава България. Срещам ви с 90-годишния заслужил летец Слав Добрев. Той има честта да прекара час и 15 минути в пилотската кабина заедно с Гагарин, докато летят в Ил-14 от Бургас за София. Ще ви покажа и къде се намира 60-годишният бор, посаден лично от космонавт номер 1 на планетата! Каня ви на кратка звездна видео визита в линка! Репортажът е заснет и монтиран с изцяло лични средства.

Видео за звездната визита на Космонавт номер 1 на планетата в България

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

*Използвани са кадри от Кинопреглед 1961 г. НФ; Роскосмос ТВ; Филмова студия „Време“; личен архив Слав Добрев; снимки Гагарин: Sputnik.

Реч на космонавта Юрий Гагарин
Реч на космонавта Юрий Гагарин

Юрий Гагарин остава завинаги в историята на човечеството, като прави една обиколка около Земята. Няколко седмици след полета първият космонавт посещава България.

Посрещането на космонавта Юрий Гагарин на летището в София.
Посрещането на космонавта Юрий Гагарин на летището в София.

Спомени за посещението на Юрий Гагарин в България

Първият секретар на ЦК на БКП - Тодор Живков посреща Юрий Гагарин на летище София
Първият секретар на ЦК на БКП – Тодор Живков посреща Юрий Гагарин на летище София

Космонавт номер 1 излита от космодрума „Байконур”. Корабът „Восток” прави една обиколка на Земята, която продължава 108 минути. Мълниеносно новината обикаля целия свят. Тържествата не стихват.  През май 1961 Гагарин пристига у нас. Преди да се приземи в София, български летци посрещат самолета му с почетен ескадрон от изтребители.

Юрий Гагарин е посрещнат лично от Тодор Живков
Юрий Гагарин е посрещнат лично от Тодор Живков

Посрещнат е на летище София с държавни почести от хиляди начело с първия секретар на ЦК на БКП – Тодор Живков.

Юрий Алексеевич Гагарин при посрещането на летище София
Юрий Алексеевич Гагарин при посрещането на летище София

Булевардите на София са препълнени, хора по балконите, по покривите на автобусите. Хиляди приветстват Първия в космоса, който преминава в откритата лимузина заедно с Тодор Живков.

Космонавтът Юрий Гагарин в колата с Тодор Живков
Космонавтът Юрий Гагарин в колата с Тодор Живков

Спомените на българи, които имат късмета да срещнат Гагарин отблизо

90-годишният заслужил летец Слав Добрев е бил в пилотската кабина на Ил-14 заедно с Юрий Гагарин през 1966 г.
90-годишният заслужил летец Слав Добрев е бил в пилотската кабина на Ил-14 заедно с Юрий Гагарин през 1966 г.

На 12 април 61-а новината за първия човек в космоса, заслужилият летец Слав Добрев научава по радиостанцията, докато е във въздуха. А седмици по-късно го вижда в София. „Голяма работа! Тогава бяхме царе на митингите и събранията! Народът, радост! Посрещнат с овации!“, припомни си летецът.

Слав Добрев на борда на самолета
Слав Добрев на борда на самолета

90-годишният авиатор бил дълги години командир на правителствения авиоотряд – звеното, което обслужва висшия ешалон на властта. С над 13 500 часа във въздуха. Лично се познава със светилата в космонавтиката Алексей Леонов, Николай Рукавишников, Валентина Терешкова, Адриан Николаев.

Слав Добрев, Валентина Терешкова, Адриан Николаев и неговият екипаж.
Слав Добрев, Валентина Терешкова, Адриан Николаев и неговият екипаж. Снимка: личен архив

На борда е возил Рей Чарлз и Индира Ганди. А рамо до рамо с Фидел Кастро са вдигали наздравици. Не предполага обаче, че няколко години по-късно, през 1966, на борда на самолета му Ил-14, ще се качи самият Гагарин!

Юрий Гагарин с жена му Валентина.
Юрий Гагарин с жена му Валентина. Снимка: Юрий Абрамочкин / Sputnik

Юрий Гагарин на почивка с жена му Валентина в Слънчев бряг

Космонавтът Юрий Гагарин с неговата жена Валентина
Космонавтът Юрий Гагарин с неговата жена Валентина. Снимка: Юрий Абрамочкин / Sputnik

Слав Добрев: „Получих задача да отида да взема Юри и семейството му от Бургас.“
По това време Юрий Гагарин и жена му Валентина, били на почивка в Слънчев бряг.
Слав Добрев: „Много са го молили за автограф и вика не ми даваха и да почивам, постоянно желаещи за автограф на пясъка, а той лежал по очи и така се спасявал! Така се е криел!“
След ваканцията по българските златни плажове, първият в космоса се качва в самолета на заслужилия летец.
Слав Добрев: „Тогава Юри помоли – командир може ли на дясна седалка, да участва в полета като член на екипажа.“
След няколко секунди мълчание, Добрев се съгласява.

Тази снимка краси стената на класна стая в 138 СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" в София. Преди Промените училището носило името на първия космонавт.
Тази снимка краси стената на класна стая в 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ в София. Преди Промените училището носило името на първия космонавт.

Юрий Гагарин в пилотската кабина на заслужилия летец Слав Добрев. Полет от Бургас за София

Слав Добрев: „Викам, Юра, пажалоста! Може! Авиаторът има такова желание, чувство, гъделичкане да хване лоста. Качихме се, запуснахме двигателите, тръгваме. Вземахме височина. Летим вече по курса и пристигаме над Стара Загора. По едно време, гледам го Юрата се гласи, накланя самолета надясно. По авиаторски поздравът разклащане на крилата“
Така космонавт номер едно поздравява своя позната от града на липите.
Слав Добрев: „Идва жена му Валя и тя се смее – вика такъв си е щур!“

Юрий Гагарин и неговото семейство.
Юрий Гагарин и неговото семейство. снимка: И. Снегирев / Sputnik


След това поели към София. А Гагарин помолил Добрев да оцени пилотирането му.
Слав Добрев: „Рулиране, излитане, набор на височина, завои. Тогава имаше една дума на Сталин да работим всички така, че Сталин да каже харашо! И аз му викам харашо! Какво ви каза Юрий? Спасиба командир! Това е най-голямата ми гордост, затова, че съм возил първия човек, тръгнал да полети в космоса!“

Визитата на Юрий Гагарин в България
Визитата на Юрий Гагарин в България

Автографът и пожеланието на Юрий Гагарин към летеца Слав Добрев, изчезнали…

Снимка с космонавта нашият летец Слав Добрев няма. Единственият спомен от срещата им остава автограф с пожелание, написан от Гагарин върху учебника му по „Стопанска история“.
Слав Добрев: „Братко, крадливо племе сме! Правим честване в Руския дом на културата на Шипка 34. Реших да сложа на витрината това пожелание на Юри, изчезна ми книгата! С автографа? Всичко! Крадец някой я открадна, да ми я върне, да мога да заспя спокойно!“

Посрещане на космонавта Юрий Гагарин в двора на 138 училище в София
Посрещане на космонавта Юрий Гагарин в двора на 138 училище в София

Юрий Гагарин на гости на 138 училище в София

По време на визитата си, Гагарин не пропуска да посети и новооткритото 138-о училище в столицата, което носило неговото име.
Кинопреглед 1961 г.: „За цял живот ще помнят този ден и учениците от новото столично училище Ю.А.Г. – любимият патрон е между тях! незабравими, паметни минути.“ В двора на училището Гагарин поставя началото на дългогодишна традиция – засаждането на дървета в алеята на космонавтите.

Юрий Гагарин сади бор в двора на 138 училище в София
Юрий Гагарин сади бор в двора на 138 училище в София

Кинопреглед 1961 г.: „В училищния двор се закътва свиден спомен! Ще минат години, а борчето все ще расте и все ще крепне и вечно ще напомня за този мил тържествен ден!“

Борът, който Гагарин е посадил в 138 училище в София
60-годишният бор, посаден от Юрий Гагарин в Алеята на космонавтите в 138 СУЗИЕ

Днес борът е на 60 години и въпреки, че е леко наклонен, все още радва очите. Говори се, че малко след засаждането фиданката изсъхнала, но веднага била подменена с нова. А резултатът е видим.

В Алеята на космонавтите дърво посажда първата жена в космоса – Валентина Терешкова и първият български космонавт – Георги Иванов.

След политическите промени учебното заведение носи името на изтъкнатия български историк проф. Васил Златарски. А барелеф на Гагарин напомня за първия патрон на столичното 138 училище.

Юрий Гагрин е посрещан навсякъде с питка с мед и масло
Юрий Гагрин е посрещан навсякъде с питка с мед и масло

След София първият космонавт Гагарин посещава Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Бургас и други градове. Голяма част от тях обявяват първия космонавт за почетен гражданин.

Визитата на Юрий Гагарин в Пловдив
Визитата на Юрий Гагарин в Пловдив

В Морската ни столица Гагарин полага началото на Алеята на космонавтите. Той засажда сребърна ела и кедър в Морската градина, близо до Пантеона.

Защо на една от най-известните снимки на Юрий Гагарин скафандърът му е без надписа СССР? А на следващите той се появява?

Надписът СССР добавен преди полета на Юрий Гагарин
Надписът СССР, добавен на скафандъра преди полета на Юрий Гагарин

Отговорът е, че просто са забравили. Буквално 20 минути преди излитането на ракетата, учените са добавили с четка червените букви СССР. Според друга теория го добавили в последния момент, защото се сетили, че така при приземяването няма да го помислят за шпионин.

Скафандърът на Юрий Гагарин
Снимка: Marina Lystseva

Oсновната версия, потвърдена и от Роскосмос е, че надипсът е нанесен малко преди полета, вероятно при кратко спиране на автобуса, който кара Гагарин и Титов (заместникът му) към стартовата позиция. Автор на надписа е Герман Лебедев, който е един от учените, отговарящи за скафандъра и помога на космонавтите да ги облекат. На оригиналния шлем ясно си личи, че е нанесено на ръка.

Каската с надпис СССР на Юрий Гагарин
Снимка: Marina Lystseva

Репортаж по NOVA, сутрешен блок „Здравей, България“

Цитати на Юрий Гагарин:

„Да бъдеш първи в космоса, да си в един в безпрецедентен дуел с природата – възможно ли е да мечтаеш за повече.“

„Политайки над Земята, аз видях колко прекрасна е нашата планета. Хора трябва да съхраним и умножим тази красота, а не да я разрушаваме.“

„Аз искам да посетя Венера, за да видя какво се намира под нейните облаци, да видя Марс и сам да се убедя, има ли не него канали.“

„За да станете крилати, нужно е желание да се лети.“

Юрий Гагарин
Юрий Гагарин

Още за космонавтите може да прочетете тук. За полета на първия български космонавт може да прочетете тук!

1 Comment

  1. Любомир ИВАНОВ
    13.04.2023 /

    …ОТСЪСТВАТ кадрите от прелитането на малка височина над София на самолета Ил – 14 с Юрий ГАГАРИН на борда и почетния ескорт от самолети на българските ВВС…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language