fbpx

60 години от полета на Юрий Гагарин в космоса (ВИДЕО)

Във видеото разказвам за звездната визита на Космонавт номер 1 на планетата у нас и спомените на българи, срещнали се лично с Гагарин:

Юрий Гагарин остава завинаги в историята на човечеството, като прави една обиколка около Земята. Няколко седмици след полета първият космонавт посещава България.

Посрещането на космонавта Юрий Гагарин на летището в София.

Спомени за посещението на Юрий Гагарин в България

Първият секретар на ЦК на БКП – Тодор Живков посреща Юрий Гагарин на летище София

Космонавт номер 1 излита от космодрума „Байконур”. Корабът „Восток” прави една обиколка на Земята, която продължава 108 минути. Мълниеносно новината обикаля целия свят. Тържествата не стихват.  През май 1961 Гагарин пристига у нас. Преди да се приземи в София, български летци посрещат самолета му с почетен ескадрон от изтребители.

Посрещнат е на летище София с държавни почести от хиляди начело с първия секретар на ЦК на БКП – Тодор Живков.

Булевардите на София са препълнени, хора по балконите, по покривите на автобусите. Хиляди приветстват Първия в космоса, който преминава в откритата лимузина заедно с Тодор Живков.

Спомените на българи, които имат късмета да срещнат Гагарин отблизо

90-годишният заслужил летец Слав Добрев е бил в пилотската кабина на Ил-14 заедно с Юрий Гагарин през 1966 г.

На 12 април 61-а новината за първия човек в космоса, заслужилият летец Слав Добрев научава по радиостанцията, докато е във въздуха. А седмици по-късно го вижда в София. „Голяма работа! Тогава бяхме царе на митингите и събранията! Народът, радост! Посрещнат с овации!“, припомни си летецът.

90-годишният авиатор бил дълги години командир на правителствения авиоотряд – звеното, което обслужва висшия ешалон на властта. С над 13 500 часа във въздуха. Лично се познава със светилата в космонавтиката Алексей Леонов, Николай Рукавишников, Валентина Терешкова, Адриан Николаев.

Слав Добрев, Валентина Терешкова, Адриан Николаев и неговият екипаж. Снимка: личен архив

На борда е возил Рей Чарлз и Индира Ганди. А рамо до рамо с Фидел Кастро са вдигали наздравици. Не предполага обаче, че няколко години по-късно, през 1966, на борда на самолета му Ил-14, ще се качи самият Гагарин!

снимка: Юрий Абрамочкин / Sputnik

Юрий Гагарин на почивка с жена му Валентина в Слънчев бряг

снимка: Юрий Абрамочкин / Sputnik

Слав Добрев: „Получих задача да отида да взема Юри и семейството му от Бургас.“
По това време Юрий Гагарин и жена му Валентина, били на почивка в Слънчев бряг.
Слав Добрев: „Много са го молили за автограф и вика не ми даваха и да почивам, постоянно желаещи за автограф на пясъка, а той лежал по очи и така се спасявал! Така се е криел!“
След ваканцията по българските златни плажове, първият в космоса се качва в самолета на заслужилия летец.
Слав Добрев: „Тогава Юри помоли – командир може ли на дясна седалка, да участва в полета като член на екипажа.“
След няколко секунди мълчание, Добрев се съгласява.

Тази снимка краси стената на класна стая в 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ в София. Преди Промените училището носило името на първия космонавт.

Юрий Гагарин в пилотската кабина на заслужилия летец Слав Добрев. Полет от Бургас за София

Слав Добрев: „Викам, Юра, пажалоста! Може! Авиаторът има такова желание, чувство, гъделичкане да хване лоста. Качихме се, запуснахме двигателите, тръгваме. Вземахме височина. Летим вече по курса и пристигаме над Стара Загора. По едно време, гледам го Юрата се гласи, накланя самолета надясно. По авиаторски поздравът разклащане на крилата“
Така космонавт номер едно поздравява своя позната от града на липите.
Слав Добрев: „Идва жена му Валя и тя се смее – вика такъв си е щур!“

снимка: И. Снегирев / Sputnik


След това поели към София. А Гагарин помолил Добрев да оцени пилотирането му.
Слав Добрев: „Рулиране, излитане, набор на височина, завои. Тогава имаше една дума на Сталин да работим всички така, че Сталин да каже харашо! И аз му викам харашо! Какво ви каза Юрий? Спасиба командир! Това е най-голямата ми гордост, затова, че съм возил първия човек, тръгнал да полети в космоса!“

Автографът и пожеланието на Юрий Гагарин към летеца Слав Добрев, изчезнали…

Снимка с космонавта нашият летец Слав Добрев няма. Единственият спомен от срещата им остава автограф с пожелание, написан от Гагарин върху учебника му по „Стопанска история“.
Слав Добрев: „Братко, крадливо племе сме! Правим честване в Руския дом на културата на Шипка 34. Реших да сложа на витрината това пожелание на Юри, изчезна ми книгата! С автографа? Всичко! Крадец някой я открадна, да ми я върне, да мога да заспя спокойно!“

Юрий Гагарин на гости на 138 училище в София

По време на визитата си, Гагарин не пропуска да посети и новооткритото 138-о училище в столицата, което носило неговото име.
Кинопреглед 1961 г.: „За цял живот ще помнят този ден и учениците от новото столично училище Ю.А.Г. – любимият патрон е между тях! незабравими, паметни минути.“ В двора на училището Гагарин поставя началото на дългогодишна традиция – засаждането на дървета в алеята на космонавтите.

Кинопреглед 1961 г.: „В училищния двор се закътва свиден спомен! Ще минат години, а борчето все ще расте и все ще крепне и вечно ще напомня за този мил тържествен ден!“

60-годишният бор, посаден от Юрий Гагарин в Алеята на космонавтите в 138 СУЗИЕ

Днес борът е на 60 години и въпреки, че е леко наклонен, все още радва очите. Говори се, че малко след засаждането фиданката изсъхнала, но веднага била подменена с нова. А резултатът е видим.

В Алеята на космонавтите дърво посажда първата жена в космоса – Валентина Терешкова и първият български космонавт – Георги Иванов.

След политическите промени учебното заведение носи името на изтъкнатия български историк проф. Васил Златарски. А барелеф на Гагарин напомня за първия патрон на столичното 138 училище.

След София Юрий Гагарин посещава Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Бургас и други градове. Голяма част от тях обявяват първия космонавт за почетен гражданин.

В Морската ни столица Гагарин полага началото на Алеята на космонавтите. Той засажда сребърна ела и кедър в Морската градина, близо до Пантеона.

Защо на една от най-известните снимки на Юрий Гагарин скафандърът му е без надписа СССР? А на следващите той се появява?

Отговорът е, че просто са забравили. Буквално 20 минути преди излитането на ракетата, учените са добавили с четка червените букви СССР. Според друга теория го добавили в последния момент, защото се сетили, че така при приземяването няма да го помислят за шпионин.

Снимка: Marina Lystseva

Oсновната версия, потвърдена и от Роскосмос е, че надипсът е нанесен малко преди полета, вероятно при кратко спиране на автобуса, който кара Гагарин и Титов (заместникът му) към стартовата позиция. Автор на надписа е Герман Лебедев, който е един от учените, отговарящи за скафандъра и помога на космонавтите да ги облекат. На оригиналния шлем ясно си личи, че е нанесено на ръка.

Снимка: Marina Lystseva

Репортаж по NOVA, сутрешен блок „Здравей, България“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: