fbpx

Живот в Космоса – любопитни факти (видео)

Снимка: NASA

Видео интервю със световноизвестния астронавт д-р Линехан:

Кратка биография

д-р Ричард Линехан, личен архив

Рик Линехан е ветеринарен лекар по образование, чиято съдба е била да лети в Космоса. Д-р Линехан е селектиран от НАСА през 1992 г. и взема участие в четири космически мисии. През 1996 г, 1998 г. и 2002 г. лети на борда на космическата совалка „Колумбия“, а през 2008 г. – на космическата совалка „Индевър“. През 2002 г. д-р Линехан е излизал в открития Космос три пъти в продължение на общо 21 часа и 9 минути. По време на мисията през 2008 г., вече като опитен „космически пътешественик“, той е излизал извън совалката още три пъти за общо 22 часа и 2 минути. Понастоящем  д-р Линехан разпределя времето си между Програмата за изследване на човешките ресурси на НАСА и Космическия център “Джонсън”.

Снимка: NASA

Любопитни факти за живота в космоса

Какво е усещането да се рееш в Космоса и да виждаш една мъничка Земя?

„Много хора имат първоначалния инстинкт, че когато се отвори люка и трябва да излязат в открития Космос, ще паднат. При мен нямаше страх. Много се развълнувах да изляза сам. Удоволствието е толкова голямо, че не исках да се прибирам, след като си свърша работата. Когато на Земята е нощ, я виждаш много добре, докато е от светлата, буквално те заслепява”, обяснява д-р Ричард Линехан.

Снимка: NASA

Каква е заплатата на един астронавт?

„Не сме милионери със сигурност, все пак сме държавни служители. Не ни плащат зле, не се оплакваме, но не са огромни суми. Не сме като филмовите звезди”, заявява д-р Линехан.

В тази връзка дали ви плащат в Космоса командировъчни?

„Това е много добър въпрос. И отговорът е не! Моята първа мисия в Космоса продължи 2 седмици. Когато се върнах, получих командировъчните си, а те бяха на стойност 34 долара и 17 цента. Трябваше да покрият разходите от отлитането до ниския слой на орбитата на Земята. Това е шега, но още пазя този чек”, разказва заявява д-р Линехан.

Снимка: NASA

Сами ли сме? Предполагам не сте виждали малки зелени човечета, но все пак, дали са някъде там?

„Някои от моите колеги в един момент придобиват такъв зелен вид, но това е докато сме на борда на совалката. Дали съм виждал извънземни? Дайте си сметка, че сега сме само на 200-300 мили, от мястото, където съм бил в Космоса. Някой ден ще излезем в дълбокия Космос. Вярвам, че някой ден ще се срещнем с извънземните”.

Според статистиката най-често задаваният въпрос от децата е как астронавтите ходят до тоалетната?

„Аз винаги отговарям по следния начин – много внимателно”.

Знаете ли, че България е третата държава в света, след Съединените щати и Русия, която произвежда космическа храна за своите космонавти?

„Не знаех за храната, но бих я опитал. Американската космическа храна става. Руската храна е доста по-добра, а най-добрата храна, която съм опитвал в Космоса е японската”.

Хърка ли се в Космоса?

„Друг добър въпрос. Отговорът е да! На първата мисия ни казаха: „Не се притеснявайте, не се хърка в Космоса! Там не се случва!”. Нашият командир е известен с това, че хърка много. Правеше го и в Космоса. Беше ужасно силно и ни създаваше проблеми в съня. Ние го записахме и го пуснахме на Земята, за да ги убедим, че са сбъркали. Това е вътрешноведомствена тайна, не казвайте, че съм ви казал”.

Продължение на интервюто с космонавта и още интересни факти можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language