fbpx

Оазиси в пустинята на АлУла, Саудитска Арабия (Видео)

оазиси със зеленчуци в Саудитска Арабия

Оазиси в пустинята на Саудитска Арабия. Златните пясъци на кралството се простират докъдето ти стига погледът. Но сред тази безводна шир се откроява забележителна гледка – буйни зелени градини, пълни със зеленчуци. В сърцето на безмилостната пустиня на Саудитска Арабия се крият изключителни оазиси, които изпъкват с живот и буйна зеленина. Тези оазиси представляват истински природни чудеса, където съчетаването на древни знания и съвременни технологии е създало малки земеделски райски градини в суровата пустинна среда.

оазиси в пустинята на Саудитска Арабия

С амбициозната програма за реформи „Визия 2030“ Кралство Саудитска Арабия се подготвя за бъдещето. Поради глобалните проблеми с безопасността на храните, природните бедствия, сушата и недостига на вода, търсенето се променя. Страна, която преди беше известна главно със своя петрол, формира икономика с много по-широка основа. В момента Саудитска Арабия все още внася 70% от храната си.  Независими широкомащабни инвестиции в оранжерийни решения и градини са стремежът на страната да превърнат пустеещи земи в процъфтяващ земеделски оазис, произвеждащ зърнени храни, фурми, зеленчуци и плодове. Хората по тези земи са успели да превърнат една привидно безплодна земя в процъфтяваща градина. Оазисите в пустинята на Саудитска Арабия крият не само тайни, но и истории за издръжливост, растеж и красотата на живота срещу всички трудности.

пипер в пустинята на КСА

Добре дошли на мястото, където природата се противопоставя на всички трудности, а човешката изобретателност цъфти в сърцето на пустинята. Днес ви отвеждам на необикновено пътешествие до оазиси в пустинята Алула, Саудитска Арабия. В тази привидно негостоприемна среда, където водата е оскъдна и температурите се покачват, се постига забележително постижение. Жителите на Алула са усвоили изкуството да култивират живота в пясъците, произвеждайки набор от пресни зеленчуци, които са също толкова впечатляващи, колкото са съществено.“

И така, как е възможно зеленчуците да процъфтяват на този безмилостен терен? Тайната се крие в иновациите и находчивостта. Хората от Алула са възприели съвременните земеделски техники, като капковото напояване, за да се възползват максимално от всяка ценна капка вода, без която няма как да има, какъвто и да е живот.

ВИДЕО за оазиси в пустинята на Саудитска Арабия, част I

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Капка по капка, системите за напояване в оазисите в пустинята доставят вода директно до корените на растенията, минимизирайки загубата и оптимизирайки растежа им. Това е екологично решение, което гарантира, че всяко растение получава точното количество вода, за да расте и ражда продукция. Този метод минимизира загубите на вода чрез изпарение и оттичане. Водата идва от сондажни кладенци, от които се черпи живителната сила.

патладжан в пустинята на Саудитска Арабия

Пустинята може да изглежда много сурова, но е богата на потенциал, ако човек знае добре как да го отключи. Насажденията в оазиси на пустинята на Алула демонстрират зашеметяващо разнообразие от култури. Тези зеленчуци символизират триумфа на човешкия дух над предизвикателствата на природата.

ВИДЕО за градините с плодове и зеленчуци в пустинята, част II

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Да, наистина в пустинята на Саудитска Арабия, където има изключително ограничени ресурси на вода и суров климат, се отглеждат зеленчуци и други растения. За да се подготви пустинната почва за отглеждане на растенията, се извършва засаждане на дълбочина от няколко сантиметра. В малкия ров се поставя и малко количество глина. Системата за капково напояване поддържа почвата постоянно влажна, като предоставя вода точно до корените на растенията. Това предпазва растенията от изключително сухия въздух. Тъй като водата е ограничен ресурс, в системата за капково напояване се използват технологии за контрол и оптимизация на водните ресурси. Това включва мониторинг на влажността на почвата и регулиране на потока на вода. Растенията, които се отглеждат по този начин в оазисите в пустинята, имат по-добър растеж и производителност. В страната се опитват да създадат устойчиво земеделие в суровите условия на пустинята.

ВИДЕО за оазиси в пустинята на Саудитска Арабия, част III

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Бакла в пустините оазиси

Баклата е една от най-старите култивирани храни, познати на човечеството. Следи от нея са открити в пещери и край селища още 5 000 години преди Христа. Най-разпространена е в Средиземноморския басейн – Гърция, Италия, Испания, Мароко, Алжир. За нейна родина се счита средна Азия – Афганистан, Пакистан, Таджикистан и Западен Тян Шан. Този представител на семейство Бобови има ценни хранителни качества, а освен това намира място и в народната медицина. Консумацията на баклата подобрява перисталтиката на червата при запек и съдейства за намаляване на холестерола. Отглеждането ѝ в зеленчуковите градини е полезно заради силно изразената азотфиксираща способност на бактериите, развиващи се по кореновата ѝ система. Тази симбиоза я прави отличен предшественик за другите зеленчукови култури, отглеждани след нея.

бакла в пустинята на Алула Саудитска Арабия

Дини в оазисите

В Саудитска Арабия се отглеждат различни сортове дини, които са подходящи за сухите и горещи условия на региона. Един от популярните сортове дини е Sukkari – известен сорт със сладкия си вкус и наситено оранжевата си вътрешност. Това е един от най-популярните сортове дини в Саудитска Арабия и се отглежда успешно в пустинните условия. Друг сорт е Barhi: тази диня има кремаво-бяла до светлорозова вътрешност и се отличава с изключително сладък и ароматен вкус.

дини в пустинята на Алула Саудитска Арабия

Зеленчукови ниви в пустинята

От пустинни зони до зеленчукови оазиси. В пустините на Саудитска Арабия, където влагата и водните ресурси са рядкост, оазисите са като острови на живот. Те се намират около източниците на вода, където подземни води или извори създават уникални условия за отглеждане на растения. Тези оазиси са жизненоважни за местното население, предоставяйки храна, сянка и вода. Заради географското разположение условията за отглеждане на зеленчуци са изключително трудни. Горещините и сушата правят почти невъзможно реализирането на висока продукция.  Наличието на вода е основен проблем почти навсякъде в Арабския свят. Например за град като Рияд обезсолената морска вода се използва като източник на питейна вода. Освен това правителствата искат да бъдат по-малко зависими от вноса на плодове и зеленчуци от други страни, затова искат да разчитат повече на собственото си производство.

ВИДЕО за градините с плодове и зеленчуци насред пустинята на АлУла, Кралство Саудитска Арабия, част IV

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Кралство Саудитска Арабия обхваща голяма територия от около 2 милиона и 150 хиляди квадратни километра или около 80 процента от общата площ на Арабския полуостров. Валежите са рядкост и не надвишават 100 mm годишно в повечето региони. Напояването се извършва главно от тръбни кладенци, а в някои райони водата се добива от естествени извори. На много места са изградени язовири за опазване на водата.

пресен лук в пустинята на КСА

Ниви сред пясъците на пустинята

За да намали зависимостта от износа на петрол като основен източник на доходи и да произвежда повече храна за нарастващото население, Саудитска Арабия полага интензивни усилия чрез планове за развитие на селскостопанския сектор. В резултат на правителственото насърчаване и финансова помощ, обработваемата земя се е увеличила драстично. Основните култури, които произвеждат включват зърнени култури (пшеница, ечемик и просо), зеленчуци (домати, дини, патладжани, картофи, краставици, тикви, лук), плодове (финикова палма, цитрусови плодове и грозде) и фуражни култури (люцерна). 

градини с плодове и зеленчуци в пустинята

Визия „2030“ на Кралство Саудитска Арабия

С амбициозната програма за реформи „Визия 2030“ Кралство Саудитска Арабия се подготвя за бъдещето. Поради глобалните проблеми с безопасността на храните, природните бедствия, сушата и недостига на вода, търсенето се променя. Страна, която преди беше известна главно със своя петрол, формира икономика с много по-широка основа. В момента Саудитска Арабия все още внася 70% от храната си.  Независими широкомащабни инвестиции в оранжерийни решения и градини са стремежът на страната да превърнат пустеещи земи в процъфтяващ земеделски оазис, произвеждащ зърнени храни, фурми, зеленчуци и плодове.

зеленчуци в пустината на Арабия

Водата – по-ценна от златото

Оазисите са свързани с богатото културно наследство на региона. Тези места са били важни центрове за общностната дейност, като събирали местните жители за обмяна на знания, търговия и социални събития. Въпреки че оазисите продължават да се развиват и да се разрастват, те са изправени пред предизвикателства като увеличаването на търсенето на вода и опазване на околната среда. Въпреки това, техният успех и устойчивост остават вдъхновение за балансираното съживяване на пустинните области. Те са доказателство, че човешката настойчивост и иновативност могат да победят предизвикателствата на околната среда и да създадат оазиси на живот в суровите пустинни пространства.

Кралство Саудитска Арабия тепърва се отваря към света и започва да приема туристи, които да разгледат доскоро трудно достъпната арабска страна. Много неща се променят, а арабите желаят да привлекат повече чужденци, които да разгледат забележителностите, да отседнат в хотелите, да опитат от храната, да се забавляват с приключенските програми, като по този начин задвижат икономиката на страната, която вече не разчита само и единствено на петрола, който рано или късно ще бъде изчерпан.

Още интересни видеа за Кралство Саудистка Арабия може да гледате тук:

КСА – видео

Най-голямата огледална зала на Земята – Марая – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language