fbpx

Марин Върбанов – Принцът от Оряхово. Безкрайна нишка на изкуството (Ревю)

Марин Върбанов

„Марин Върбанов. Принцът от Оряхово“ е впечатляваща интерактивна мултимедийна експозиция, разположена в реновираната зала на Екимджиевата къща в град Оряхово. Тя разказва с езика на съвременните технически средства за живота и творчеството на родения в Оряхово новатор на художествения текстил – професор Марин Върбанов. История за изключителна личност, променила света на изкуството. Удивителният живот и принос към изкуството са обект на внимание във филма, който разкрива невероятната история на световноизвестния майстор на текстила.

Марин Върбанов – Символ за възраждането на текстилното изкуство през 60-те и 70-те години на ХХ в.

„Животът на Марин Върбанов е като приказка. Приказка, създадена в едно неуморно скиталчество между Изтока и Запада. В творчеството му се преплитат множество традиции, но това, което остава неизменно, е промяната, новаторството – където и да се създава то, където и публиката да се среща с него – в България, в Китай, в Европа, Америка или  Австралия… Вписва българския художествен текстил в онези световни процеси, които водят до обновление не само на изкуството на текстила, но и на пластичните изкуства като цяло. Създадената от него школа насочва и ръководи ученици от три континента – Европа, Австралия, Азия“.“ Така започва лентата, посветена на проф. Върбанов, в която кураторът на мултимедийната изложба Иво Милев, разказва увлекателно за твореца.

Новата постоянна интерактивна изложба, посветена на световноизвестния художник професор Марин Върбанов, представлява десетминутно преживяване, което въвежда посетителите в неповторимия свят на твореца. Видео разкзкът проследява неговия житейски път, идеи и постижения.

Кратко видео от интерактивната изложба „Марин Върбанов. Принцът от Оряхово“:

Животът на проф. Марин Върбанов

„Марин Върбанов е роден през 1932 година в Оряхово. Загубил рано родителите си, той е приет и отгледан от семейството на ковача Иван Върбанов, чиято фамилия приема. През 1951 година е приет в Художествената академия в София, специалност скулптура, а само две години по-късно заминава за Китай.

Първо учи в Централната академия за изящни изкуства, после в Централния институт за приложни изкуства в Пекин. Тук той открива източното художествено наследство и магията на древния занаят на тъкачеството.“ разказва видеото.

Голямата любов на Марин Върбанов – Сун Хуай Куей

„В Китай Върбанов среща своята голяма любов Сун Хуай Куей. Марин и Сун са от два различни континента и култури. Родителите на Марин са обикновени хора. Сун Хуай е наследничка на древен род, който може да бъде проследен хилядолетия назад във времето. За да сломи семейната съпротива срещу тази връзка, Сун обявява Марин за принц от Оряхово.

Марин Върбанов и Сун Хуай Куей

След още множество административни пречки, през 1956 г. те най-сетне сключват брак и узаконяват една връзка, която е преди всичко духовна. Двамата съпрузи ще бъдат творчески тандем и ще реализират съвместно множество проекти.“, разказва кураторът Иво Милев. От брака им се раждат две деца – Боряна 1957 г. и Феликс през 1962 г.

Марин Върбанов със съпругата си и двете му деца Боряна и Феликс

Марин Върбанов: „1000 думи не могат да стигнат, за да кажат онова, което казва истинското произведение на изкуството.“

„През 1959 г. Марин Върбанов, заедно със семейството си – съпругата си и новородената си дъщеря Боряна – се връща в България. Още на следващата година той оглавява създадената по негова инициатива специалност „Художествен текстил“ при Художествената академия в София, преподава, прави изложби, преоткрива традициите на българското тъкачество, които въплъщава в изящни творби.

„Изкуството не е само сръчност, талант и виртуозно забавление на майстора му, а то е преди всичко идея – мисъл в движение.“

В две поредни издания Марин Върбанов е селектиран за престижното Биенале за художествен текстил в Лозана – през 1969 г. и през 1971 г.“ През 1975 г. цялото семейство се мести в Париж.

Ален Делон и съпругата на Марин Върбанов - Сун

Срещата на Марин Върбанов с Пиер Карден

„През 1979 г. в Гран Пале по време на интернационалния панаир на съвременните изкуства Марин Върбанов и Сун се запознават с Пиер Карден. Той откупува цялата изложба на Върбанов за центъра си Espace Cardin на Пето авеню в Ню Йорк. От тук започва сътрудничеството с Пиер Карден, което ще продължи до края на живота на Марин Върбанов и Сун.“

съпругата на Марин Върбанов с Пиер Карден

Върбанов: „Дългът към бъдещето е най-голямото откровение на изкуството.“

„Той се завръща отново в Китай през 1985 година с две изложби на скулптура от текстил в Пекин, които са първата среща на китайската публика с тази форма на изкуство. В Академията за изящни изкуства в Ханджоу той основава Институт за художествен текстил „Върбанов“, създава цяла школа от ученици и последователи, която прави китайския художествен текстил достояние на света. Той е високо ценен и обичан от китайските си ученици и колеги. В стенопис в Художествената академия в Пекин е единственият чужденец, изобразен сред най-именитите китайски художници.“

Марин Върбанов

Професорът издъхва през 1989 година на 56 години. „Марин Върбанов продължава да странства дори след смъртта си. Част от праха му е пренесен и положен в родното Оряхово, друга част – в Париж и трета част в гробището Ванан в Пекин. Искрата на творческия му дух продължава да гори в децата му – Боряна и Феникс, които не са прекъснали връзките си с България.“

проф. Марин Върбанов и неговите произведения

В галерията на Екимджиевата къща можем да видим едно от най-известните творби на проф. Марин Върбанов – „Хлопатар“ 140 x 190 см, 1979 година.

Работно време на галерията в Екимджиевата къща в град Оряхово

От понеделник до петък:

08:00 – 12:00

13:00 – 17:00

събота и неделя – по заявка

Лице за контакт:

Владимир Владимиров: 0879 219 596

Евгения Найденова: 0879 995 146

Изложба Марин Върбанов

Книгата „Марин Върбанов“ на издателство Борина

По повод на 90-годишнина от рождението на Марин Върбанов, е издадена книга с богата информация за майстора и цветни фотографии на негови творби. Книгата можете да намерите в галерията, както и във всички музеи в град Оряхово.

Изложбата е реализирана по проект на Исторически музей град Оряхово, финансиран от Фондация „Америка за България“ с подкрепата на Надя Захариева – програмен директор към фондацията. Проектната идея е осъществена от куратора Иво Милев от Националната галерия в София, Марио Стойнов и Владислав Илиев от Студио „Форматик“. Включени са материали предоставени от дъщерята и сина на Марин Върбанов – Боряна Върбанова и Феникс Върбанов, както и от ХГ „Жорж Папазов“- Ямбол.

Специални благодарности на д-р Евгения Найденова и кураторът на изложбата г-н Иво Милев за оказаното съдействие!

Статията за „Марин Върбанов. Принцът от Оряхово – безкрайната нишка на изкуството“ е част от проекта „Популяризиране на туризма в Северна България”, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от „Травентурия“ ООД.

Марин Върбанов. Принцът от Оряхово - безкрайната нишка на изкуството
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language