fbpx

Старо Железаре – „селото на авангарда“ (Видео)

Изрисувани стени в село Старо Железаре

Българското село Старо Железаре събра на огради и къщи десетки човешки образи. Световни знаменитости и нашите баби и дядовци на една стена. Сред тях на Барак Обама и Владимир Путин, Айнщайн, Лейди Ди, както и множество местни жители. Венцислав Пирянков се връща от Полша, за да превърне бащината си къща в арт център. Идеята е преобразяването и вдъхването на нов живот на селцето. Венцислав не е сам – на помощ идват студентите му от Полша. Всички одобряват идеята на творците.

Храна за душата! Селото на авангарда! Там, където млади творци преобразяват всяка година селските дувари, а жителите и минувачите пълнят лицето си с палитра от емоции! Художник води всяка година студентите си, за да рисуват по дуварите. Световни знаменитости, политици, актьори и певци се кипрят върху родните огради в село Старо Железаре. Бил съм 5 пъти в Старо Железаре и винаги се удивявам на прекрасните рисунки! Вижте!

Оръжията на студентите са четките, боите и спрейовете. Лозунгът им е „Всички артисти на село“. Модиляни, Полък, Бейкън, Миро, Пикасо и Моне вече радват бабите, дядовците и техните гости.

Видео за рисунките по дуварите на село Старо Железаре:

Може да се абонирате за YouTube канала ми за още интересни видеа 🙂

Кой е казал, че на село е скучно? В Старо Железаре кипи авангарден труд. Там президентът на САЩ Доналд Тръпм пасе крави, а френският – Еманюел Макрон – пълни суджуци и наденици. Български художник води всяка година студентите си от арт университета в Познан, за да рисуват по дуварите на Старо Железаре. Така селският футуризъм пристига и у нас. Идеята е жителите на селцето да бъдат изрисувани върху собствените си огради и стени. Така местните се увековечават с идолите си.

Ангела Меркел с чичо Кънчо, Чегевара с дядо Данчо, а внучка му – с принцеса Кейт. Бащата на кмета пък е изобразен със своя любимец – Владимир  Путин. Фидел Кастро и Индира Ганди са на особена почит. През 1972 г. посещават селото. Върху „дома на традициите“ е изобразен Вежди Рашидов, а на метри и Лех Валенса и бабите от фолклорния ансамбъл. Разбира се не може и без Бойко Борисов. Хубава девойка го приветства при откриването на пътя между Хисаря и Панагюрище. До Тодор Живков пък гордо намираме баба Пенка. Джон Кенеди, папа Франциск, Стив Джобс и местните до тях. 

Студентите опознават съдбите на местните, като се опитват да ги усмихнат с хумора си. Агнешка и Корнелия имат задачата да изобразят стадото с овце на дядо Лазар. На паша с него е британският премиер Тереза Мей, която пък е напътствана от баба Велика. Идеята е закачка с нашумелия Brexit. Цяла бригада от творци, въоръжени с боя и четки, преобразяват облика на овехтелите стени. На една от тях папата разговаря с полски политици, които се карат с Доналд Туск и Ярослав Качински. Беквокал на Лили Иванова не е кой да е, а самата Тина Търнър. Освен тях още плеяда звезди махат от музикалната стена.

Още едно видео за „Селото на авангарда“

Може да се абонирате за YouTube канала ми за още интересни видеа 🙂

Всеки жител на Старо Железаре избира с кого да бъде изобразен

На бабите и дядовците там компания правят Сталин, Бриджит Бардо, Че Гевара и Мая Манолова. Студентите използват село Старо Железаре като живописно платно, за да изобразят изкуството си. Идеята – всеки собственик на къща да е изрисуван със знаменитост.

Баба Велика от село Старо Железаре стана световноизвестна, след като CNN, BBC и „Ню Йорк Таймс“ я показаха как си хортува на седянката с английската кралица.

Баба Велика с Британската кралица Елизабет II - Старо Железаре
Баба Велика с Британската кралица Елизабет II

В село Старо Железаре всички са доволни, особено бабите, които предат, които са нарисувани с Карл Лагерфелд. Хичкок прави компания на агне. Кенеди е в количка, а Барак Обама е до Муамар Кадафи. В селото се намира и може би единствената картина в света, на която Мерилин Монро е изобразена редом с прасета.

В компанията на Мерилин Монро и трите прасенца в село Старо Железаре
В компанията на Мерилин Монро и трите прасенца

„Госпожиците от Авиньон“ – една от най-известните картини на Пикасо

Той я рисува във Франция, като създава над сто подготвителни скици. Започва я в края на 1906 г. и я завършва през лятото на 1907 г. Първоначалното име е „Философски бордей“, впоследствие променено на „Госпожиците от Авиньон“ – име, предложено от писателя Андре Салмон.

„Госпожиците от Авиньон“ е една от най-известните картини на Пикасо - село Старо Железаре
„Госпожиците от Авиньон“ е една от най-известните картини на Пикасо

Картината често е определяна като революционна, повратна точка в развитието на модерното изкуство. С нея са поставени основите на кубизма. „Госпожиците от Авиньон“ предизвиква бурен отглас в средите на изкуството. Много от приятелите на Пикасо, сред които Анри Матис и Жорж Брак, я намират отблъскваща, а когато е представена за първи път на изложба през 1916 г., тя не получава положителни отзиви от тогавашните критици. На картината са изобразени пет голи женски фигури – проститутки в публичен дом, който се намирал на ул. „Авиньо̀“ в Барселона. Ранните скици на творбата представят и двама мъже – моряк и студент по медицина. От 1939 г. картината е притежание на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. А вече можем да я видим и на дувара в село Старо Железаре!

Баба Стефана от Старо Железаре позира с нейното магаренце до Бриджит Бардо! „Ню Йорк Таймс“ публикува цяла статия за китното селце Старо железаре! По дуварите му се кипрят български баби и дядовци заедно със световни знаменитости!

Първите творби (видео – кликнете тук ) по дуварите на къщите в село Сатро Железаре, Пловдивско, се появиха през 2015 г. Селото стана известно в цял свят именно с изображенията на политици, певци и актьори, които позират редом с българските баби и дядовци.

Баба Делка от Старо Железаре се радва на роднините си, като ги гледа на дувара. От 20 години живеят в Съединените щати… Мъчно й е. Младостта си отишла, а да се гледат сами с дядото не било лесно. Но такъв бил животът…

Дядо Иван дърпа каруцата, в която се вози внучка му и Доналд Тръмп

Къде се намира село Старо Железаре

Селото се намира в област Пловдив. Съвсем близо до Хисаря и Старосел. Ако сте отседнали в района е идея за приятна разходка! Старо Железаре е своеобразна арт-галерия на открито – къщите и оградите им в селото са изрисувани с графити представящи световни знаменитости и жители на селото. Автори са Венцислав Пирянков, чиито родови корени са в Старо Железаре, и съпругата му Катажина.

Как да стигнем например от София до село Старо Железаре вижте тук

Staro Zhelezare Street Art Village трябва да се види с очите на живо! Ако имате път минете! Няма да съжалявате! 🙂

За още интересни места от България, виж тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language