fbpx

Лука / Lucca Италия – „градът на 7-те дървета“

Лука е прекрасен град, в който може да изгубиш часове на съзерцание! Въпреки, че е разположен между Пиза и Флоренция, градът е извън натоварените туристически маршрути. В Лука можем да почувстваме истинската романтика на Тоскана и то от птичи поглед! Можем да изкачим стъпалата на почти всички кули, които стърчат над живописните керемидени покриви!

Можем да се насладим и на прочутата катедрала „Сан Микеле ин Форо“. Лука е известен и с още нещо! Тук през 1858 година е роден световноизвестният композитор Джакомо Пучини – титанът на италианската романтична опера.

Тайните зад стените на Лука

Разположен на кръстопътя на пътищата за Парма, Флоренция, Рим, Пиза и Луни, градът е бил доста проспериращ в миналото. Лука – симпатично градче в Тоскана съвсем близо до Пиза и Флоренция. Намира се в долината на река Серкио и Апуанските Алпи. Известно е като един от италианските „Città d’arte“ (град на изкуствата). Наричан е още градъте на 100-те църкви.

Историческият център и масивните отбранителни градски стени с бастиони от епохата на Ренесанса, са изключително добре запазени. Периметърът им е близо 4 километра, а найохубавото е, че по тях можете да се разходите с колело или пеша. Сред най-красивите паметници на архитектурата е 45-метровата кула Guinigi ( Гуиниджи ), построена през 1300-та година.

Историческият център на Лука

Лука е изключително романтичен град. Средновековни кули, малки площадчета, тесни улички, изящни църкви, десетки ресторанти с типична тосканска кухня, занаятчийски работилници и малки магазинчета – идеално място за разходка. За един ден буквално можете да разгледате целия град! Това, което може да посетите са: Вила Гуиниджи, романската катедрала Св. Мартин, Порта Сан Гервазио, Римския амфитеатър, да се разходите в Ботаническата градина. За мен най-незабравимото преживяване беше изкачването на стълбите и гледката от една от на-високите кули на Лука – Гуиниджи!

The Guinigi Tower / Кулата Гуиниджи

„Градът на седемте дървета“ – вълшебното италианско градче Лука

Една от най-високите кули в града се радва на 7 дървета ( черни дъбове ) – толкова, колкото синове и дъщери е имала фамилията – Гуиниджи, която я е построила!

По стълбите към върха на кулата

Задължително се изкачете, защото пред вас ще се разкрие изумителна гледка! Върхът е една от най-завладяващите точки, където можете да стоите в сянката на дъбовете и да се възхищавате на архитектурни бижута на Лука от птичи поглед!

Непокътнатата кула Гуиниджи – капризите на богатите

Кулата е построена през 1300-та година от богатото търговско семейство Гуиниджи. Тя е добавена от известната фамилия, за да придаде изискан вид на една от къщите, в период, когато множество камбанарии се издигат в Лука. Те засаждат черните дъбове на върха, а символиката им е прераждането.

Кулата е една от малкото изцяло запазени в Лука, град който през четиринадесети век е бил претъпкан с тези древни небостъргачи. Височината на една кула отразявала престижа и важността на семейството, към което принадлежи. Богатите фамилии буквално са се състезавали коя ще построи от висока по-висока кула. Кулата Гуиниджи е типична със своята романско-готическа архитектура в местен стил, декоративни корнизи и гербове.

Това, което прави тази кула по-различна от останалите, е малката зелена градина на връха. Тя е разделена на три цветни лехи, където са засадени дъбовете.

Дърветата на кулата

Една от легентите гласи, че най-високото дърво е засадено от Паоло Гуиниджи, който е заловен и затворен в замъка от Франческо Сфорца. Казват, че преди екзекуцията му всички листа паднали от дървото.

Днес кулата е собственост на общинския съвет на град Лука и е място, което не бива да се пропускате! Красотата на града се вижда най-добре от това място!

Piazza dell’Anfiteatro – Площадът амфитеатър

Амфитеатърът, построен като център на забавление извън римския град, днес е място за градския живот и самият символ на Лука.

Площадът отвисоко. Снимка: Уикипедия

Уникалният площад с елипсовидна форма, е затворен в прегръдка на средновековни къщи. Някога на него се извършвали зрелища и впечатляващи гладиаторски игри. Амфитеатърът на Лука бил с внушителна структура с петдесет и четири арки и пещера, която можела да побере до десет хиляди зрители.

Гледка към площада от кулата Гуиниджи

Историята на площада

Строителството на амфитеатъра започнало през I век след Христа при император Клавдий и е завършено през периода на Флавиите. Богат гражданин е финансирал строежа сочи почетен надпис, открит по време на разкопки.

През 1800-та година архитектът на Лука, Лоренцо Нотолини, възстановява древното пространство. Следват още преустройства на сградите, докато градът придобива ново овално пространство, което следва същия периметър и същите обеми на античната сграда.

Piazza dell’Anfiteatro

Оригиналният амфитеатър запазва структурите си два метри под пътната настилка, с арки и сводове, изникващи пред магазините, които гледат към площада.

Piazza dell’Anfiteatro

Някои от римските останки все още се виждат, докато вървим по via dell’Anfiteatro, в сградите, ограждащи площада и в най-ниската от четирите арки, водещи към него, единствената останала от древната структура.

Църквата Сан Микеле / Church of San Michele in Foro

В сърцето на Лука се намира църквата Свети Архангел Михаил. Сан Микеле ин Форо е римокатолическа базилика, построена върху древния римски форум. Храмът е посветен на Архангел Михаил. Украсен е с многоцветни мрамори, повлияни от ломбардския стил.

На най-високата точка до два ангела, се намира 4-метровата статуя на Св. Архангел Михаил, който пронизва дракона. Според една от легендите в пръста на ангел е скрит огромен диамант.

4-метровата статуя на Св. Архангел Михаил в Лука, Италия

Фасадата на църквата от 13 век е изключително красива! Уктасена е със скулптури и инкрустации. По долната част има поредица от слепи аркади, централната от които включва главния портал. В долния десен ъгъл на фасадата има статуя, изваяна от Матео Чивитали, която е поставена, за да отпразнува края на чумата през 1476 година.

Църквата Св. Архангел Михаил

Как да стигнем до Лука, Италия

До Лука се стига много лесно и бързо с кола, влак или автобус от най-близките големи гардове Пиза и Флоренция.

С влак:

Жп гарата се намира извън стените на стария град. Няма директни влакове от летище Пиза до Лука, така че е необходим трансфер до централната гара на Пиза. Влаковете от централна гара Пиза се движат приблизително на всеки 30 минути през деня ( билетът започва от 3,30 евро ). Лука също е на главната линия Виареджо-Флоренция Санта Мария Новела, така че има влакове на час от двата града ( 7 евро до Флоренция ).

Една от запазените кули в Лука
С автобус:

Има директен автобус от летището в Пиза до Лука. Пътуването е около час.

С автомобил:

Шофирането в Лука е разрешено предимно за жителите на града, затова е добре да паркирате извън стените на Лука, където има паркинги за колите. Вътре можете да вървите пеша или да си наемете велосипеди. Няколко места за колела под наем можете да намерите в близост до северния вход на града, Porta Santa Maria, близо до Porta San Pietro и пеша от Porta Elisa към центъра. В града има много паркинги, разположени извън стената, като най-големите два са от северната и южната страна.

Още красиви места в Италия можете да окриете, като кликнете ТУК. Вижте и къде се намира царството на трулите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language