fbpx

Морски слонове в Антарктика – гигантите и техните хареми (Видео)

Морски слонове в Антарктика

Морски слонове в Антарктика – основно занимание – мързел. По цял ден лежане, пръцкане, оригване, чесане, спа процедури с пясък. Морските слонове обожават сладката дрямка. От време на време мъжкарите си мерят достойнствата… Я за някоя сладурана, я за по-хубаво място. Елате с мен, за да видим тези гигантски създания отблизо!

Морски слонове

На нос Хана Поинт на остров Ливингстън, Антарктика, се срещат стада с Южните морски слонове. Те са най-големият вид тюлени на планетата. Обожават да се излежават и дремят на слънце. Мъжките южни морски слонове могат да достигнат до 4-6 хиляди килограма, а като дължина от 4 до 6-7 метра. Те са тромави на сушата, но са превъзходни плувци и гмуркачи. Имат формата на торпедо, което обяснява тяхното умение да плуват и да се гмуркат. 

ВИДЕО за видовете тюлени в Антарктика, I ЧАСТ:

Техният огромен обем кръв съхранява кислород, който те използват много ефективно. Имат дори допълнителни пространства, наречени синуси в корема си, за да съхраняват допълнителна кръв. Хемоглобинът в червените кръвни клетки пренася кислород, а морските слонове имат много повече червени кръвни клетки на единица кръв от другите животни. Тези адаптации означават, че южните морски слонове могат да си поемат дъх и да задържат кислород за 2 часа. Биолозите са установили да се гмуркат на дълбочина до 2-3 километра.

Харемите с морски слонове

По-големите мъжки слонове се бият помежду си, за да установят господство над определена част от плажа, както и придобиването на хареми от до 40 женски. Битките за надмощие могат да продължат с часове и да завършат със сериозни наранявания и на двата морски слона. 

Вокализацията от силни ревящи звуци също е често срещана по време на тези битки и се усилва чрез надуване на подобните на хобот носове с въздух. 

Диетата на южния морски слон се състои предимно от калмари, мекотели, крил, главоноги и водорасли.  Единственият враг на морските слонове са косатките, които обичат да си ги похапват. Южните морски слонове са били ловувани почти до изчезване през 18 и 19 век, заради тяхната мас. С въвеждането на Закона за защита на морските бозайници и Антарктическия договор тяхното избиване е забранено.

стадо морски слонове Антарктида

Но въпреки че вече не се смятат за уязвими, популациите на южните морски слонове са с низходящи тенденции в съвременния свят. Учените прогнозират, че променящите се температури на океана са довели до намаляване на наличността на храна за гигантите.

огромен морски слон

Още видеа за Антарктика можете да видите тук:

Видео – Концерт на Теодосий Спасов в Антарктида

Видео – Живот в Антарктика

Пътепис – Антарктика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *