fbpx

Исторически концерт на български музиканти в Антарктика (Видео)

31.05.2020 г.

Телепортираме се на място, което е толкова непознато, колкото и космосът. Преминаваме в друго измерение, където единствен господар е Майката природа. На хиляди километри от комфортните концертни зали, на най-студеното място на планетата, ще ви срещна с музикантите Теодосий Спасов и Хари Цвятков. За първи път в света те изнесоха концерт пред колония от пингвини, морски слонове, ушати тюлени, китове и птици. Харесват ли антарктическите животни българската музика, какви са шансовете им за оцеляване във времена на климатичните промени и готово ли е човечеството на компромиси, за да запази естествения баланс на планетата? Отговор на всички тези въпроси дава документалният филм „Антарктика“.

Теодосий Спасов и Хари Цвятков на Хана поинт, остров Ливингстън, Антарктика

Пътешествие до най-студеното място на планетата. Музикантите Теодосий Спасов и Хари Цвятков с концерт на ледения континент.

17 минути, които ще ви пренесат на една ръка разстояние от Антарктика. Вижте!

Продуцент: NOVA TV; Сценарист, режисьор и оператор: Живко Константинов; Монтаж: Ивайло Георгиев; кадри дрон: Благой Момчилов.

За първи път български музиканти отиват на най-студеното, ветровито и опасно място на планетата.

Да чуеш кавал и китара сред ледедниците на Антарктика е уникално усещане и се радвам, че моята камера запечата тези моменти, за да ги покаже на публиката!

Българските музиканти свирят пред „стадо“ морски слонове

Посланието на филма

Идеята на документалния филм е да се замислим за климатичните промени, на които ставаме свидетели всеки ден! А те са видими с просто око в Антарктика! Хладилникът на планетата ни е широко отворен. Леденият сейф на Земята се разтапя. Човечеството ще трябва да направи такъв компромис, който да запази естествения баланс на планетата. Не можем да спрем Земята и да слезем, защото поне засега тя е единственият ни вариант в Космоса!

Огромни парчета лед, откъснати от ледниците на остров Ливингстън, Антарктика

Величествени планини, ледници и уникални животни са застрашени, заради прекомерната алчност на човека. Разтопят ли се ледниците – горко ни и тежко, категорични са учени от целия свят! Планетата ни е изправена пред огромна опасност, а свидетелство за това са огромните катаклизми, с които тя ни предупреждава да спрем! Нека всеки от нас се замисли как лично може да помогне домът на човечеството да бъде запазен такъв, какъвто искаме да го виждаме!

Айсберг на остров Ливингстън, Антарктика
Айсберг във формата на леден пламък

Да стигнеш до „края на света“

Да стигнеш до Антарктика не е никак лесна работа. По земя, въздух и вода се минават около 50 000 килоемтра в двете посоки. Пред портите на най-студеното място на планетата започват и опасностите и рисковете, които дебнат от всеки ъгъл. Преодоляваш ниските температури, силния вятър, огромните и бесни вълни. Изключително дълъг и изморителен път. Не всеки се наема да измине тези предизвикателства. Във филма съм репортер, сценарист, режисьор и оператор.

Тоест нямам цял отбор от асиситенти, които да ми помагат и следят снимачния процес. Разчитах единствено на себе си. Научих се да снимам за кратко време. Да работя с микрофони. Да нося тежък статив през трудния терен от лед и камъни. Да се качвам на кораби и лодки, да акустирам на брега и всичко това с техниката в ръце, за да не се повреди с останалия багаж.

При тези температури, влага и мокро време батериите свършват бързо, трябва да се връщаш до базата, за да ги зареждаш и отново да извървиш пътя до мястото, където си снимал. Много трудно, но не и невъзможна задача! Да снимаш в такива сурови условия е истинско предизвикателство! Усилията, разбира се, си заслужаваха!

Повече за пътуването до Антарктика можете да видите ТУК.

Тюлен в Антарктика
Тюлен посреща българските гости
Пингвини в Антарктика
Пингвини в очакване на българския концерт в Антарктика

Жаден ли си за приключения?! Абонирай се за e-mail бюлетина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language