fbpx

Иранска кухня. Персийски вкусотии: шафран, сохан и ресторанти в Техеран

Иранска кухня

Иранска кухня: богата на вкусове и аромати, съчетавайки различни съставки, подправки и традиционни техники за готвене. Иранска кухня – прекрасна поезия от вкусове, които пресъздават богатството от аромати и наслада във всяко ястие. Това е истинска симфония, хармония от вкусове, които събуждат въображението и пленяват сетивата, като носят неповторими преживявания за небцето.

ирански специалитети

Иранска кухня – изграден мост между поколенията, обединяваща семействата около трапезата. Обичаите на готвенето се предават от поколение на поколение, като във всяко ястие са вплетени приказки и традиции.

иранска кухня

Иранската кухня е не просто храна; тя е вратата към културата и традициите на този прекрасен източен свят. Така че, докато разглеждате вкусовете, не просто опитвате ястията – вие поемате на експедиция в духа на персийската поезия, която тече през всяко замислено ястие. Открийте иранската кухня, като се потопите в нейните аромати, окъпани в мистериозната светлина на Султана на Персия. Позволете си да бъдете пленени от поезията на вкусовете, докосвайки тайните на една от най-старите и красиви кухни в света.

сохан

До Иран с моя помощник в превода Vasco Translator V4

За моето приключение до Иран взех моменталния преводач Vasco Translator V4, чрез който разговарям свободно с хората по света. Не се притеснявам от езиковите бариери – той ги преодолява моментално. Гид в непознатото: В Иран, Испания, или където и да е – Vasco е моят виртуален гид. Опитвам нови вкусове: с него разгадавам менютата в местните ресторанти и смело опитвам нови ястия. Разговарям с хората на пазара или в магазина. Няма грешки, а само вкусни открития. Vasco Translator V4 не е просто преводач, той е ключ към невероятни преживявания и разбиране на различни култури. Лек и удобен: той се побира в джоба ми, готов за всяко приключение – компактен и винаги на разположение.

Vasco преводач

Устройството за моментален превод Vasco Translator V4 можете да си поръчате от официалния сайт на Vasco Electronics ТУК. С промо код Jivko5 можете да получите отстъпка от 5% от цената на прoдукта! Кодът важи и за продукти в промоция, а може да се използва и в комбинация с други остъпки!

Щедрият свят на подправките

Иранската кухня се отличава с използването на обширен арсенал от подправки. Иранска кухня – книга, всяка страница на която разкрива нов свят от аромати и вкусове. Това е пътешествие, което обичаите и традициите на Изтока пресъздават с грижливост и хармония, оставяйки във вкусовете си следа от богатство и стил. Иранската кухня е магична симфония от вкусове, която пренася в любовната обятия на персийската традиция. От килимите на Шираз до пустинните вълнения, тук всяко ястие е като стих от поезия, разказваща история за вековете стара култура и кулинарно майсторство.

ирански шафран

Шафран – царят на подправките

Човешкото отглеждане на шафранов минзухар и използването на шафран се извършват повече от 3500 години и обхващат различни култури, континенти и цивилизации. Най-известният е Иранският шафран (Шафранов минзухар (Crocus sativus)) – един от най-ценните и качествени видове шафран в света. Този подправъчен елемент, произхождащ от цветовете на минзухара, не само придава интензивен аромат и вкус на ястията, но също така има и дълга история като ценен продукт в иранската култура. Вижте някои подробности за иранския шафран:

Иранска кухня шафран

Произход и разпространение:

 • Иран е един от най-големите световни производители на шафран.
 • Иранските климатични условия, съчетани с традиционни методи на отглеждане и бране, правят иранския шафран изключително качествен.
минзухар производство на шафран

Събиране и производство:

 • Шафранът се събира ръчно по време на цъфтежа на минзухарите. Този процес е трудоемък и изисква грижливост, тъй като трябва да се извадят само червените части от цветовете, наречени „шафранови нишки“.
 • След това шафрановите нишки се подлагат на сушене, което трябва да се извърши внимателно, за да се запази ароматът и цветът им.
шафран и минзухар

Качество и аромат:

 • Иранският шафран се отличава със своите наситено червени нишки и силно ароматни качества. Цветът на иранския шафран е по-тъмен в сравнение с някои други видове.
 • Ароматът му съчетава топли, земни нотки, с леки цветисти и медни нюанси.
шафран от Иран

Използване в кулинарията:

 • Иранският шафран се използва широко в персийската и световната кулинария. Той е ключова съставка в множество ирански ястия като тахчин, пилешко с берберски кус кус и дори сладкиши като халва.
 • Шафранът може да бъде добавен директно към ястията или предварително потопен в топла течност (или парче лед), за да освободи своя аромат. Друга тънкост е стриването му с помощта на лъжица захар.
парфюм шафран

Използване на шафрана в парфюмерията

Шафранът, със своя интензивен аромат и уникален цвят, също е ценен елемент в парфюмерията.

 • Шафранът внася топлина, пикантност и цветни нюанси в ароматите. Той притежава съблазнителен характер.
 • Шафранът често се използва като базова нотка в парфюмерията, добавяйки интригуващи аспекти към композициите
 • Употребата на шафран в парфюмерията се свързва със символиката на лукса и разкоша. Ароматът му предоставя на парфюмерийните композиции изисканост и усещане за изключителност.
 • Шафранът добавя екзотика към ароматите, което ги прави привлекателни и уникални
 • Шафранът е устойчив аромат и може да осигури дълготрайност
парфюм с шафран ACQUA DI PARMA Signature Zafferano

На пътуването в Иран с мен взех елегантния и необикновен – ACQUA DI PARMA Signature Zafferano! Zafferano e сияйна композиция, апотеоз на скъпоценния и мек аромат на шафран. Съблазнителна дълготрайност: ACQUA DI PARMA Signature Zafferano е предназначен да впечатли с несравнима интензивност и изключителна трайност. Всяка капка е пътешествие в света на изискаността. Изключително преживяване, което се разгръща с всяко нанасяне на парфюма.

Здравословни ползи:

 • Освен като подправка, шафранът също е известен със своите здравословни свойства. Счита се за антиоксидант и се свързва с положителни ефекти върху здравето на сърцето и имунната система.
Сохан Иранска кухня сладко

Сохан

Соханът е традиционен персийски шафранов крехък карамелов десерт. Произвежда се от пшенични кълнове, брашно, жълтъци, розова вода, масло, шафран, кардамон и парченца бадем и шамфъстък. Соханът произхожда от Към, Иран. Има различни видове сохан, включително меден сохан, сусамов сохан, сохан халва, бадемов сохан, сохан гази, сохан логме, маслен сохан, сохан пашмаки (захарен памук) и десертен сохан. Сохан се приготвя по автентични рецепти, следвайки традиционните методи на готвене и се продава в традиционни сладкарски магазини в цял Кум. Оригиналният качествен сохан се произвежда в Кум. Въпреки това, поради голямата му популярност, производителите на сохан изнасят продуктите си в други градове в Иран. Аз го опитах на пазара Таджриш и останах очарован от вкусотията.

десерт сохан в Иран
Рецепта за приготвянето на Сохан

Прахът от пшенични кълнове се смесва с вода и се разбърква непрекъснато на силен огън в продължение на часове. Когато водата се изпари и цветът се промени на карамелизирано кафяво, е време да се добави масло или гхи, захарта и жълтъците. На следващата стъпка се добавя розова вода, шафран и кардамон, за да бъде магията пълна. Сместа се бърка докато стане на тесто. След това всяко парче от пастата се сплесква и се поръсва с шамфъстък и бадеми. 

Ресторант Vakil Tojjar в Техеран – автентична иранска кухня

В Техеран задължително трябва да посетите култовия традиционен персийски ресторант Vakil Tojjar, който се намира в квартал Mohammadiyeh. Ресторантът се намира на самия площад Мохамадие – един от петте главни площади на стария Техеран. Мястото е било едно от най-значимите за търговия в града.

ресторант Vakil Tojjar в Техеран с автентична иранска кухня

Традиционният ирански ресторант е комбинация от изящната персийска архитектура и иранското гостоприемство. Тук ще опитате от почти всички известни специалитети на иранската кухня.

Vakil Tojjar сравняват като един от фаровете на Иран за кулинарно наследство. Зашеметяващият интериор с цветни витражи, ярки плочки и езерце в средата на двора, напомня на традиционните персийски домове. Менюто представлява вкусно пътешествие през вековете, като може да задоволи глада и най-взискателния ценител на храната. Ресторантът е пресечна точка на изкуство, архитектура, история и кухня – трябва да се посети!

иранска кухня Техеран

За да се ориентирам в морето от предложения на Иранската кухня, използвах моя Vasco Translator V4 (сайт за поръчка), който знае персийски и бързо и лесно ме ориентира от кои вкусоитии да си поръчам 🙂 Иначе сигурно щях да си остана гладен.

преводач Vasco translator V4 Иран

Съветвам ви да си направите предварителна резервация, защото опашките са постоянни. Ресторантът е наистина сред най-известните в града, посещаван предимно от иранци. Автентичен, а не туристически капан!

иранска кухня ресторанти

Иранска кухня – вкусни и големи порции

Иранската кухня се отличава с разнообразие от вкусни ястия и богати аромати. Тя е популярна с употребата на различни подправки, ядки, плодове и меса, които придават уникален вкус на храната. Порциите в иранските ресторанти обикновено са достатъчно големи, като това е част от културата на гостоприемство в Иран. Обичайно иранците предоставят изобилни количества храна, за да се уверят, че гостите са добре нахранени и доволни.

ориз с шафран

Някои от популярните ирански ястия включват:

 • Кебап: Различни видове месо (говеждо, пилешко, агнешко) приготвени на скара или на открит огън.
 • Тахчин: Ястие от пиле, подправено със зехтин, яйца и шафран, приготвено с ориз и подсолено оризово тесто.
 • Горме Сабзи: Говеждо месо, приготвено с различни зеленчуци и подправки, често поднесено със сметана и боб.
 • Халим: Традиционна иранска закуска, направена от пшеница, месо и подправки.
сладко Иран

Забележителности в Техеран: дворецът Голестан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language