fbpx

Национална библиотека на Катар в Доха (Видео)

Национална библиотека на Катар

Национална библиотека на Катар е проектирана от световноизвестния архитект Рем Колхас – урбанист, архитектурен теоретик и професор по архитектура и градски дизайн в Училището по дизайн към Харвардския университет. Сградата на Националната библиотека е с формата на две парчета хартия. Те са разкъсани и сгънати диагонално в ъглите, за да създадат структура, подобна на черупка, със стъклена фасада, за да гарантира, че вътрешността получава много естествена светлина, която е идеална за четене. Диамантно оформеният екстериор на библиотеката противоречи на просторния й интериор, който дава приоритет на светлината и видимостта. Сградата е проектирана по такъв начин, че да може през целия ден да влиза естествена светлина!

ВИДЕО за Национална библиотека на Катар в Доха

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

45 000 квадратни метра площ, пълна със знания

Основното вътрешно пространство е проектирано да позволява точно количество дневна светлина, която е благоприятна за четене и общуване. Самите рафтове с книги са неразделна част от сградата, издигат се от пода и се вписват в архитектурата. 

Националната библиотека на Катар в Доха

Иновативните технологии са безпроблемно интегрирани в цялата сграда, подобрявайки достъпността и ефективността. Използването на мрамор заедно с дизайн от неръждаема стомана се вижда навсякъде в библиотеката.

сграда Национална библиотека на Катар

Разрастващата се колекция включва редки и ценни архивни документи, книги и периодични издания на различни европейски езици. Ранни арабски печатни материали, като книги, списания, вестници, както и арабски ръкописи, карти, атласи, глобуси, исторически снимки. Редица от печатните материали датират от 15 век, когато процесът на печатане е въведен наскоро в Европа.

библиотека Катар

Над 1 000 000 книги в колекциите

Национална библиотека на Катар притежава над един милион книги в колекциите си, заедно с повече от 500 хиляди електронни книги, периодични издания, вестници, както и специални колекции. Библиотеката на Катар в Доха е зашеметяващо място със своята архитектура и монолитна фасада.

Сграда, създадена, за да създаде впечатление за огромен амфитеатър от книги. До библиотеката можете да стигнете с такси или с метрото. Достъпът до нея е свободен, като не трябва да забравяте, че има дрескод. При мъжете раменете и коленете трябва да бъдат покрити. Късите шорти не са позволени. Въпреки че няма законово изискване за носене на хиджаб, жените не трябва да носят  много къси блузи или оскъдно облекло.

 библиотека в Доха

Видео за Националния музей на Катар в Доха можете да гледате ТУК

Видео за Доха и нейните забележителности можете да видите ТУК

Катар Доха библиотека

До Доха пътувах с Qatar Airways – изключително обслужване в бизнес класата им (видео I част), (видео II част), (видео III част). Избрах да нощувам в невероятния хотел в The Pearl Island – Marsa Malaz Kempinski Hotel | (5 Star Hotel). Полети с Qatar Airways можете да резервирате тук.

бизнес класа Qatar Airways

1 Comment

  1. Vladislav Trifonov
    18.01.2024 /

    Много добро технологично развитие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language