fbpx

Дурас Албания. „Вечният град” на Адриатика. (Видео)

Дурас, Албания

Дурaс Албания. „Вечният град“ на Адриатика. Вторият по големина град в страната, след столицата Тирана, и едно от най-старите селища по крайбрежието на Адриатическо море. Дурас има своята завладяваща история и е на по-малко от час път от Тирана (видео), което го прави идеален избор за еднодневна екскурзия, уикенд или дори повече. Дурас е една от перлите на Албания.

ВИДЕО за Дурас, Албания:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Историята на Дурас

Крайбрежният град Дурас е дом на най-голямото пристанище в Албания и е един от най-древните градове в страната. „Вечният град” на Адриатика има 3000-годишна история, като основаването му датира от 627 г. пр.н.е. Населявана от древни времена от илири и гърци, от римляни, венецианци и османци след това, Дурас е съкровищница на някои от най-старите археологически обекти в Албания. Поради дългата си история, градът естествено е пълен с древни археологически обекти и находки, включително известния амфитеатър на римския император Адриан, чийто капацитет от 15 000 места го прави вторият по големина амфитеатър на Балканите.

амфитеатър на Адриан

Амфитеатърът на Адриан

През 60-те години на миналия век при изкопи за къщи откриват едни от най-големите амфитеатри на Балканския полуостров, построен в чест на римския император Адриан! Някога е побирал около 20 000 души. Не се шокирайте от гледката на стотиците сгради, които заобикалят амфитеатъра. Подобно на много други обекти на Балканите, амфитеатърът е открит късно в средата на жилищен квартал. Поради тази причина най-значимата част от него все още не е разкопана. Епичен мащаб! Определено амфитеатърът е впечатляваща мега структура, която за времето си е било истинско зрелище за всеки посетител.

театър на Адриан в Дурас

Старият град на Дурас

Наоколо се намират останките на бани от 2-ри век след Христа, византийски форум с мраморни колони, построен около 5-6 век и малка църква от 9-ти век, чиито стени са покрити с мозайки. Старият град бил ограден със стена, една трета от която все още съществува и може да разгледате. Самият Цезар някога е вървял по древните пътища, оцелели през историята. Ако сте любители на археологията посетете Археологическия музей, създаден през 1951-ва година. Той е най-големият в страната и съхранява богата колекция от реликви.

Старият град

След като разгледате основните забележителности, което ще ви отнеме от няколко часа до цял ден, в зависимост от какво се интересувате и дали искате да видите абсолютно всичко в града, е време за море. Плажове, плажове и пак плажове.

Адриатическо море плаж

Плажовете в Дурас

Дурас е идеален и за тези, които искат да си почиват край Адриатическо море. Плажовете му са пясъчни, дълги и обширни, а наоколо е пълно с ресторанти и барове. Близостта му до столицата го прави едно от най-предпочитаните и известните морски места в страната на орлите. Наоколо има десетки хотели, които предлагат всичко, от което се нуждаем за приятното прекарване на почивката ни.

басейни Дурас

Хотелските вериги в курорта Дурас

Всички места предлагат ол инклузив, собствени плажове с чадъри и шезлонги, атракции на плажа, както и водни спортове. Цените са по-ниски от тези в Италия и Гърция, като по този начин албанците се опитват да привлекат повече туристи на морските им брегове. Разговарям с оперативния мениджър на една от световните хотелски вериги, която притежава хотел близо до брега на Адриатическо море в Дурес. Според Барбулуши все повече международни туристи откриват предимствата на Албания. А страната се опитва да подобри облика си, за да успее и да ги задържи, и не на последно място. Една от целите на албанците е да впечатлят чужденците, за да могат те да разкажат на приятелите си и да се върнат отново, за да почиват в албанските курорти.

Дурас в Албания

“Албания се развива бързо. Мисля, че тя е последното бижу на балканите, затова и привлича такова внимание на международния пазар. Много списания, както и туристически сайтове промотират Албания, което води до огромен туристически поток в страната.“, споделя Фисник Барбалуши, оперативен мениджър на международна верига хотели.

хотелска верига в Дурас Мовенпик

„Както споменах, секторът е в развитието си. Разбира се, че има някои трудности, инфраструктурата е една от тях. За момента разполагаме само с едно летище. В бъдещите 5 години ще изградим още 2, 3 летища, което ще се отрази значително на сектора. Повечето от гостите ни идват от Косово, албанци, които живеят там. Но също така привличаме и гости от Франция и Германия. Албания е последното бижу на Балканите и е много екзотично място за преоткриване. Имаме много плажове, богата природа, планини, така че има много места, които да откриете в Албания.“

плажна ивица Албания

Дългата плажна ивица на албанския курорт

Изключително дългата крайбрежна алея на града е изпълнена с луксозни хотели, кафенета, магазини, места за отдих, широки алеи с палми и ресторанти, които предлагат превъзходна морска кухня. Всичко е чисто и подредено. Пред всеки хотел ще видите басейни.

хотел в Дурас

„Туризмът в Албания се разви само през последните 10 години. Преди това беше в аматьорско състояние. Но в последните години имаме силни туристически партньори от цяла Европа, благодарение на които хората обмислят Албания като дестинация за тяхната семейна почивка.“ споделя Фатос Черенищи, собственик на хотелски комплекс в Дурас.

Според него обслужването на най-високо ниво е ключът към успеха в туризма. В момента имаме туристи от цяла Европа, най-вече в пенсионна възраст. Сезонът преди беше 3 месеца, но вече е 5 и дори се удължава още. Оптимисти сме, че успяваме да задоволим нуждите на туристите ни. И се стараем да направим така, че да се върнат отново като наши гости. Взаимоотношенията ни с големите европейски туроператори са на професионално ниво. Те ни научиха как да се грижим за сегмента премиум клиенти, което провокира нуждата в нас да се развиваме още и още. Напълно уверени сме в нивото на услугата, която предлагаме и че тя става на все по-голямо ниво!“

Морски курорт в Албания

Още красиви места от Албания може да видите тук:

Гирокастра – видео

Берат – видео

Каньон Осуми – видео

Тирана – видео

Бутринт – видео

Ксамил и Синьото око – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *