fbpx

Виена – какво да видим в Австрийската столица част IV (ВИДЕО)

императорски пингвин в зоопарка във Виена

Виена е един от най-красивите градове в Европа. Чудесно място за пазаруване, хранене и разглеждане на куп забележителности. Австрийската столица предлага невероятна комбинация от култура, храна и история. Ако чуете много писъци и се чудите откъде идват те, то със сигурност са от Пратера на Виена. Тук има много интересни атракциони, които може да изпробвате, като например влакчетата, които се спускат с много висока скорост.

Пратера във Виена

Пратер Виена

Някога Пратерът е бил имперско ловно поле и бил достъпен само за аристокрацията, докато австрийският император Йозеф II дарил района на виенчани през 1766 година, като обществен център за отдих. Императорът е разрешил и създаването на ресторанти и снек-барове. В края на някогашните аристократични ловни полета кръчмари, производители на кафе и пекари на меденки поставили павилиони, клатушки и въртележки. Първото и единствено световно изложение във Виена се провежда в Пратера през 1873-та. Около 53 000 изложители представят постиженията си, фокусирани върху културни въпроси на площ от приблизително 2,3 милиона квадратни метра. Пратерът се превръща в място, където всеки намира удоволствие. За забавление на децата са създадени куклени театри. През 1938 г. Пратерът става собственост на град Виена. Виенският Пратер и неговите атракции работят активно от март до октомври. Но световноизвестното гигантско виенско колело и няколко други атракции са отворени през цялата година.

ВИДЕО ЗА ВИЕНА И НЕЙНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Прочутата торта Сахер

Време е за нещо сладко! През 1832 г. принц Метерних помолил своята придворна кухня да създаде специален десерт за прием. Поради болестта на главния готвач, на 16-годишния чирак Франц Сахер се пада честта да измисли нещо. И така се ражда оригиналната торта Сахер, която се превръща в една от най-известните шоколадови торти по целия свят.

торта Сахер Виена Демел

Историята на торта Сахер

Рецептата на версията на тортата на хотел Sacher е строго пазена тайна. Запознатите твърдят, че тайната на привлекателността на тортата не се крие в съставките на самата торта, а по-скоро в тези на шоколадовата глазура. Според широко разпространената информация глазурата се състои от три специални вида шоколад, които се произвеждат само за тази цел. Хотелът получава тези продукти от Любек в Германия и от Белгия. През 1934-та сладкарница Demel започва да продава „Eduard Sacher-Torte“, докато хотел Sacher продава „Original Sacher-Torte“. Собствениците на хотела съдят Demel за нарушаване на търговска марка и печелят през 1938-ма. Делото е обжалвано след войната и хотелът в крайна сметка получава изключителното право да нарича своята версия „оригиналът“. Аз не се прежалих да вися над час за оригинала, затова посетих другата емблематична сладкарница в града – Демел.

градини дворец Шьонбрун

Градините на двореца Шьонбрун и Виенската зоологическа градина

Последният ден, посветен изцяло на Виена, прекарах в градините на двореца Шьонбрун и Виенската зоологическа градина. Бившата лятна резиденция на Хабсбургите впечатлява с императорски церемониални стаи, великолепни градини и пищна украса. Мария Терезия, император Франц Йосиф, императрица Елизабет и други някога са живели в двореца Шьонбрун. Той е един от най-красивите барокови комплекси в Европа. Дворецът Шьонбрун има общо 1441 стаи, 45 от които могат да бъдат посетени. Интериорът е в стил рококо. Моцарт създава музика в огледалната зала на двореца Шьонбрун като шестгодишно дете-чудо. 

дворец Шьонбрун

Паркът на двореца Шьонбрун е отворен за посетители безплатно през цялата година и е дом на впечатляващи фонтани, статуи, паметници, дървета и цветя. Глориет се намира на по-високото място в парка на двореца Шьонбрун и предлага фантастична гледка към Виена. Монументалната барокова градинска структура е построена през 1775 г. в подножието на Виенската гора. Император Франц Йосиф I и Сиси са били влюбени в мястото. В подножието на Глориет се намира и Виенската зоологическа градина, която препоръчвам да не пропускате в никакъв случай.

жираф зоопарк Шьонбрун

Зоологическа градина Виена

Зоологическата градина Шьонбрун във Виена е най-старата съществуваща зоологическа градина в света, единствената останала „барокова менажерия“. Можем да се потопим в различни местообитания от Арктика и Антарктика до тропиците! Днес зоопаркът в Шьонбрун се счита за един от най-добрите и най-модерните зоологически градини в света, където можем да видим уникални видове. От пингвини и орангутани до гигантски панди. Повече от 700 вида животни в уникалната обстановка на този обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

панда в зоопарка във Виена

Панда

Не знам за вас, но за първи път в живота ми виждам панда на живо, много е сладка! За първи път в живота ми видях панда толкова отблизо. Подскачах като малко дете. Пухкавите мечоци Янг Янг и Юан Юан радват очите на малки и големи във Виенския зоопарк, който се намира в „задния двор“ на двореца Шонбрун.

панда Виенски зоопарк

Коала

За първи път се срещнах и с коала. Едната сладко си хапваше евкалипт, докато другите две се бяха опънали на клона за сладка дрямка.

Императорски пингвини

Във Виенската зоологическа градина имате възможността да видите на живо Императорски пингвини и пингвини макарони. Императорски пингвин също видях за първи път. Компания му правеха пингвини макарони. Рошльовците са много забавни.

Императорски пингвини зоопарк Виена

Още видеа за Виена можете да видите тук:

Австрийската столица и нейните забележителности, част I – Видео

Австрийската столица и нейните забележителности, част II – Видео

Австрийската столица и нейните забележителности, част III – Видео

гигантски прилеп зоопарк

2 Comments

  1. Маргарита Вълканова
    12.01.2024 /

    Много ви благодаря за полезната и подробна информация. Ще се радвам когато споделяте нови места.

    • 12.01.2024 /

      Здравейте! И аз благодаря за милия отзив! Старая се да разказвам за красивите и интересни места! Можете да следите всичко ново в блога, както и да последвате фейсбук страницата ми Приключения с Живко Константинов. Поздрави специални!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language