fbpx

Виена – какво да видим в Австрийската столица част III (Видео)

Виена, Австрия

Виена е един от най-красивите градове в Европа. Австрийската столица предлага невероятна комбинация от култура, храна и история. Центърът на града е пълен с исторически забележителности, музеи и други атракции, като Коледните базари. Всяка година милиони хора посещават пазарите, за да пазаруват подаръци, да ядат традиционна храна и да пият греяно вино. Пазарите на Виена са отворени от края на ноември до Бъдни вечер и са разположени в целия град. Посетителите могат да разгледат двореца Хофбург, двореца Шьонбрун и двореца Белведере. Други популярни дестинации включват Виенската държавна опера, катедралата Свети Стефан и увеселителния парк Пратер

ВИДЕО за Виена и нейните забележителности:

Имперското минало на Виена

Виена е град с богата история, датираща от времето на Хабсбургската Австрийска империя. Това имперско минало е отразено в архитектурата на стария град, която включва някои от най-впечатляващите сгради в Европа.

Виена Австрия

Виена е и световната столица на музиката, защото е дом на велики композитори като Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен и Франц Шуберт. Музиката им звучи навсякъде в града. Австрийската столица е известна и с емблематичните си кафенета и сладкарници. Много често различни европейски и световни класации отличават Виена, като град с най-високо качество на живот. Според “Innovation Cities Global Index” Виена е един от най-иновативните градове в света. Това са само част от причините, поради които хора от целия свят избират космополитния град за свой дом и работно място.

Виена колело

Виенското колело – символът на града

Гигантското виенско колело в Пратера е един от символите на австрийската столица. Високо почти 65 метра, то предлага спираща дъха гледка към града. Според неписаното правило за всички посетители на Виена, ако не сте направили обиколка на гигантското виенско колело, значи изобщо не сте видели Виена. Колелото е издигнато през 1897-ма, за да отбележи 50-ата годишнина от възкачването на трона на император Франц Йосиф. Оттогава то е неизменна част от силуета на града. Разположено точно до входа на увеселителния парк, кабините му предлагат прекрасна гледка към града и Пратера.

Виенското колело във Виена

Великолепна гледка към целия град

Гледката от върха на Виенското колело е великолепна. Можете да видите целия град, да си отворите прозорец и да подишате чист въздух! Диаметърът на колелото е почти 61 метра, цялата желязна конструкция тежи 430 тона.  Върти със скорост от 2 цяло и 7 километра в час. Тази виенска забележителност е най-старото виенско колело от този тип в света.

Виена виенско колело

Помислили са и за най-големите романтици! Има частни кабини, където можете да направите закуска, обяд или вечеря само двама души, на маса с покривка, прибори, с чаши – да пиете шампанско и да се насладите на прекрасната гледка към Виена! Кабините могат допълнително да бъдат резервирани и за ексклузивни вечери, коктейли и сватби. Виенското колело е отворено през цялата година.

романтична вечеря Виенско колело

Във входната зона на виенското колело са разположени осем кабини, които предоставят поглед върху историята му и тази на Пратера. Акустични импресии с артистични и технически инсталации, пълни с трикове, предават историята на Виена по много впечатляващ начин. Сред интересните факти за колелото са, че през 1916 било издадено разрешение за събарянето му, но виенското колело е спасено поради липса на средства, с които да се извърши разрушаването.

виенско колело

През 1944 година Виенското колело е изгорено, но година по-късно е възстановено по същото време като катедралата Свети Стефан, Държавната опера и Бургтеатър. През 1947-ма виенското колело е върнато в експлоатация. Вместо първоначално 30 окачени вагона, колелото вече е оборудвано само с 15 вагона. 

виенско колело

Още видеа за Виена можете да видите тук:

Австрийската столица и нейните забележителности, част I – Видео

Австрийската столица и нейните забележителности, част II – Видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language